Transformatie door acceptatie – over Jezus, Zacheüs en jou

18

nov

Renske Hoste

“Let op jongens, daar komt ‘ie weer! Probeert hij er nu weer tussen te komen?” De spreker staat met zijn rug tegen de boom naar het gedoe te kijken. Zijn vrienden om hem heen vinden het prachtig vermaak, van een afstandje kijkend naar de toegelopen menigte. Zelf er naartoe gaan is de moeite niet waard, de pogingen van dat tollenaartje zijn veel interessanter! Ze kijken toe hoe hij tevergeefs over de hoofden tuurt, zich een weg naar voren probeert te werken. “Pardon, sorry, mag ik er misschien langs? Ik wil -” Oehhh! De jongens kermen als een voetbalmenigte wanneer een elleboog pijnlijk in Zacheüs’ zij landt en hij gedwongen wordt om weg te strompelen.  

“Eeen hij probeert het weer, een stukje verderop dit keer!” als een ware sportcommentator verhaalt de Joodse jongen de gebeurtenissen, zijn vrienden gaan stuk. “Geef je het op, Zacheüs? Kom op, je was er bijna!” sneert een van de vrienden. Zacheüs lijkt hem niet te horen, staat stil aan de rand van de menigte, staart in de verte. Dan, plotseling, grijpt hij de rand van zijn kleding, hijst het omhoog en zet het op een lopen. De jongens staren elkaar aan. Een man die rent?! Simpelweg not done!  Ze twijfelen even, volgen of blijven zitten? Eén van hen haalt zijn schouders op; het is het niet waard. Beter om hier te blijven zitten, misschien kunnen ze zo nog een glimp van die Jezus-figuur opvangen…  

Lees het hele verhaal in Lucas 19:1-10.

Honger naar Jezus 

Zacheüs was een verloren man in een vervloekte stad, een eenling dobberend in de mensenzee levend onder het oordeel van God. Voor de Joden was je als tollenaar gelijk aan een heiden. Hij had geen kans meer om zich te zuiveren, want de tempel mocht hij niet in. Wat anders kon hij doen dan zijn wanhoop wegstoppen, vergulden met een dun laagje succes en rijkdom? Mensen zien vaak wat ze willen zien en mensen zagen goud. Ja, Zacheüs wist het goed te verbergen, maar zijn daden spreken boekdelen. Mannen in het Midden-Oosten van toen renden niet, laat staan dat ze in een boom zouden klimmen; Zacheüs was wanhopig. Hij moest en zou Jezus zien! 
In deze wereld zijn er velen zoals Zacheüs. Ze zoeken een reddingsboei, een anker, wat dan ook om zich aan vast te klampen! Wat zou het mooi zijn als ze wisten van Jezus’ bestaan…
Hoe maak jij anderen hongerig naar Jezus? 

Dat was niet de bedoeling! 

“Ohh, daar komt ‘ie weer langs hoor, met z’n korte beentjes. Kan je niet snel genoeg naar je geld rennen?” altijd achtervolgd door opmerkingen, afwijzing en schaamte en dit keer was geen uitzondering. Zacheüs rent vooruit en klimt in een vijgenboom om Jezus te kunnen zien wanneer hij voorbij zou komen. Hij had vast niet verwacht dat Jezus hem zou zien, laat staan dat Hij naar hem toe zou komen! Ik kan me ergens voorstellen dat Zacheüs niet was komen opdagen als hij wist wat er zou gaan gebeuren. Comfortzones zijn een vreemd iets!  

Jezus noemt Zacheüs bij naam en nodigt zichzelf uit bij hem thuis. Zacheüs reageert meteen en klimt uit de boom. Hij had geen tijd om zich voor te bereiden maar moest zichzelf laten zien zonder gouden laagje, gewoon zoals hij was…
Hoe kan jij Jezus laten zien aan mensen die gebukt gaan onder afwijzing en schaamte? 

Transformatie door acceptatie 

Jezus brengt de nacht door in Zacheüs’ huis. Wat ben ik benieuwd naar hun gesprekken! In die paar uur heeft Zacheüs een totale transformatie doorgemaakt. Hij geeft de helft van zijn bezittingen weg aan de armen en vergoedt het afgeperste viervoudig. Jezus herstelt Zacheüs’ status als zoon van Abraham en geeft hem daarmee een plaats en acceptatie in de samenleving. Echter, Jezus accepteerde Zacheüs al vóórdat hij zijn bezittingen weggaf door ervoor te kiezen om bij hem te komen verblijven. Hij zegt het zelf tegen de mensen die mopperen op zijn keuzes: “Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren was.”  (Lukas 19:10, HSV)  

Jezus zoekt Zacheüs, noemt hem bij naam en accepteert hem nog voordat hij ook maar iets ‘goeds’ heeft gedaan. Zijn acceptatie leidt tot transformatie en Jezus bevestigt dit door hem nogmaals te accepteren, openlijk dit keer. Zacheüs mag opnieuw beginnen! 
Hoe kan jij iemand accepteren zoals hij of zij is? Jouw acceptatie kan leiden tot hun transformatie! Wie is jouw Zacheüs?  

Aan de slag! 

 • Beantwoord de vragen in deze overdenking.  
 • Luisternaar dit prachtige lied.
 • Geen tijd om eerst even schoon te maken. Wat zou Jezus tegen jou zeggen als je nu oog in oog met Hem zou staan? Wat ben jij (onbewust) aan het verbergen? Breng het bij Hem, Hij heeft je al geaccepteerd! 

Deel deze overdenking

 1. Majorie schreef:

  Wauw, wat een fijne overdenking vandaag! Love it! Bedankt

 2. Willeke schreef:

  Wauw, eye opener dit: “Jouw acceptatie kan leiden tot hun transformatie!”

 3. Kim schreef:

  Amen 🙏:’) Zoveel dank weer Renske! ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap