Trust Him

11

apr

Alies

Het leven gaat niet altijd zoals gepland. Ik koos een studie, maar switchte na een jaar. Ik had een vriend, maar dat is nog niet zo lang geleden uit gegaan. Ik plande een reisje naar Engeland, maar werd vlak van te voren ziek en kon niet mee. Wij mensen hebben op een hele hoop dingen geen invloed. Ik snap dat lang niet altijd. Ik hoor mezelf soms tegen God praten: ‘’Waarom? Waar is dát nou weer goed voor?’’ Als God ‘zomaar’ mijn plannen omgooit, zorgt dat voor een hoop teleurstelling en stiekem wat irritatie. Voor twijfels. En toch, toch wil ik Hem vertrouwen.

Vertrouwen klinkt als een groot, stoer woord. En af en toe blijkt het best een ingewikkeld iets te zijn. Desondanks doen we elke dag allerlei dingen op basis van vertrouwen, vaak niet eens bewust. Als jij bijvoorbeeld naar de tandarts gaat, vertrouw je er op dat hij niet al je tanden kapot boort, maar je gebit op de juiste manier behandelt. Of als je naar de bakker gaat en een brood koopt, kan je er van uit gaan dat er geen dingen in zitten die er niet in horen. Of als jij een afspraak maakt met collega’s of met vrienden, verwacht je dat zij er ook daadwerkelijk zullen zijn en zich aan die afspraak houden. Een leven zonder vertrouwen is praktisch onmogelijk.

Leven met God kan ook niet zonder vertrouwen. Als je niet op Hem vertrouwt, kan je niet in Hem geloven. We moeten er op vertrouwen dat Hij van ons houdt. Voor ons zorgt. Dat Hij weet wat het beste is. En dat er niets is, echt niets, wat Hij niet weet. God ziet alles. Ik wil niet oneerbiedig klinken, maar juist daardoor lijkt Hij soms onrechtvaardig. Waarom krijgt de een kanker en wint de ander een loterij? Het is niet eerlijk verdeeld!

En waarom worden er nog steeds mensen vervolgd, kinderen vermoord, werken er nog steeds vrouwen in de prostitutie? Ziet U dat wel, Heer? En waarom grijpt U dan niet in?

Maar ook op kleinere schaal misschien: waarom loopt mijn studie of werk niet zoals ik wil? Of waarom heb ik nog nooit een relatie gehad? Waarom word ik zo vaak gekwetst?

In Johannes 14:1 (NBV) staat het volgende:

‘Wees niet ongerust, maar vertrouw op God en op mij’.

Het moment dat Jezus dit zegt, is vlak voor dat hij wordt opgepakt en gekruisigd. De leerlingen wisten natuurlijk niet precies hoe dat allemaal ging verlopen, maar Jezus wilde hen geruststellen en bemoedigen. ‘Wees niet ongerust’, zegt Hij, terwijl wij weten dat er meer dan genoeg redenen waren om wel ongerust te zijn. ‘Vertrouw op God en op mij.’

Ik denk dat de leerlingen best wel teleurgesteld in Jezus waren. In plaats van dat Jezus koning werd, liet Hij zich oppakken, vernederen en uiteindelijk kruisigen. Zijn plan was zo anders dan het plan van de leerlingen! Voor ons lijkt het allemaal zo logisch, omdat wij het hele verhaal kennen, maar de leerlingen wisten echt niet waarom al die dingen gebeurden. Voor hen was het helemaal niet zo begrijpelijk, het begrip kwam pas later, toen ze de heilige Geest ontvingen. Achteraf kan alles in een keer duidelijk worden en op zijn plek vallen.

Misschien is het in ons eigen leven net zo. We kunnen een hele hoop plannen maken, maar soms zorgt God dat het anders gaat. Dan kunnen we teleurgesteld zijn, verdrietig of boos. Toch geldt wat Jezus tegen zijn leerlingen zei ook voor ons. ‘Wees niet ongerust, maar vertrouw op God en op mij.’ Juist als het absoluut niet logisch lijkt, juist als het pijn doet of als het moeilijk is: we mogen Hem vertrouwen!

Ik heb vorig jaar heel lang getwijfeld of ik moest switchen van de lerarenopleiding Godsdienst naar de lerarenopleiding Nederlands. Het voelde stiekem een beetje als falen als ik van studie veranderde, als geldverspilling en alsof ik totaal niet goed had gekozen.

Maar ik ben geswitcht, en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Ik geniet enorm van mijn opleiding en ik merk dat ik nu iets doe wat heel goed bij mij past. Ik ben blij met het jaar dat ik godsdienst deed. Ik heb toen enorm veel gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling en het heeft mij als persoon erg gevormd. Ik heb dat jaar nodig gehad om te worden wie ik nu ben.

Hetzelfde geldt voor mijn verkering die uit ging. Ondanks de pijn leer ik er veel van en heb ik er al een hele hoop van geleerd. Ik heb nog heel veel ontwikkeling te gaan voor ik weer een relatie aan kan gaan. Ik snap nog steeds niet helemaal waarom het op juist op deze manier is verlopen, maar ik wil er op vertrouwen dat God het ten goede zal keren. Hij ziet het hele plaatje. Hij heeft het overzicht. Hij heeft de touwtjes in handen.

‘De Heer zegt: “Want mijn plannen zijn niet jullie plannen. En Ik doe de dingen op een andere manier dan jullie, zegt de Heer. Want net zoals de hemel hoger is dan de aarde, zo zijn mijn plannen hoger dan jullie plannen. Mijn plannen gaan jullie verstand ver te boven. De dingen die Ik doe, zijn voor jullie niet te begrijpen.’ (Jesaja 55:8-9)

We moeten leren om te accepteren dat er dingen gebeuren op deze wereld waarbij God niet ingrijpt. In plaats van ‘Waarom?’ te vragen, moeten we leren om Hem te vertrouwen. Hij gaat tot Zijn doel komen met alle dingen die gebeuren, ook al zien we dat doel niet direct. Ook als we het niet durven, of als het niet logisch lijkt, kunnen we echt op Hem vertrouwen.

In de Bijbel staan een heleboel beloftes. Gods beloftes zijn een zegen, ze zijn hoopgevend. Daarmee kunnen we volhouden in alle ellende die wij of anderen moeten doorstaan. We mogen weten dat God bij ons is, wat de omstandigheden ook zijn. Hij ziet jou en laat je nooit los!

Aan de slag!

 • Denk eens na over vertrouwen. Heb je er moeite mee om de mensen om je heen te vertrouwen, of juist niet? En hoe zit dat met God?
 • Schrijf eens een brief naar God. Het hoeft geen lange brief te zijn. Schrijf op welke plannen je los wilt laten, of op welke gebieden je de Vader graag wil leren vertrouwen.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Ik heb eens van iemand gehoord, niet vragen waarom? maar waartoe! Dat geeft ruimte!
  En inderdaad God blijven vertrouwen, moeilijk soms maar zeker de moeite waard!
  Bedankt Alies.

 2. Martha van der Veen schreef:

  Goedemorgen Alies

  Juist daarom heeft God jou geplaatst op deze site
  De dingen die jou zijn overkomen hebben een doel
  juist in zwakheid kan God zijn kracht in jou openbaren
  Juist jouw openheid kan een deur zijn voor andere vrouwen
  Juist het lijden voor Pasen giet je Zijn zegen uit

  Goede vrijdag betekent het komt goed
  God gaat alles ten goede keren
  Omdat jij het vertrouwen hebt in Hem
  Zijn heerlijkheid kracht ervaart en door gaat
  Juist daar groeien wij allemaal in
  Volhardenheid vastberadenheid
  Uit elke situatie gaat God een nieuw begin tevoorschijn halen
  Wij zullen allen opstaan en bergen verzetten
  Veel zegen in al je blogs ik bid voor je en een goede paasdagen in nieuw leven ……..

 3. Truus schreef:

  Alies,
  Ik sprak eens een jodin die in een concentratie kamp had gezeten,veel dierbaren had verloren en toch zei:
  Ik begrijp God niet,
  maar vertrouw Hem wel”.
  Tijdens het lezen van mooie overdenking dacht ik aan
  Psalm 10:
  Aanschouw de moeiten en het verdriet……opdat men het in Uw hand geve.
  Dat mogen we doen en..Hij ziet Zijn kinderen en omringt ze,ook jou en mij.
  Sterkte in de strijd!

  • Alies schreef:

   Fijn om elkaar zo te kunnen bemoedigen! We mogen inderdaad weten dat Hij er altijd bij is! Mooi, dat vers uit psalm 10. Dankjewel Truus!

 4. Wietske schreef:

  situaties zijn moeilijk om te accepteren en hierin dan te vertrouwen dat plannen van God goed zijn hij heeft het met zijn kind goed voor, loslaten en niet door omstandigheid laten beïnvloeden mijn geloof houdt mij dan staande.

  In de storm bent u dichtbij ik ben van u en u van mij
  is een hoopvolle zekerheid.

  • Alies schreef:

   Geloof is zeker iets wat ons staande houdt! En we hoeven Zijn nabijheid niet altijd te voelen, we mogen het ook voor 100% zeker weten! Wat een zegen hè? 🙂

 5. Noor schreef:

  Wauw precies wat ik nodig had 🙂 Dankje!

 6. Ashley schreef:

  Mooie overdenking!

 7. Renske schreef:

  TROTS op jou, leaf famke!! Wat werkt God mooi door jou heen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap