“The time to relax is when you don’t have time for it”

03

feb

Gastblogger

Hoe ga jij om met je tijd? Ben jij druk? Heb jij genoeg ontspanning en afleiding in je dagelijkse drukke leven? En waar zoek jij dan die rust en ontspanning? Muziek, sport, er even lekker tussenuit? Jezus zegt tegen Martha dat zij zich maar bezorgd en druk maakt over allerlei dingen en dat er maar één ding nodig is. Wil jij ontdekken wat Jezus bedoelt als Hij zegt dat er eigenlijk maar één ding nodig is?

In de herfstvakantie was ik met mijn dochter en mijn moeder een weekje naar Kos. Nog even een weekje genieten van de warme zonnestralen op mijn huid. Het lijkt alweer zo lang geleden. Een weekje lekker ontspannen, niks doen en vooral nergens aan denken. Volledig relaxed dus.

In de lift van het hotel hing een eenvoudige reclame poster van de spa met de volgende tekst: “The time to relax is when you don’t have time for it.” (Het is tijd om te ontspannen wanneer je er geen tijd voor hebt.) Op zich een vreemde tekst voor in een vakantiehotel waar je eigenlijk alle tijd zou moeten hebben om te ontspannen, toch?! Elke keer opnieuw als ik de lift instapte (ja dat klinkt misschien een beetje lui – maar ja, daar heb je vakantie voor toch?) prikkelde die advertentie met die tekst mij. Niet om nu naar de spa te gaan, maar het gaf mij stof tot nadenken. Wat een waarheid!

Soms kunnen we zo opgeslokt worden door allerlei diverse bezigheden en zelfs ook vele goede (kerkelijke) werken dat we niet de tijd vinden, of beter gezegd: de tijd némen om het aangezicht van de Koning te zoeken. De plek waar we ontspanning vinden. En ik werd bepaald bij het zeer bekende verhaal van Martha en Maria (Lucas 10:38-42):

Onderweg [naar Jeruzalem] kwam Jezus ergens in een dorp. Daar vroeg een vrouw, Marta, Hem om bij haar thuis te komen eten. Marta had een zus, Maria. Maria ging naar Jezus zitten luisteren. Maar Marta had het druk met het bedienen van Jezus. En ze ging naar Jezus toe en zei: “Heer, vindt U het dan helemaal niet erg dat mijn zus mij al het werk alleen laat doen? Zeg haar alstublieft dat ze me moet komen helpen!” Maar de Heer Jezus antwoordde haar: “Marta, Marta, jij maakt je bezorgd en druk over allerlei dingen. Maar eigenlijk is er maar één ding nodig. Maria heeft het goede gekozen. Dat zal haar niet worden afgenomen.

Martha is erg druk bezig met het dienen van Jezus. Iets wat op zichzelf helemaal niet als verkeerd gezien moet worden, want ik geloof dat ze dit deed uit liefde voor Jezus. Daarbij was zij ook degene die Hem uitnodigde in haar huis, ze wilde graag dat Hij kwam zodat ze Hem een heerlijke maaltijd kon voorschotelen. Maar misschien maakte zij zich ondertussen ook wel druk over wat Jezus wel niet van haar zou denken? Wat hij van haar kookkunst zou vinden? Of ze wel een goede gastvrouw was?

Maria daarentegen kiest ervoor om aan de voeten van Jezus te zitten. Hoogstwaarschijnlijk zag zij ook wel het werk wat moest gebeuren. Dat al die mannen van eten moesten worden voorzien. Toch koos ze, volgens Jezus, het goede om te doen. Martha voelde zich gefrustreerd dat ze haar zus zo rustig bij Jezus zag zitten. Misschien had zij dat ook wel gewild maar liet ze zich toch meer meeslepen in haar zorgen en het verzorgen van Jezus. Dan zegt Jezus tegen haar:

Martha, Martha, jij maakt je bezorgd en druk over allerlei dingen. Maar eigenlijk is er maar één ding nodig. Maria heeft het goede gekozen. Dat zal haar niet ontnomen worden.”

Vol liefde sprak Jezus Martha aan. Zo zal Hij ook ons liefdevol aanspreken als wij veel te druk zijn met allerlei bezigheden. Of als wij ons zorgen maken of we de dingen wel goed doen. Ik geloof niet dat Hij ons echt terecht wil wijzen, maar Hij weet wat het beste is voor ons. Hij spreekt niet vanuit een veroordelende houding, Hij wil niet dat jij je veroordeeld voelt als jij te druk bent. Hij gunt je alleen het beste en wil je vanuit Zijn liefde dicht bij zich trekken. In Zijn nabijheid vinden we wat we nodig hebben. In Zijn nabijheid hoeven wij ons niet druk te maken over wat Jezus van ons denkt. Maria zat ook relaxed en zij vroeg zich denk ik vast niet af of Hij haar lui vond.

Is het niet heerlijk om de dag te beginnen voor het aangezicht van Jezus, om bij Zijn voeten neer te knielen en voor het “goede” te kiezen, of gewoonweg HET BESTE te kiezen. Dat kan ons dan vervolgens de gehele dag niet meer ontnomen kan worden. Om daarna onze taken te doen die ook gewoon nodig zijn, maar dan vanuit de rust en ontspannenheid.

Overdenking
Zou jij vandaag diegene kunnen zijn tegen wie Jezus liefdevol spreekt en zegt je niet bezorgd en druk te maken over allerlei dingen? Sta er eens bij stil en kies voor het beste wat je niet meer afgepakt kan worden vandaag.

Deel deze overdenking

 1. Jolly schreef:

  Dank je Carola! Zo belangrijk om Gods rust en vrede te blijven omarmen….

 2. tempSi schreef:

  A few things i have often told people is that when searching for a good on the net electronics shop, there are a few factors that you have to take into account. First and foremost, you want to make sure to choose a reputable and in addition, reliable shop that has picked up great opinions and rankings from other customers and business world analysts. This will ensure you are dealing with a well-known store that delivers good assistance and assistance to their patrons. Many thanks sharing your ideas on this blog.
  [url=http://skutelinik-sofiyan34u.tumblr.com/]tempSi[/url]

 3. Els schreef:

  Wat een heerlijke blog die ik hier met een kopje koffie in de stoel bij de kapper (best relaxed!) mag lezen. Wat mooi geschreven en wat een geweldige quote! Het zet me tot nadenken, want ik heb een drukke tijd achter de rug en ben dankbaar dat ik de waarheid van rust vinden in Gods nabijheid ken! Dankjewel lieve Carola!

  • carola schreef:

   Lieve Els, wat heerlijk dat je zo ontspannen bij de kapper zit. Kan ik ook zo van genieten. Dank je wel voor je lieve woorden. Het is inderdaad een zegen om de rust van Gods nabijheid te mogen kennen zeker in periode van drukte. (Waarin je een zegen was! En nog bent)
   Liefs Carola?

 4. Jantine schreef:

  Bedankt voor je mooie blog! Ik denk dat het, net als bij Martha, je liefdestaal kan zijn om mensen te verzorgn, gastvrij te zijn, er een feestje van te maken voor je gasten. Ik herken dat namelijk wel en was lange tijd ‘boos’ op Jezus’ kortzichtigheid. Maar ik heb ontdekt dat je jezelf kunt verstoppen achter je gastvrijheid. Je gasten zien een prachtige tafel vol lekkersnrn jou met een verhit hoofd, schort aan en met een half oog op je oven. Ik denk dan ook dat dit verhaal over het stellen van prioriteiten gaat.

  • carola schreef:

   Lieve Jantine, bedankt voor je lieve en ook openhartige reactie. Je vat het inderdaad in 1 woord samen, het gaat om prioriteiten stellen. Het hart van Martha zat absoluut op de juiste plaatst en haar liefdestaal zal (net als die van jou ?) het willen (ver)zorgen voor andere zijn. Wat absoluut mooi is! En Jezus waardeert dat ook, daar twijfel ik geen moment aan. Maar net zoals jij dan schrijft kunnen we soms druk en met een rode boei de essentie van het samen zijn mis lopen. Zo’ n les ook voor mij!
   Wat zo mooi is als we eerst het beste kiezen, tijd maken voor Jezus en onze tijd en plannen in Zijn hand leggen, mogen we de werken gaan doen die Hij voor ons bereid heeft, vanuit Zijn rust. En dat zouden best nog eens vele gezellige etentjes met vrienden kunnen zijn. ?

   Fijne dag verder
   Liefs Carola?

 5. Marianne schreef:

  Ik heb maar even mijn eigen naam ingevuld. ‘Marianne, Marianne, je maakt je bezorgd en druk over allerlei dingen. Maar eigenlijk is er maar één ding nodig’.

  Reminder voor mezelf.

  • carola schreef:

   Lieve Marianne,
   Voor mij op zekere momenten ook zeker een reminder. Ik hoop dat je heerlijk gehoor hebt kunnen geven aan de oproep en het beste hebt mogen ontvangen.
   Liefs Carola

 6. jacqueline schreef:

  Dank je wel Carola…. deze tekst spreekt mij vaak zo aan….ik ben van nature een Martha….en regelmatig wordt ik bepaald om meer Maria te zijn ( deze periode van mijn leven lukt dat wat meer, dat snap je..(:-)) . Ja…dan laat God je weer ff in de spiegel kijken…Dat wordt ook steeds meer mijn verlangen…mooi dat jij dat ook zo ervaart…. Wat heb je t weer prachtige in woorden weten te vangen…Dank je wel..
  Enne ken je t liedje Martha Martha leg je bezem neer,,, een van de toppers in mijn klas ,,,enne stiekem ook van de juf..(:-)

  • carola schreef:

   Haha ja lieve Jacqueline, dat liedje ken ik wel. Bedankt voor je lieve woorden. En ook al is je situatie nu zo dat je noodgedwongen geen bezig bijtje kan zijn, ik hoop dat als je weer actiever aan de slag kan het zo in je systeem zit dat je eerst aan de voeten van Jezus gaat zitten om het beste te blijven ontvangen. En ik hoop en bid dat het snel zal zijn.
   Zegen Jacqueline ?
   liefs Carola

 7. Francine schreef:

  Wauw. Dit kon ik goed gebruiken!
  Ik zit in een burn-out, wat echt een proces van vallen en opstaan is. Afgelopen vrijdag ben ik weer behoorlijk ingestort en kan ik heel moeilijk rust vinden in mijn hoofd, wat ik juist zo nodig heb. Erg fijn om even herinnert te worden aan het verhaal van Martha en Maria. Ik mag ook een Maria zijn, hoe fijn is dat! – Dank U wel, Heer! Wilt U mij leren een Maria te zijn? –
  En jij bedankt, Carola, voor het schrijven van deze mooie overdenking!

  • Carola schreef:

   Lieve Francine,
   Bedankt voor je lieve en openhartige reactie. Graag gedaan, doet mij goed te mogen weten dat het jou bemoedigd heeft in je proces van Burn-out. Want daar doen wij het met zijn alle voor.
   En inderdaad je mag een Maria zijn! Neerknielen bij Jezus en je laten vullen met Zijn oneindige liefde voor jou.
   Ik bid voor je! Dat je rust vind in het feit dat je nu op dit moment misschien niet alles kunt. Dat jij jezelf daar niet om gaat veroordelen (dat is iets wat ik nl van mezelf herkend heb) En natuurlijk dat je weer lekker in je vel komt te zitten.
   Gods rijke zegen
   Liefs Carola

 8. Annemarie schreef:

  Niet toevallig dat ik hier kom…voor t eerst en wat had ik dit stukje nodig!
  Mooi dat God zo ook dit leid dat ik dit tegen kom ..was weer veel te veel Martha de afgelopen tijd!☺
  Bedankt voor je mooie stukje overdenking en zal hier vaker komen om te lezen!
  God’s zegen toegewenst!

  • carola schreef:

   Hallo Annemarie,

   Toeval bestaat inderdaad niet… Wat gaaf om te horen dat je dan op het juiste moment dit leest!
   Jij ook bedankt voor je woorden en we super leuk dat je vaker komt lezen.
   We hopen je zo nog vaker te mogen bemoedigen, helpen groeien in relatie

   lieve groet, Carola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap