Samen eten

18

mei

Debora

Eindelijk het is zover. Ons vriendinnen-uitje is een feit. Ik keek er al een tijdje naar uit. Samen met twee lieve vriendinnen naar de stad. Even uit de drukte van onze gezinnen, niks moeten maar gewoon mogen doen wat je leuk vindt. Het is maandag, in de namiddag. We slenteren langs de vele kramen van de Albert Cuypmarkt. Ons oog valt op een oud gebouw wat ons letterlijk uitnodigt om binnen te komen. We stappen binnen en voelen ons gelijk als prinsessen in een sprookje van 1001 Nacht. Wat een sfeer! Snel nemen we aan één van de kleurige tafeltjes plaats en kiezen enkele lekkere Midden-Oosterse gerechtjes om samen te delen met – of course – een fijn glaasje wijn.

Terwijl we zo zitten te genieten van de entourage (stel je voor: dit restaurant bleek een oude kerk te zijn) en het smaakvolle eten en drinken, kletsen we continu. Daarvoor zijn we vrouwen, toch? We praten over leuke, grappige en ontroerende, maar ook minder leuke dingen die ons tegenzitten of tegenstaan. Het is fijn om open en eerlijk te kunnen zijn. Het is heerlijk om te delen, en dan bedoel ik zeker niet alleen het verrukkelijke eten! 🙂 Van het ene thema komen we op het andere. We luisteren naar elkaar. We vallen elkaar in de rede. We corrigeren elkaar. We bouwen elkaar op. We begrijpen elkaar: echte VRIENDINNEN. Als we opstaan om te betalen aan de kassa in het midden van het gebouw, valt het oog van één van mijn vriendinnen op een tekst, geschreven in het Hebreeuws, aan de muur. Dit is de vertaling: “Samen eten is olie voor de vriendschap.”

Ik weet niet hoe het voor jullie is, maar tafelmomenten zijn naast het feit dat je gezamenlijk eet, momenten vol gezelligheid, warmte en vriendschap. Ze verrijken en verdiepen de relatie met diegenen, waar je samen mee aan tafel zit.

(Oké, ik geef eerlijk toe, de doordeweekse tafelmomenten met (kleine) kids in de drukte van de dag tussen school en zwemles in zijn helaas niet zo romantisch. Deze maaltijden zijn eerder hectisch en een bron van irritatie, jammer genoeg. Mocht je dit herkennen, probeer deze momenten even naast je neer te leggen en haal de herinneringen aan een mooi, sfeervol, gezellig tafelmoment naar boven.)
Dit kan een spontane, simpele maaltijd zijn samen met vrienden, een picknick in het bos of aan het strand, een romantisch diner met je liefde, een ontspannen etentje buiten de deur met lieve vriendinnen, of je koffie momentje met een dierbare in de leukste koffietent van de stad.

Samen eten is passie, gezelligheid, vriendschap. Het is delen, genieten en het verbindt. Samen eten is tijd met elkaar doorbrengen. Genieten van een goede maaltijd is een eerbetoon aan de gastheer/ -vrouw.

Als wij koningskinderen samen lachend en smullend aan tafel zitten en genieten van het gewone eten en drinken, het brood samen delen en onze glazen heffen op een goed en gezegend leven dan geven we Papa de hoogste eer! Dit is waar het om gaat – Hem eer geven, elk moment van ons leven. Simpelweg in de gewone (of juist toch niet zo gewone?) dingen van het leven, zoals samen eten.
Krijg ik een ‘amen’ van de moeders onder ons, als ik stel dat dit de fijnste tafelmomenten zijn:
Je zit met z’n allen aan tafel, er is ruimte voor gebed als dank aan Papa, iedereen geniet van jouw kookkunsten (ook al is het nog zo eenvoudig en gewoontjes) en terwijl jullie zo lekker aan het eten zijn, wordt er gekletst en gelachen. Maar er is ook ruimte voor het verhaal van je jongste dochter die vanochtend op school een niet zo goede toets terug gekregen heeft. Er is aandacht, begrip en bewogenheid. Dit is relatie. Dit is vriendschap. Dit is liefde.

This is family!

‘Ze waren één met elkaar, aten met elkaar en baden samen.’ staat er in Handelingen 2:42b

en in vers 46b staat:

‘Ze aten blij en eensgezind bij elkaar hun maaltijden.’

En kijk eens wat Jezus zelf zegt hierover:

‘Want als twee of drie mensen die bij Mij horen, bij elkaar zijn, dan ben Ik daar Zelf ook.’
(Mattheüs 18:20)

en:

‘Als mensen jullie ontvangen, ontvangen ze (eigenlijk) Mij.
En mensen die Mij ontvangen, ontvangen (eigenlijk) Hem die Mij heeft gestuurd.’
(Matteüs 10:40)

Dit is eigenlijk ook kerk zijn, wist je dat?
Als wij samen eten dan is dit een altaar voor onze grote Koning en ons samen zijn is een prachtig, liefelijk reukwerk vol dank en aanbidding voor Hem!

Aan de slag!
Denk er eens over na wat kerk zijn voor jou betekent. Is het alleen de vastgelegde diensten op zondag of juist ook de intieme momenten aan huis, samen met familie, vrienden of mensen die God op je hart legt?

Ik daag je uit:
Vraag de Heilige Geest concreet of Hij je wil laten zien wie je als gasten mag verwelkomen. Dit kan je vriendin zijn, jullie vrienden, de buren, dat ene stel uit de kerk die je liever niet te dicht bij je hebt, dierbare familie, de ouders van het vriendje van je zoon op school, jouw collega, …

Stuur ze een kaartje, appje, bel ze, benader ze persoonlijk of vind een andere leuke manier om ze uit te nodigen voor een gezamenlijke maaltijd. Maak er een feestje van, dek de tafel met liefde en zorg, geef aandacht aan het eten. Denk eraan: zelfs het eenvoudigste eten is lekker, als het met liefde bereid is!

Neem de tijd en geniet van alles wat er is: Eten, drinken, relatie, gezelligheid, samen zijn.
Grote kans dat jullie – net als de Emmaüsgangers – weer eens diep van binnen beseffen wie het middelpunt van dit samen eten is. Tenslotte gaat liefde door de maag, toch?

‘Toen Hij met hen aan tafel zat, nam Hij het brood, zegende het, brak het in stukken en deelde het aan hen uit. Toen was het alsof hun ogen open gingen en ze herkenden Hem.’
(Lukas 24:30)

Je zult zien dat jullie niet alleen lichamelijk, maar zeker weten ook geestelijk verzadigd en blij weer uit elkaar gaan!

Neem de tijd om dit lied eens te beluisteren en laat de tekst doordringen tot diep in je hart:

Every table is an altar
Every breath is a gift from you
Every moment is a treasure
Every day is a kiss from you

So let our hearts
Be awake, be awake

Break the bread, pour the wine
Let our hearts, come alive
In your presence, in your presence
Let our fear, fall away
Let our faith, rise today
In your presence, in your presence
Jesus

Every stranger has a story
Every story’s being told by you
We’re all children on a journey
Jesus only you can lead us through

We will shout your name, King of glory
We will stand and sing, You are holy
We will pour out praise, You are worthy
Of our lives, now and forever


+++ ZIJ LACHT GROEPEN +++

Ga samen aan tafel!

Hoe je dit precies invult, daar zijn jullie uiteraard helemaal vrij in.
Voorkeur heeft zeker de huiselijke sfeer. Hier is de rust en ruimte om ook tijdens het samen eten Jezus te laten spreken. Hij wil jullie Gastheer zijn. Hij wil jullie dienen.
Misschien vieren jullie zelfs samen het avondmaal? En misschien ook niet.
Forceer niks. Relatie ontstaat. Relatie kan je niet afdwingen. Dan wordt het een gemaakte, onnatuurlijke sfeer.
Samen eten in eerlijkheid, dankbaarheid en liefde is net zo waardevol als samen bidden.
We zijn benieuwd hoe jullie dit tafelmoment beleven.

Zin om te delen? Feel free 🙂

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap