Zwakheid is krachtig

10

apr

Stefanie

Zwakheid is niet iets waar je mee te koop loopt. Sterker nog, we houden onze zwakheid liever voor onszelf. Gek eigenlijk, want iedereen ervaart zwakheid en moeilijkheden. Toch willen we zo sterk en krachtig mogelijk overkomen. Het moet lijken alsof we alles onder controle hebben. Vandaag neem ik je mee naar een periode in mijn leven waarin ik zwakheid heb ervaren, maar waarin ik tegelijkertijd heb mogen ervaren dat God door mijn zwakheid heen heeft gewerkt en mij Zijn kracht en rust heeft gegeven.

Het kwam als een klap in mijn gezicht toen ik tweeënhalf jaar geleden thuis kwam te zitten met overspanningsverschijnselen, oftewel een burn-out. Ik ben altijd al bij veel dingen actief betrokken geweest. Ik wil me overal 100% voor inzetten en vind het lastig om ‘nee’ te zeggen. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel én ik ben een perfectionist. Op zich zijn dat geen negatieve eigenschappen, maar dat worden ze wel als je erin doorslaat. Bij mij was de drukte rondom mijn studie en stage uiteindelijk de druppel. Ik zag het echt niet aankomen. Het leek allemaal goed te gaan, ik was lekker druk.

Nu ik achteraf terugkijk heb ik in de periode voor mijn burn-out veel op eigen kracht gedaan en was God eigenlijk buiten beeld. Het is zo menselijk om alles op eigen kracht te willen doen. Tegelijkertijd is het ook best arrogant, alsof we God helemaal niet nodig hebben. Als alles voor de wind lijkt te gaan, denken we al gauw dat we alles zelf wel kunnen. Dat heb ik tenminste wel. Voor mijn gevoel heb ik God op zulke momenten minder of zelfs helemaal niet nodig, want het gaat toch prima op eigen kracht? Moet je eens kijken wat ík allemaal wel niet kan! Maar onze kracht is beperkt, op een gegeven moment is onze energie op en moeten we toegeven aan onze zwakheid.

En dat is vaak het moment dat ik me weer naar God keer en als het ware zeg: “Heer, ik heb het weer eens zelf geprobeerd. Ik heb gestreden, ik heb alles gegeven, maar ik kan niet meer! De grond lijkt onder mijn voeten weg te zakken, maar ik wil niet verdrinken. Wilt U mij de kracht geven die ik nodig heb? Want U bent mijn kracht, ik heb U nodig!” Natuurlijk had ik ook een periode van rust nodig om er weer bovenop te komen, maar in die periode heb ik God heel sterk mogen ervaren. Ik was door die burn-out weer bepaald bij het feit dat ik uit mijzelf zwak ben en Gods kracht nodig heb.

Juist op de momenten dat wij ons zwak voelen, kan God met Zijn kracht door ons heen werken. Wij vinden het vaak lastig om ons kwetsbaar op te stellen en onze zwakheid te laten zien. We moeten sterk overkomen, laten zien wat we allemaal in huis hebben. En de dingen die even niet zo goed gaan? Die houden we gewoon stil. Het is niet echt iets waar we graag over praten. Paulus heeft dit absoluut niet. Hij ervaart veel moeilijkheden en zwakheid, maar hij praat daar gewoon over. Sterker nog, hij schept er zelfs over op.

De duivel wil niet dat ik te veel verbeelding krijg door de dingen die de Heer mij heeft laten zien. Daarom heeft hij een ‘scherpe doorn’ in mijn lichaam gestoken. Met die ‘doorn’ bedoel ik een duivelse geest die mij met zijn vuisten stompt. Hij probeert mij klein te krijgen. Drie keer heb ik aan de Heer gevraagd om mij hiervan te bevrijden. Maar Hij zei tegen mij: “Je hebt genoeg aan mijn liefdevolle goedheid. Want mijn kracht kan pas helemaal zichtbaar worden als jij zelf zwak bent.” Daarom zal ik maar al te graag opscheppen over de dingen waarin ik zwak ben. Want door die dingen is de kracht van Christus in mij te zien. Daarom ben ik blij met alle moeilijkheden, beledigingen, problemen, vervolging en ellende die ik meemaak omdat ik in Christus geloof. Want pas als ik zwak ben, ben ik sterk in de kracht van God.”
(2 Korinthe 12:7-10)

Ik geloof niet dat een leven met God betekent dat je geen moeilijkheden meer hebt en niet meer zwak bent. We worden elke dag blootgesteld aan de moeilijkheden en zwakheid van deze wereld en daar moeten we mee dealen. ‘De wereld’ probeert ons klein te krijgen en ook al lijkt het soms misschien te lukken en heb je wel eens tegenslagen, het zal nooit lukken om ons klein te krijgen. Want juist op de momenten dat we zwak zijn, geeft God ons Zijn kracht. Zodra we toegeven aan het feit dat we iets niet kunnen en onszelf afhankelijk van God zullen opstellen, zal Hij met Zijn kracht door ons heen gaan werken.

Aan de slag!
Zijn er op dit moment dingen in je leven die je op eigen houtje probeert op te lossen? Leg het dan vandaag nog bij God neer, stel je afhankelijk van Hem op en bid om Zijn kracht. Want Gods kracht kan pas helemaal zichtbaar worden als wij toegeven aan het feit dat we zwak zijn.

Please be my strength
Please be my strength
Because I don’t have anymore
I don’t have anymore

You are my strength
You are my strength
You and You alone
Keep bringing me back home

Gungor heeft een heel tof lied geschreven, waarin hij in de refreinen (die je hierboven kunt lezen) schrijft dat hij Gods kracht nodig heeft, omdat hij het niet meer alleen kan. Luister er eens naar als je vandaag tijd hebt.

 

Deel deze overdenking

  1. Anne schreef:

    Mooi en ontzettend waar! Ik heb zelf ook ervaren dat in mijn zwakheid God de eer krijgt. Als ik iets doe waar ik goed in ben, prijzen mensen mij daarvoor. Werk ik in mijn zwakheid door Zijn kracht, dan prijzen mensen God en maken ze Zijn Naam groot!
    Het is kwetsbaar, maar iets van die zwakheid delen schept een band, schept vertrouwen. Laten wij de wereld de kracht van kwetsbaarheid laten zien!

  2. Desirée schreef:

    Powervrouw! ❤️you

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap