Steenrijk, straatarm

09

mrt

Renske Tijhof

Om eerlijk te zijn, had ik vandaag totaal geen inspiratie. Ik wist niet waar ik een blog over kon schrijven. Ik besloot even iets anders te gaan doen, want heel hard nadenken helpt vaak toch niet. Ik besloot ‘Steenrijk, straatarm’ te gaan kijken. Een heerlijk programma, vind ik. Arm en rijk ruilen van leven. Ze wonen in elkaars huis, nemen elkaars invulling van de dag over en – het allerbelangrijkste – ze hebben een week lang elkaars budget. De rijke familie moet ineens gaan leven van – als ze geluk hebben – €100,- en het arme gezin heeft ineens wel twintig keer zoveel te besteden als normaal. Het valt zwaar, voor het rijke gezin dat ineens op de kleintjes moet gaan letten, maar ook voor het arme gezin. Zij geven ineens bakken met geld uit, terwijl ze weten dat ze er weken boodschappen van zouden kunnen doen. Dat bracht me op de vraag: wanneer ben je écht rijk en wat zegt de Bijbel over rijkdom?

Eigenlijk trekken de arme gezinnen allemaal dezelfde conclusie. Geld maakt niet gelukkig. Het is makkelijk, dat zeker, maar liefde is waar het om draait. En liefde, dat is gratis.

Jeff Lestz, schrijver van het boek ‘Echte rijkdom’ en bekeerde straatjongen, zegt: “Geld is een belangrijk thema! Hoe je met je geld omgaat, is typerend voor hoe je met de rest om gaat. God wil ons zegenen, zodat we in alle opzichten genoeg hebben en een zegen kunnen zijn voor anderen.” Hij rijkt vier principes aan, die volgens hem veel impact hebben op de wereld om je heen.

1. Zet God op de eerste plek, wees nederig

In Deuteronomium lezen we hoe God de Israëlieten naar het beloofde land leidt. God is goed voor hen geweest, in de tijd dat ze door de woestijn zwierven. We lezen zelfs dat er in veertig jaar tijd (!) geen kleren zijn versleten, dat er geen voeten kapot zijn gegaan. God zorgt voor hen. Het volk zal in een goed land terecht komen. Mozes roept hen op God hiervoor te danken. Ze moeten dankbaar zijn voor wat God hen geeft. Daarna volgt er een waarschuwing.

“Maar het gevaar bestaat dat jullie je Heer God vergeten. Dat jullie je niet meer houden aan de wetten en leefregels die ik jullie nu geef. Pas daarvoor op! Want als jullie meer dan genoeg te eten hebben, goede huizen bouwen en daarin wonen, steeds grotere kudden koeien, schapen en geiten krijgen en steeds meer zilver en goud hebben en steeds rijker worden, bestaat het gevaar dat jullie trots worden.”
(Deuteronomium 8: 11-14, BasisBijbel)

“Denk dus niet bij jezelf: ‘Ik heb er zélf voor gezorgd dat ik zo rijk ben geworden.’ Maar jullie moeten aan je Heer God blijven denken. Want Híj is het die jullie de kracht geeft om rijk te worden.”
(Deuteronomium 8: 17-18, BasisBijbel)

Ik geloof dat deze waarschuwing van Mozes vandaag de dag nog steeds heel relevant is. Misschien werk je hard voor je geld en denk je: “Leuk, maar ik werk er toch écht zelf voor!” Snap ik. Maar denk er eens aan dat God je wel deze omstandigheden heeft gegeven, dat hij je de kracht heeft gegeven om te studeren, om een baan te vinden. Daar mogen we Hem voor danken!

2. Wees betrouwbaar in het kleine

Wees betrouwbaar, júíst in het kleine! Jezus benadrukt het belang hiervan in Lukas.

“Jezus zei: “Als je eerlijk bent in kleine dingen, zul je ook eerlijk zijn in grote dingen. En als je oneerlijk bent in kleine dingen, zul je ook oneerlijk zijn in grote dingen. Als je dus niet goed omgaat met de oneerlijke Mammon, wie zal jou dan vertrouwen voor de werkelijk belangrijke dingen?”
(Lukas 9: 10-11, BasisBijbel)

Mammon was een Syrische afgod, de god van voorspoed en rijkdom. De betekenis van ‘Mammon’ is ‘bezit’. Misschien kom je moeilijk rond en heb je het idee dat je geen geld weg kan geven. Kijk dan eens eerlijk: verspil je geld? Zou je met het weinige dat je hebt God kunnen gehoorzamen? Ben je betrouwbaar in hoe je met je geld omgaat?

3. Wees vrijgevig

“Het is beter te geven dan te ontvangen!” Je kent ‘m vast wel. Een tikkie cliché, maar heel waar. Deze ‘quote’ komt alleen niet van de Xenos, maar van Jezus.

“Let dus goed op. Bedenk dat ik drie jaar lang dag en nacht hard voor jullie heb gewerkt. Aldoor ben ik bezig geweest om jullie allemaal op te bouwen en op te voeden in het geloof. Dat deed ik soms zelfs onder tranen. Nu vertrouw ik jullie toe aan de Heer en aan het woord van zijn liefdevolle goedheid. Want Hij zal de gemeente opbouwen en jullie je deel van zijn erfenis geven. Van niemand heb ik geld of kleding gevraagd. Jullie weten dat ik zelf altijd hard heb gewerkt voor alles wat ik nodig had. Ook voor de mensen die bij mij waren. Ik heb jullie in alles laten zien dat je, door zó te werken, voor de arme mensen in de gemeente kan zorgen. Daardoor kunnen jullie onthouden dat de Heer Jezus Zelf heeft gezegd dat het fijner is om te geven dan om te krijgen.”
(Handelingen 20: 31-35, BasisBijbel)

Paulus geeft ons hier een goed voorbeeld. Het gaat er niet om dat we alleen onszelf voorzien in wat we nodig hebben, maar dat we ook zorgdragen voor de mensen om ons heen.

4. Heb geen schulden

De arme gezinnen in ‘Steenrijk, straatarm’ hebben vaak schulden. Schulden die een behoorlijke stempel drukken op het leven, op het geluk. Er kan zoveel niet, vanwege deze schulden.

“Als je leent, kom je in de macht van de man van wie je geleend hebt.”
(Spreuken 22: 7b, BasisBijbel)

Ze zijn niet meer vrij. God wil juist dat we vrij zijn, zonder zorgen om geld, zodat we ons volledig op Hem kunnen richten! Misschien heb jij ook schulden en is het voor jou moeilijk om rond te komen. Misschien voel je je niet vrij. Dan wil ik je bemoedigen. Jezus wil iedereen vrijheid geven. Ook jou, als je er moeite mee hebt om je rekeningen te betalen. Als je zo graag eens zou willen kopen wat je wil, maar dit niet kan. Het wordt beter.

Het allerbelangrijkste is dat je ALTIJD bij God mag komen. Rijk, arm, het maakt niks uit. Hij houdt van je. Hij heeft water voor wie dorst heeft, gratis. Jezus zegt: “Koop bij Mij, zonder geld. Brood, melk, wijn. Luister naar Mij, dan hebben jullie voedzaam eten. Luister naar mijn woorden, dan zullen jullie leven (Jesaja 55).” Dan ben je pas echt rijk!

Aan de slag!

Kijk nog eens naar de principes die Jeff Lestz noemt:

 1. Zet God op de eerste plek, wees nederig
 2. Wees betrouwbaar in het kleine
 3. Wees vrijgevig
 4. Heb geen schulden

Wat gaat er al goed? Is er een principe waarin jij nog zou kunnen groeien? Hoe zou je jezelf hierin kunnen ontwikkelen?

Leestip: Echte rijkdom, Jeff Lestz

Deel deze overdenking

 1. Marieke schreef:

  Hoi Renske,
  Bedoel je niet Lukas 16:10-11 ipv Lukas 9:10-11?
  Bedankt voor je stukje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap