Sta eens stil vandaag!

18

jun

Hanneke van der Galiën

Het is al laat. Snel pak je je jas van de kapstok en ren je de deur uit. In alle haast merk je de glimlach van je buurmeisje niet op. Even later zit je in de auto. Je gedachten zijn bij de vergadering die je nog moet voorbereiden en alle werkzaamheden die je vandaag nog moet afronden. Je bent zo in gedachten verzonken dat je de prachtige zonsopkomst niet ziet. Die avond lig je in bed. Je had eigenlijk nog even Bijbel willen lezen, maar door alle drukte is het er weer niet van gekomen.

Druk, druk, druk

We hebben het tegenwoordig maar druk. Druk met werken, druk met vrienden, druk met sociale media. Voor we het weten, rennen we maar door en blijven we niet meer staan en kijken. Nemen we geen tijd meer voor God. Zijn we zo druk bezig met andere dingen, met piekeren, dat we de schoonheid om ons heen niet meer zien en het leven langs ons heen begint te lopen. Gelukkig kunnen we iedere dag de keuze maken om wel stil te staan. Stilstaan bij God, jezelf en de mensen om je heen.

Sta stil bij God

Stilstaan bij God. Het is zó belangrijk, maar toch komen we daar soms niet aan toe en slaan we onze stille tijd, bewust of onbewust, over.

En ‘s morgens vroeg, nog diep in de nacht, stond Hij op, ging naar buiten en begaf Zich naar een eenzame plaats, en bad daar.
Markus 1:35 (HSV)

Jezus bracht veel tijd door met Zijn Vader. Hij nam daar de tijd voor en ging ’s ochtends vroeg, terwijl iedereen nog lag te slapen, naar een eenzame plaats om te bidden. Om stil te staan bij God. En zoals Jezus stil stond bij God, zo mogen wij ook stilstaan bij God. Zo mogen wij ook de tijd nemen om tijd door te brengen met onze God. Dus neem vandaag de tijd om stil te staan bij God, nog voor je aan je dag moet beginnen en gedurende de dag zelf. Sta stil bij God, want dat is zó belangrijk.

Sta stil bij jezelf

Stilstaan bij jezelf. Het kan er in alle drukte zomaar bij inschieten. En, laten we eerlijk zijn, stilstaan bij jezelf is niet altijd leuk. Soms is het makkelijker om maar door te blijven rennen, zodat we niet stil hoeven te staan bij onszelf. Zodat we niet hoeven te kijken naar de dingen waarvan we diep van binnen weten dat het niet goed is. Zodat we niet geconfronteerd hoeven te worden met de dingen die we al zo lang weggestopt hebben. Gewoon door blijven lopen, dan is er ook niets aan de hand, toch? Maar lieve vrouw, ik wil je uitdagen om stil te staan bij jezelf. Om eerlijk naar jezelf te kijken en jezelf te bevragen. Ben ik op de goede weg? Is er iets wat ik eigenlijk zou moeten veranderen?

Doorgrond mij, o God, en ken mijn hart, beproef mij en ken mijn gedachten. Zie of er bij mij een schadelijke weg is en leid mij op de eeuwige weg.
– Psalm 139: 23-24 (HSV)

Sta stil bij anderen

Stilstaan bij anderen. Soms zijn we zo druk bezig (met onszelf) dat we vergeten stil te staan bij de mensen om ons heen. Maar laten we elkaar niet uit het oog verliezen! Zelfs kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Een glimlach voor de caissière, een knuffel voor je moeder en een kaartje voor je zieke tante. Een luisterend oor bieden aan de buurvrouw en een complimentje geven aan je collega. Kleine lichtpuntjes, met wellicht grote gevolgen.

Maar ook stilstaan bij de grotere, vaak moeilijke dingen. Stilstaan en steun bieden aan je vriendin die kampt met een depressie. Stilstaan bij de zwerver in het park. Stilstaan bij de familie uit de straat die niet genoeg geld heeft om rond te komen. Stilstaan bij dat gezin dat moest vluchten vanwege oorlog. Stilstaan bij de mensen die worden vergeten of afgekeurd door de maatschappij. Oog hebben voor elkaar en er voor elkaar zijn.

Laat eenieder niet alleen oog hebben voor wat van hemzelf is, maar laat eenieder ook oog hebben voor wat van anderen is.
– Filippenzen 2:4 (HSV)

Aan de slag!

Sta stil bij God.

Sta stil bij jezelf.

Sta stil bij anderen.

Sta jij ook stil vandaag?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap