Sta jij er weleens bij stil dat je blij mag zijn met God?

12

jun

Suzanne Verschoor

Sta je er wel eens bij stil? Dat het geloof niet alleen maar hard werken is, maar dat het een geschenk is? Dat je blij mag zijn met God? Gelovigen hebben het soms zwaar te verduren, dat klopt. Maar het geloof is ook een cadeau. Een kind dat na jaren het cadeau krijgt dat ‘ie al zo lang wilde, kan zijn blijdschap niet op. Zo mogen wij het cadeau van God in ons leven ook ervaren. We mogen het uitpakken en hoeven onze blijdschap niet te verstoppen, maar juist laten zien.

Blij zijn met God

Psalm 16 heeft de titel: “Het hoogste goed”. David praat hierin over zijn blijdschap om God. Hij wil niets anders dan God. Blijer dan dat word je niet met iets, toch?

De Heere is mijn enig deel en mijn beker.
U onderhoudt wat het lot mij toewees.
De meetsnoeren zijn voor mij in lieflijke plaatsen gevallen,
ja, een prachtig erfelijk bezit heb ik gekregen.

Ik loof de Heere, Die mij raad heeft gegeven;
zelfs ’s nachts onderwijzen mij mijn nieren.
Ik stel mij de Heere voortdurend voor ogen;
omdat Hij aan mijn rechterhand is, wankel ik niet.
Daarom is mijn hart verblijd en mijn eer verheugt zich,
ook zal mijn lichaam veilig wonen.

Want U zult mijn ziel in het graf niet verlaten,
U laat niet toe dat Uw Heilige ontbinding ziet.
U maakt mij het pad ten leven bekend;
overvloed van blijdschap is bij Uw aangezicht,
lieflijkheden zijn in Uw rechterhand, voor altijd.

– Psalm 16:5-11 (HSV)

God nodig hebben

Ook al denken we tegenwoordig misschien steeds vaker dat we het best zonder God redden, het tegenovergestelde is in mijn ogen waar. In een tijd waarin we steeds autonomer, technischer, individueler, trotser en zelfredzamer worden, hebben we Hem juist wel des te meer nodig. Soms denk ik dat wij inmiddels zoveel kennis hebben, dat we erin kunnen trappen om te geloven dat we zelf een god zijn. We kunnen zo veel, waarvoor hebben we God dan nog nodig?

Tussen de regels door schrijft David over wie God voor hem is. God is een Raadgever, Begeleider, Beschermer, Onderwijzer, Levengever en Gelukbrenger. Als je je beseft dat God dit is, en nog veel meer, dan kun je bijna niet anders dan dankbaar en blij zijn met God in jouw leven. Wat een zegen dat wij Hem mogen kennen!

Vergeet niet te danken

In mindere tijden is een gebed soms makkelijker. Een “wilt U dit voor me doen”-gebed. Of een “wilt U mijn moeder/vriend/kennis beter maken”-gebed. Een gebed waarin we vooral vragen. En dat mag ook! We mogen God alles vragen. Maar vergeet niet om ook te danken. Te danken voor alles wat God je wél geeft. Te danken voor wie Hij is. En te voelen dat je blij mag zijn dat je Hem hebt leren kennen.

Dank U voor alles wat U me geeft.
Dank U dat U mij raad geeft en onderwijst.
Dank U dat ik veilig ben bij U.
Dank U dat ik niet hoef te wankelen.
Dank U dat mijn hart blij mag zijn met U.
Dank U dat U mij niet verlaat.
Dank U dat U de dood overwint.
Dank U dat U mij leven geeft.
Dank U dat U voor altijd een goede God bent.

Aan de slag!

Vertel God dat je blij met Hem bent. Als je de woorden niet vindt, dank dan bijvoorbeeld met bovenstaande dankzegging of met de tekst uit Psalm 16, zoals die in de vertaling van de BasisBijbel staat:

“Heer, U bent alles voor me. U leidt mijn hele leven. U heeft geweldige dingen voor mij gedaan. U bent zo goed voor mij geweest! Ik prijs U, Heer, want U geeft mij raad. Zelfs ’s nachts denk ik aan U. Ik wil altijd dicht bij U zijn. Met U naast me kan mij niets gebeuren. Daarom ben ik heel erg blij met U. Bij U ben ik helemaal veilig. Want U zal mij niet in het dodenrijk achterlaten. U zal mij, uw heilige, niet laten vergaan in de grond. U wijst me de weg naar het leven. Het is heerlijk om dicht bij U te zijn. U bent voor altijd een goede God!”
– Psalm 16:5-11 (Basisbijbel)

Zeg het maar hardop: Het is heerlijk om dicht bij U te zijn!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Prachtig Suzanne! Dankjewel!

  “Het is heerlijk om dicht bij U te zijn”
  Geweldig om te weten èn te ervaren!
  Zomaar dankbaar zijn voor alle goede dingen!
  Danken is de kracht van een christen🙏🏻

 2. Rhodé schreef:

  Lieve Suzanne,
  Wat een heerlijke, blijmoedige overdenking.
  Daar kunnen we de week mee in.
  Dankjewel en zegen voor jou en je gezin.
  Liefs Rhodé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap