Mag ik even over je heen lopen?

02

feb

Nicolien

“Mag ik even over je heen lopen?” Natuurlijk bedoel ik dit niet letterlijk (gelukkig niet), maar zo voelt het misschien soms wel voor je. Voor mij tenminste af en toe wel. En dan denk je misschien: wat is dit nu voor titel, helemaal als je al moeite hebt om grenzen te stellen. Het is namelijk heel rot als mensen over je grenzen heen gaan! Maar zo makkelijk als ik het typ in de titel, zo makkelijk gaan mensen soms over je grenzen heen of walsen ze keihard over je heen, zonder ook maar enig rekening te houden met jouw gevoelens. Maar hoe kan dat toch? Waarom is grenzen stellen zo moeilijk? Waarom beginnen we soms heel enthousiast met ‘nee’ zeggen, wat een kwartier later vervolgens een ‘ja’ wordt met als gevolg dat jij er een rotgevoel aan over houdt? Wat leren de Heer Jezus en de Bijbel ons over grenzen stellen?

Een paar jaar geleden heb ik best wel wat meegemaakt en ik ben toen naar een orthopedagoog geweest. Ik moest leren grenzen stellen, want blijkbaar deed ik dat niet voldoende. Grenzen aan de mensen om mij heen, maar ook grenzen aan mijzelf. Ik moest een boek bestellen. “Lees dit maar even door!” Prima, dacht ik, gaan we doen. En zo geschiedde. Ik begon te lezen en kwam erachter dat grenzen stellen aan jezelf en anderen veel meer is dan ‘ja’ en ‘nee’ zeggen op bepaalde momenten. Het gaat ook om zelfrespect, jezelf gunnen dat je nu op de strepen gaat staan en voet bij stuk houdt. En daar is waar het bij mij niet helemaal lekker zat. Je komt grenzen stellen overal en de ganse dag tegen. Op je werk, in je relatie(s), bij je kindjes en ook bij jezelf! Als we een stukje lezen uit Lucas 4, lezen we dat Jezus het woord van God ging verkondigen in allerlei plaatsen. Eenmaal in Kafarnaüm begon Hij zieken te genezen en deze mensen wilden uiteraard dolgraag dat Hij nog even zou blijven. In vers 42 & 43 lezen we:

“..toen ze Hem gevonden hadden probeerden ze Hem ervan te weerhouden bij hen weg te gaan. Maar Hij zei tegen hen: ‘Ook in de andere steden moet ik het goede nieuws over het koninkrijk van God brengen, want daarvoor ben ik gezonden’.

De Heer stelt hier prioriteiten, maakt nu zelf de keuze om weg te gaan, omdat Hij weet dat er ook andere mensen zijn die Zijn hulp nodig hebben. In de Dikke Van Dale staat een grens omschreven als ‘een denkbeeldige, scheidende lijn’. Om ervoor te zorgen dat die scheidende lijn ook blijft en niet steeds meer wegvaagt doordat je moeite hebt met grenzen stellen, is het goed om erachter te komen wat nu maakt dat je het gevoel hebt dat mensen steeds over je heen lopen en je grenzen niet accepteren. Heeft het misschien te maken met een negatief zelfbeeld? In de Bijbel staat de bekende tekst “Heb je naaste lief als jezelf”. Oftewel je kunt je naaste niet liefhebben wanneer je geen (evenwichtige) aandacht voor jezelf hebt. Als je alleen maar bezig bent met het pleasen van anderen wordt je gevoel van eigenwaarde erdoor gekrenkt. Of misschien komt het wel doordat je te hard probeert lief te hebben?

Kijk naar het voorbeeld van de Barmhartige Samaritaan. Hij verzorgde de man omdat hij dat wilde, zeker niet omdat het moest. Wanneer de Barmhartige Samaritaan de man had verzorgd om er zelf erkenning en liefde door te krijgen was hij het waarschijnlijk snel zat geworden en werd hij er echt niet happier van. Dan had hij misschien wel gemopperd waarom híj altijd degene is die iemand moet helpen. Wanneer je het gevoel hebt dat je iets móet doen voor de ander kan je dat achteraf alleen maar een rotgevoel geven. Je probeert je naaste lief te hebben en voelt je daardoor super goed, omdat je iets doet voor een ander. Vervolgens kan je je ook gebruikt voelen, omdat je niet terugkrijgt wat jij diegene geeft. Of misschien ben je zo hard aan het rennen voor anderen dat je het evenwicht kwijt bent en je een soort Martha bent? We kennen allemaal wel het kinderliedje “..Ik moet werken bezig zijn, want dat vindt de Heer zo fijn. Nee zegt Jezus, wees nou stil, luister eerst naar wat Ik wil!” Hier zegt Jezus zelf al dat Martha haar grenzen moet bewaken en nu gewoon eens even moet luisteren. Aan het einde van Lucas 10:42 zegt Jezus ook tegen haar: “Maria heeft het beste deel gekozen (het aan de voeten van de Heer zitten) en dat zal haar niet worden ontnomen.” De Heer zet Martha hier op haar plaats, omdat ze zo druk bezig is met het zorgen voor haar gasten in plaats van even tijd voor zichzelf/de Heer te nemen en net als Maria naar de woorden van de Heer te luisteren.

Aan de slag!
Probeer deze week eens een situatie te kiezen waarin je bewust je grenzen aangeeft. Misschien is dat wel naar die ene collega toe? Of naar je partner? Of misschien juist wel tegenover je kinderen/familielid of juist in het weekend wanneer je gezellig wilt gaan stappen? Realiseer je dat er ook ruimte moet/mag zijn voor jouw gevoelens en jouw ideeën/gedachtes. Je mag tegen iemand zeggen dat misschien die ene afspraak/date/borrel je nu niet zo goed uitkomt en dat je het liever een andere keer wil. Gun jezelf de ruimte om erover te praten met anderen, vertel je vrienden/familie wat er in je omgaat, maar ook over wat jij zelf wilt. Wat jij zou willen is net zo belangrijk als dat je iets oprecht doet (en voor jezelf met een eerlijk gevoel) en niet uit plicht. Neem de tijd om God te danken, bid om zijn leiding en dat Hij je mag laten zien waar jouw grenzen liggen.

Deel deze overdenking

 1. Desirée schreef:

  Heerlijk praktisch en zo goed om weer eens bewust van te worden!

 2. Boukje schreef:

  Lieve Nicolien,

  Wat leuk om je zo te mogen ontmoeten en verder leren kennen in ook nog je talent om te schrijven!
  Mooi, fijn en gebalanceerd stuk lieverd!

  Hele dikke kus,

  Boukje

  • Nicolien schreef:

   Ach lieve Bouk! Ik word helemaal emotioneel als ik jouw reactie lees! Dankjewel! Ik ben heel benieuwd hoe het met je gaat, ik neem contact met je op! Liefs, Nico.

 3. Truus schreef:

  Mooie overdenking Nicolien,want wat is dat moeilijk grenzen stellen.
  Dank je wel,ga zeker hier aan terug denken!

  • Nicolien schreef:

   Dankjewel, Truus! Het is zeker moeilijk, dat merk ik zelf ook iedere dag, fijn dat je er iets aan hebt gehad. liefs, Nicolien.

 4. Dag nicolien

  Mooie overdenking grenzen stellen
  Wij zijn allemaal martha.s en maria.a
  En mijn naam is martha
  En wilde meer op maria lijken heerlijk aan de voeten van Jezus
  Wij hebben de keuze elke dag opnieuw
  Juist jezelf zijn en jezelf geven naar die ander
  Maar vooral rustmomenten en Gods leiding ervaren
  Als je dat volgt dan gaat het een stuk makkelijker

  • Nicolien schreef:

   Helemaal waar, Martha! Prachtige naam heb je. En het is inderdaad zo belangrijk om die rust momenten met/voor Hem te hebben. Liefs, Nicolien

 5. Maria schreef:

  Heel mooi stuk! Ik ben benieuwd naar welk boek je hebt gelezen over Grenzen? 🙂 Zou dat ook graag willen lezen!

  • Nicolien schreef:

   Dankjewel! Ik denk dat de link eronder is weggevallen: het is het boek Grenzen van Henry Cloud & John Townsend. Echt een aanrader om te lezen. Liefs, Nicolien.

 6. Nelleke schreef:

  Beste Nicolien, Ik heb juist moeite met mensen die allerlei grenzen aan mij stellen en daar dan zelf overheen gaan. Geen goed voorbeeld dus. Het is een item tegenwoordig: `grenzen stellen.` Iedereen gaat over iedereens grenzen heen. We heeft dan de stevigste grenzen? Dat kan dus niet de bedoeling zijn. Maar het gebeurd mij dus wel. Ik moet rekening houden met grenzen van anderen. Daar ben ik best toe bereid natuurlijk. Maar….ze houden geen rekening met mijn grenzen. Heel lastig dit onderwerp!

  • Edith schreef:

   Inderdaad dit ervaar ik precies zo. Personen die wat gevoeliger zijn dan de rest delven het onderspit. Maar als je zelf je grenzen niet aangeeft doet een ander dat voor je.

 7. Edith schreef:

  Hoe lang moet je alles over je heen laten gaan als er lelijk tegen je gedaan wordt? Op je word neergekeken?
  Wat is hierin een wijze houding? Er boven gaan staan en vriendelijk blijven?
  Mag je ook een keer van jezelf afbijten?
  Dat past niet bij mijn karakter omdat ik graag de vrede wil bewaren. Moeilijke dingen ja

 8. Petra schreef:

  ben een beetje aan het googelen en kom dit stukje tegen.
  ik moet meer voor mij zelf op komen en meer ruimte in nemen. vervolgens zijn we met de vrouwen groep aan het uitwerken wat een getrouwde vrouw zijn betekend, en daar bij kwam ik er achter dat je als getrouwde vrouw je man onderdanig moet zijn, in alles . je moet je man de kans geven het gezin te leiden. en dat vind ik zo lastig. hoe kan ik onderdanig zijn en gelijk ruimte in nemen grenzen aan geven voor mijn gevoel bijt dit met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap