Deel 2: Simon de Farizeeër, de man aan wie weinig vergeven hoeft te worden

24

apr

Dorine

In deel 1 heb je gelezen over de zondige vrouw die onuitgenodigd bij Simon de Farizeeër binnen kwam. Ze waste de voeten van Jezus met haar tranen en goot dure olie over Jezus uit. Een heel bijzonder verhaal. Vandaag gaan we kijken naar Simon. Jezus heeft al geweldige dingen gedaan! De slaaf van een Romeinse hoofdman is genezen, in de stad Naïn heeft Jezus een jongen uit de dood weer leven gemaakt. Deze verhalen, en waarschijnlijk nog wel meer verhalen over Jezus, heeft Simon de Farizeeër aangehoord. Hij weet nog niet zo goed wat hij van deze Jezus moet vinden. Is hij nieuwsgierig naar Jezus? Heeft Simon de Farizeeër Jezus daarom uitgenodigd om te komen eten?

Simon de farizeeër nodigt Jezus uit voor een maaltijd

Er was iets bijzonders aan de hand met Simon de Farizeeër. Aan het begin van de tekst zien we niet meteen wat er aan de hand is:

Eén van de Farizeeërs nodigde Jezus uit om bij hem thuis te komen eten. Jezus kwam in het huis van de Farizeeër en ging aan tafel.
(
Lucas 7:36, BasisBijbel)

Het lijkt een hele normale uitnodiging zoals Jezus deze wel vaker krijgt, Zacheüs had Jezus ook uitgenodigd om te komen eten, maar er is een verschil. Bij Zacheüs was Jezus welkom, hier bij Simon niet. Dat ontdekken we pas in de verzen die later komen:

Toen draaide Hij Zich om naar de vrouw en zei tegen Simon: “Zie je deze vrouw? Ik ben in jouw huis gekomen, maar je hebt Me geen water gegeven om mijn voeten te wassen. Maar zij heeft met haar tranen mijn voeten natgemaakt en ze met haar haren afgedroogd.  Jij hebt Mij geen kus als welkomstgroet gegeven. Maar zij heeft vanaf het moment dat ze binnenkwam aldoor mijn voeten gekust.  Jij hebt mijn hoofd niet met olijf-olie gezalfd. Maar zij heeft met dure parfum mijn voeten gezalfd.
(
Lucas 7:44-46, BasisBijbel)

Jezus was helemaal niet welkom bij Simon en Simon had er alles aan gedaan om die boodschap bij Jezus over te brengen. De voeten van Jezus werden niet gewassen, Simon begroette Jezus niet met een kus en had geen olie voor Hem klaarliggen. Het lijkt erop dat Hij Jezus eerder als een vijand ziet, maar Jezus die al onze harten kent, doorziet Simon.

Simon de Farizeeër wordt door Jezus op zijn plek gezet

‘Hé’, denkt Simon, ‘wat gebeurt daar nou?! Komt er gewoon een hysterische vrouw op Jezus afgestormd? O bah, die vrouw ken ik wel, dat is die hoer. Wat moet zij in mijn huis!’ En hij zei bij zichzelf: “Als deze Man echt een profeet was, zou Hij wel weten wie en wat die vrouw is die Hem aanraakt. Dan zou Hij wel hebben geweten dat ze een hoer is.”
(Lucas 7:39, BasisBijbel)

En Jezus weet het, Hij weet niet alleen wie de vrouw is die zijn voeten waste met haar tranen, Hij weet ook wat Simon denkt.

Jezus zei tegen hem: “Simon, ik moet je iets zeggen.” Hij zei: “Zeg het, Meester.”

Jezus zei: “Er waren twee mensen die van iemand geld hadden geleend. De één moest 500 zilverstukken terug betalen, de ander 50 zilverstukken. Maar ze konden hem die niet terug betalen. Toen zei hij tegen hen allebei dat ze het hem niet terug hoefden te betalen. Hij schold hun die schuld kwijt. Wie van die twee zal nu het meest van hem houden?” Simon antwoordde: “Ik neem aan de man die de grootste schuld had.” Jezus zei tegen hem: “Dat heb je goed gezien.”
(
Lucas 7:40-43, BasisBijbel)

Tegenwoordig zouden we dit een contextsom noemen. Jezus kan zo mooi iets duidelijk maken door de kern te verpakken in een duidelijk voorbeeld. Simon begreep dit ook! Degene met de meeste schuld is het meeste vergeven, dus die zal ook wel het meest blij zijn! Maar Jezus is nog niet helemaal klaar met Simon de Farizeeër. Dit was slechts de inleiding, iets om even over na te denken…

Toen draaide Hij Zich om naar de vrouw en zei tegen Simon: “Zie je deze vrouw? Ik ben in jouw huis gekomen, maar je hebt Me geen water gegeven om mijn voeten te wassen. Maar zij heeft met haar tranen mijn voeten natgemaakt en ze met haar haren afgedroogd. Jij hebt Mij geen kus als welkomstgroet gegeven. Maar zij heeft vanaf het moment dat ze binnenkwam aldoor mijn voeten gekust. Jij hebt mijn hoofd niet met olijf-olie gezalfd. Maar zij heeft met dure parfum mijn voeten gezalfd. Daarom zeg Ik je dat zij vergeving heeft gekregen voor alles waarin ze ongehoorzaam aan God is geweest, al was het nog zo veel. Want ze heeft Mij laten zien hoeveel ze van Mij houdt. Maar iemand aan wie weinig wordt vergeven, laat ook niet veel liefde zien.” En Hij zei tegen haar: “Ik vergeef je dat je ongehoorzaam aan God bent geweest.”
(
Lucas 7:44-48, BasisBijbel)

Dit zijn harde woorden tegen Simon. JIJ, Simon, hebt mij geen welkom geheten, JIJ hebt mijn voeten niet gewassen, JIJ hebt mijn hoofd niet met olie gezalfd.

Simon de Farizeeër: degene die weinig vergeven hoeft te worden

Wanneer wij net als Simon de Farizeeër in een christelijk gezin, in een christelijke wereld, zijn opgegroeid, hoeft ons waarschijnlijk maar weinig vergeven te worden. Zoals Jezus hier zegt is dat een valkuil. Want degene die weinig wordt vergeven, laat ook weinig liefde zien!

Aan de slag!

In deel 1 van dit verhaal heb je stil gestaan bij de vraag: hoe kan jij vandaag je geloof in Jezus en je liefde voor Jezus omzetten in daden?

Kijk vandaag eens terug. Heb je hierover nagedacht? Heb je de liefde die je voor Jezus hebt ook in daden kunnen omzetten? Welke daden zijn dat?

Het is goed om elkaar te inspireren en elkaar aan te vuren. Als je wilt, kun je een reactie achterlaten waarin je vertelt hoe jij concreet je liefde voor Jezus hebt geuit.

Deel deze overdenking

 1. Eric Van Deel schreef:

  Hallo,
  Mooie uitleg.
  Hoewel ik eigenlijk aan het googlen was wie deze Sinon is, of hij iets speciaals of
  bijzinders had of was.

  Wat ik jammer vind in dit stuk is dat die vrouw wordt neergezet als hier, terwijl in de bijbel juist NIETS gezegd word over welke zonde de vrouw had gedaan. Ze.was zondig en bekend als zondares. Maar wat die zonde was word niet verteld.
  Daarmee hoeven we 2000jaar na deze gebeurtenis deze vrouw niet te blijven achtervolgen om haar zonde.
  Jezus heeft haar alles vergeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap