Aan alles komt een einde

19

nov

Eline

Toen Liza in 2016 bezig was met het opzetten van Zij Lacht voelde ik dat ik daar deel van wilde zijn. Ik denk dat God dat in mijn hart legde. En Liza besloot dat ik een goede toevoeging zou zijn aan het team. Een ongelooflijk grote kans die ik nooit had zien aankomen. Ik was namelijk pas net christen en ik had totaal geen schrijf-ervaring. Inmiddels schrijf ik al bijna 3 jaar mee. Ik heb mee mogen bouwen aan een geweldige community, prachtige boeken en zelfs een Bijbel. In 2016 had ik dit nooit durven dromen. Hoewel ik ontzettend veel heb geleerd, en alles met groot plezier heb gedaan, is het tijd om deze periode af te sluiten. God heeft nieuwe plannen voor me, ik heb ontzettend veel geleerd en het is tijd om het ergens anders in te zetten. Tegelijkertijd krijgt iemand anders mijn plekje, om daar net zo te groeien als ik heb gedaan. Het was een moeilijke beslissing, omdat ik het ontzettend leuk vind, maar aan alles komt er een einde.  

Ik begrijp niet waarom sommige dingen moeten eindigen. Soms voelen dingen zo goed en toch komt er een einde aan. Een vriendschap die verwatert, een relatie die uit gaat, een studie die te vroeg wordt gestopt. Het kan zo goed voelen, maar als het eindigt, is dat waarschijnlijk toch omdat God iets beters voor je heeft. Om iets beters te kunnen brengen moet het mindere eerst gestopt worden. Om een nieuwe deur te openen moet een andere sluiten. En dat is echt niet altijd pijnloos! Het kan verschrikkelijk pijn doen juist omdat we niet begrijpen waarom het moet eindigen als het zo goed voelt. Maar weet dan dat God je nooit opzettelijk pijn zou doen. Hij doet altijd wat het beste voor jou is!  

Prediker 

In het Oude Testament staat in Prediker een prachtig stuk over beginnen en eindigen.  

Voor alles is er een vastgestelde tijd, 

en er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel. 

Er is een tijd om geboren te worden 

en een tijd om te sterven; 

een tijd om te planten 

en een tijd om het geplante uit te trekken; 

een tijd om te doden 

en een tijd om te genezen, 

een tijd om af te breken 

en een tijd om op te bouwen; 

een tijd om te huilen 

en een tijd om te lachen, 

een tijd om rouw te bedrijven 

en een tijd om te huppelen; 

een tijd om stenen weg te werpen 

en een tijd om stenen te verzamelen, 

een tijd om te omhelzen 

en een tijd om zich ver te houden van omhelzen; 

een tijd om te zoeken 

en een tijd om verloren te laten gaan, 

een tijd om te bewaren 

en een tijd om weg te werpen; 

een tijd om stuk te scheuren 

en een tijd om dicht te naaien, 

een tijd om te zwijgen 

en een tijd om te spreken; 

een tijd om lief te hebben 

en een tijd om te haten, 

een tijd van oorlog 

en een tijd van vrede. 

– Prediker 3: 1-8 (HSV).

Mooie dingen 

Dit geeft mij ontzettend veel rust. Het zet gebeurtenissen in perspectief. Je kan niet altijd planten blijven zaaien, er komt een moment dat er geoogst moet worden. Je kan niet altijd maar bewaren, soms moet je dingen weggooien. Zoals er aan het aardse leven een begin en einde komt, komt er een einde aan alles wat op aarde gebeurt. De laatste tijd naai ik veel. Ik begin, dan ben ik een tijd bezig, maar op een gegeven moment is het af en moet ik een nieuw project beginnen. Hoeveel ik ook geniet van het knutselen aan dat ene jurkje. Dan kan ik namelijk door met knutselen aan een ander kledingstuk, wat beter wordt, omdat ik meer heb geleerd. Zo is het ook met Gods plannen. Ik heb nu enorm genoten van het schrijven voor Zij Lacht, maar ik weet dat God me nieuwe projecten geeft, waarvan ik op een andere manier kan genieten en waar ik kan gebruiken wat ik hier heb geleerd. Aan mooie dingen komt een einde om ruimte te maken voor nieuwe dingen.  

Moeilijke dingen 

Het moeilijke is dat er soms na een mooie tijd een moeilijke tijd komt. Zoals wanneer een relatie op de klippen loopt. Het voelt dan niet alsof God ruimte maakt voor iets moois, het voelt alsof Hij iets moois kapot maakt. In vers 8 lazen we: een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten. Voor alle emoties is ruimte. Boos is niet een slechte emotie! God geeft je de ruimte om je pijn te voelen en te verwerken. Hij geeft je geen pijn omdat Hij dat leuk vindt. Hij is er om je te troosten. Hij huilt met je mee! En na een tijd van rouw komt vanzelf weer een tijd om te huppelen. Om oude dingen af te breken en nieuwe dingen op te bouwen. En daar is God ook bij. Hij wil dat alles wat je bouwt goed voor je is. Ook aan moeilijke tijden komt er een einde. Na oorlog komt er een tijd van vrede. Hoe lang de oorlog ook duurt, het duurt niet voor eeuwig.  

Aan de slag 

Luister naar het lied Ik Zal Er Zijn van Sela. Het blijft een prachtig lied dat altijd toepasbaar is. Als je in een mooie periode zit weet je dat God bij je is en dat al het goede van Hem komt. Maar als je in een moeilijke periode zit, na het einde van iets moois, weet je dat God ook nu bij je is, mee huilt en steun geeft. Zijn naam is Ik Ben en Ik Zal Er Zijn.  

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Bedankt voor je mooie opbouwende blogs Eline. Ik bid je Gods nabijheid en rijke Zegen toe.

 2. Suzanne schreef:

  Bedankt voor je blogs en inzet, Eline! De zegen van onze hemelse Vader op al je wegen gewenst!

 3. Carola schreef:

  Bedankt Eline!

  Here , uw goedheid en liefde zijn zo groot, uw trouw is oneindig, niet te meten. Uw rechtsgevoel is als de bergen die U Zelf hebt gemaakt. Uw oordeel is als een grote overstroming. U bevrijdt mensen zowel als dieren, Here . Wat is het geweldig om uw goedheid en liefde te mogen ervaren, Here ! Daarom komen talloze mensen bij U schuilen. Zij genieten van al het goede dat U hun biedt en U overspoelt hen met uw zegeningen. Want U bent de bron van al het leven: als wij in uw licht staan, zien wij de dingen duidelijk.
  Psalmen 36:6‭-‬10 HTB
  https://bible.com/bible/75/psa.36.6-10.HTB

  Blessings Carola

 4. Martine schreef:

  Bedankt voor je openheid en veel succes in je nieuwe baan!!

 5. Hannie schreef:

  Dank je wel voor je heldere blik op deze zaken in het leven van ieder van ons. Je openheid is een zegen!

  Veel plezier in je ontwikkeling met God

 6. Liza schreef:

  Dank voor deze prachtige overdenking lieve Eline! Ik ga je missen!!

 7. Melanie Huisman schreef:

  Heel mooi geschreven Eline!
  Had ik ook net even nodig om te lezen <3

 8. Yael schreef:

  Bedankt voor je mooie blogs!

 9. Kim schreef:

  Lieve Eline, bedankt voor al jouw mooie overdenkingen 🙏✨ en Gods rijke zegen en nabijheid gewenst op Zijn mooie toekomstpad voor jou om te bewandelen ❤️ Blessings ✨❤️🙏:’) en lieve groet 🌷🌿

 10. Marian schreef:

  Ik las je blogs altijd graag en wil je daar voor bedanken 🙂
  Veel zegen gewenst in wat de nieuwe dingen je gaan brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap