Ik ben onzeker

17

mei

Alies

Ik moet jullie iets bekennen: ik ben onzeker. Soms sta ik voor de spiegel en dan baal ik van mijn eigen spiegelbeeld. Ik heb een erg onzuivere huid en ik ga nooit zonder make-up de deur uit. De ene dag ben ik meer ‘geplamuurd’ dan de andere dag, maar je zult mij niet zonder make-up tegenkomen. Ik baal van mijn uiterlijk, maar nog meer baal ik van de manier waarop ik er mee om ga. Ik wil zo graag mezelf accepteren. Met al mijn mooie en minder mooie kanten. Maar hoe doe ik dat nou eigenlijk? Voor mij is het een typisch gevalletje van: ‘Makkelijker gezegd dan gedaan.’ Laten we vandaag samen eens de Bijbel induiken op zoek naar meer over dit onderwerp.

U heeft mij gemaakt,
mij in de buik van mijn moeder gevormd.
Ik prijs U, want het is een wonder
hoe u mij heeft gemaakt.
Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder.
Ik weet dat heel goed.
(Psalm 139:13 en 14)

Misschien lees je deze psalm met twijfels in je hart. Misschien vind je het wel onmogelijk om te geloven dat je mooi gemaakt bent, van binnen en van buiten.

Ik geloof dat alles wat in de Bijbel staat waar is, maar ik vind het heel erg moeilijk om te geloven dat ik een wonder ben, dat ik bijzonder gemaakt ben. Maar het staat er: ‘Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder. Ik weet dat heel goed.’

En God maakte de mens. Hij maakte hem zó, dat hij heel veel op Hem leek. De mens leek heel erg op Hem. Hij maakte een man en een vrouw.
(Genesis 1:27)

In het begin schiep God de hemel en de aarde. Hij schiep de mensen. Hij maakte ons naar Zijn evenbeeld. Prachtige woorden, maar wat nou als je niet zo tevreden bent met je uiterlijk of innerlijk?

God is volmaakt. En wij lijken op Hem. We zijn misschien niet zo perfect als Hij, maar God zag dat het goed was. Heel goed zelfs. Toen ik Genesis doorlas zag ik een grappig detail. Na alles wat God maakte staat er: ‘Hij zag dat het goed was.’ Maar nadat Hij de mensen gemaakt heeft, staat er in vers 31 iets anders. Er staat niet: ‘Hij zag dat het goed was’, maar: ‘het was heel goed’.

Hij is blij met wat Hij gemaakt heeft. Hij is blij met jou.

Wij, mensen, zijn vaak zo veel bezig met wat andere mensen van ons vinden. En dan gaat het meestal vooral over het uiterlijk natuurlijk, het gedrag. De dingen die je kan zien. Maar is dat wel belangrijk? In 1 Samuël 16:7 staat de volgende tekst:

Maar de Heer zei tegen Samuel: “Let er niet op hoe hij er uitziet. Let er ook niet op dat hij zo groot is. Want hem heb Ik niet uitgekozen. Het gaat immers niet om wat je ziet. Want een mens kijkt hoe de buitenkant is, maar Ik kijk hoe hij innerlijk is.”

God kijkt naar de binnenkant. De binnenkant, daar gaat het dus om. Het gaat niet om wat je ziet. In deze wereld lijkt je uiterlijk heel belangrijk, maar uiterlijke schoonheid is niet iets blijvend. Misschien ken je de Bijbeltekst in Spreuken 31:30 wel:

Elegant zijn is alleen maar uiterlijk, en schoonheid verdwijnt.
Maar een vrouw die diep ontzag heeft voor de Heer, wordt geprezen.

En nu dan? Als ik al deze Bijbelteksten lees, wil ik zo graag dat ze landen in mijn hart. Maar ik ben vaak genoeg nog steeds niet zo happy met mijn spiegelbeeld. Laatst ben ik voor de spiegel gaan staan, met de Bijbel in mijn handen. En ik heb Gods waarheden hardop over mezelf uitgesproken. Ik wil me niet langer druk maken over uiterlijkheden. Ik wil me druk maken over mijn hart.

Misschien ben je heel onzeker, of misschien kan je Gods waarheden juist makkelijk aannemen. Ik moet je heel eerlijk vertellen dat ik ook niet weet hoe je dat precies doet. Ik denk dat het een proces is van volharden. Door bijvoorbeeld elke keer als je in de spiegel kijkt, te proberen om te zien wat God ziet. Zijn volmaakte dochter. Wat ben je mooi!

Aan de slag!
Zet voor jezelf eens op een rijtje wat jouw onzekerheden zijn. En zet daar Gods waarheden eens tegenover (de Bijbel staat er vol mee!).
Ga vervolgens eens voor de spiegel staan en benoem wat je mooi vindt aan jezelf (zowel uiterlijk als innerlijk). Denk positief!

Deel deze overdenking

 1. carola schreef:

  Ik vind je ook mooi!
  En je hebt ook een mooi eerlijk stuk geschreven, herkenbaar ook. Ik maak zelf altijd een “grapje” om de tekst van gen 1:27. God schiep eerst Adam en toen later Eva gevormd werd en alles klaar was, toen was het pas zeer goed. Wij vrouwen zijn de kers op de taart ? wat het geheel af maakt!
  Bedankt en een fijne dag mooie meid!

 2. Esther schreef:

  Ja, hoe doe je dat…?
  Voor mij hielp/helpt het ook om er echt voor te bidden, God mee te nemen in het proces.
  En elke dag begin ik (of iig dat probeer ik ;)) met te lezen dat ik waardevol ben, bv psalm 139. Door dat echt dagelijks te doen, gaat het stapje voor stapje landen, want het is de waarheid dat je mooi en geliefd bent!

  • Alies schreef:

   Ja, de kracht van herhaling! En veel bidden natuurlijk 🙂 Succes met het aannemen van Gods waarheden!
   Liefs

 3. Floor schreef:

  Mooi en sterk stuk!

 4. Marjolein schreef:

  Moet het toch even zeggen, ik zie je foto en denk; Wauw wat ben je een mooie vrouw!
  En mooi geschreven!

 5. Goedemorgen

  Alies weet wat jou mooi maakt jouw innerlijk
  jouw schoonheid in wat jij schrijft
  Zie jezelf hoe God jou ziet
  Een bijzondere parel
  Kijk niet naar wat er verbeterd moet worden maar kijk in wat je nu al bent

  En voortaan als je in de spiegel kijkt zie je een glimlach
  Een glimlach van de Heer
  Kijk niet naar uiterlijkheden of vergelijk je niet met anderen
  God heeft jou speciaal gemaakt voor al jou capiciteiten
  Dat maakt jou sterk en mooi
  Dan ben je niet meer bezig met uiterlijk schoon
  Dan heb je geen masker op
  Jij bent puur dat zal je ervaren

 6. Esther. schreef:

  Hoi Alies
  Mooi geschreven! Ik herken mij erin, maar vooral omdat ik onzeker ben over m’n karakter. Wil zo graag dienen, maar lukt te vaak niet.

  Mijn tegenwerping bij deze bijbelteksten is: God heeft ons inderdaad naar Zijn evenbeeld en Zijn gelijkenis gemaakt. Maar na de zondeval zijn we kinderen Adams geworden en dus ‘mensenkinderen’. Daardoor zijn dus oneffenheden in karakters en uiterlijk van mensen onstaan. Dus op het moment dat mijn karakter niet doet wat God wil, wijt ik dat aan de zonde.

  Als iemand dit anders ziet, hoor ik het graag:)

  • Dag lieve Esther

   Ik heb het verlangen om op jou reactie te reageren
   Jezus is gestorven voor jou en mij
   En wist na de zondeval dat wij vergeving nodig hadden
   Wijt het niet aan jezelf en twijfel niet aan de waarheid
   Jouw karakter is oke
   Maar God wil jou sterker maken en geen schuldgevoelens geven

   Jezus kruiziging is jouw bevrijding
   De duivel wil jou een schuldgevoel geven
   Geloof niet die leugens
   Jezus heeft alles overwonnen
   En daardoor ben jij overwinnaar
   Wij maken allemaal fouten en weten wat goed en slecht is
   Volhard en ga door en wees moedig
   Je zal zien dat de ruwe diamant zal schitteren
   En weet jij bent een kostbare parel in Gods Hand
   Laat die belofte je niet ontnemen
   Een fijne dag
   Zal jouw in gebed bij de Vader brengen wens jou veel zegen toe
   Ontspan en leef als Gods kind

 7. Een tip voor alle vrouwen

  Geloof niet in leugens die jou onderuit halen
  Maar geloof in wie je bent een Koningsdochter
  Bepleit de waarheid
  En je word bevrijd van alle negatieve gevoelens
  Net als uit de cocon
  Er komt een prachtige vlinder uit
  Met mooie kleuren schoonheid van Gods schepping

  • Lea schreef:

   Wat we lieve en bemoedigende woorden Martha. Dank daarvoor! Het helpt mij precies weer te weten wat belangrijk is. En.. Een mooi hart straalt door naar buiten!?

 8. Mar schreef:

  Ik herken me heel erg in jou! Ik ben onzeker over heel veel dingen.. ik denk altijd dat ik het niet goed doe of dat ik niet goed genoeg ben. Heb al veel geprobeerd maar ik blijf het zo voelen. En nu probeer ik het te accepteren dat ik zo ben, en te genieten van de momenten die wel mooi zijn..

  • Alies schreef:

   Goed dat je blijft proberen! Ik geloof echt dat Gods waarheid vanzelf zal landen in je hart, zolang je blijft volharden. Succes met je strijd en weet dat God blij met je is! ?

 9. Noelle schreef:

  Mooie blog alies! Deze psalm, 139 helpt mij als ik onzeker ben. Er staan veel waarheden in over God en mij. Ik lees hem in een Engelse bijbelvertaling : the voice. Hier komt ie. Ik vind hem prachtig. Hoopdat dit ook mensen mag bemoedigen.

  O Eternal One, You have explored my heart and know exactly who I am;
  2 You even know the small details like when I take a seat and when I stand up again.
  Even when I am far away, You know what I’m thinking.
  3 You observe my wanderings and my sleeping, my waking and my dreaming,
  and You know everything I do in more detail than even I know.
  4 You know what I’m going to say long before I say it.
  It is true, Eternal One, that You know everything and everyone.
  5 You have surrounded me on every side, behind me and before me,
  and You have placed Your hand gently on my shoulder.
  6 It is the most amazing feeling to know how deeply You know me, inside and out;
  the realization of it is so great that I cannot comprehend it.
  7 Can I go anywhere apart from Your Spirit?
  Is there anywhere I can go to escape Your watchful presence?
  8 If I go up into heaven, You are there.
  If I make my bed in the realm of the dead, You are there.
  9 If I ride on the wings of morning,
  if I make my home in the most isolated part of the ocean,
  10 Even then You will be there to guide me;
  Your right hand will embrace me, for You are always there.
  11 Even if I am afraid and think to myself, “There is no doubt that the darkness will swallow me,
  the light around me will soon be turned to night,”
  12 You can see in the dark, for it is not dark to Your eyes.
  For You the night is just as bright as the day.
  Darkness and light are the same to Your eyes.
  13 For You shaped me, inside and out.
  You knitted me together in my mother’s womb long before I took my first breath.
  14 I will offer You my grateful heart, for I am Your unique creation, filled with wonder and awe.
  You have approached even the smallest details with excellence;
  Your works are wonderful;
  I carry this knowledge deep within my soul.
  15 You see all things; nothing about me was hidden from You
  As I took shape in secret,
  carefully crafted in the heart of the earth before I was born from its womb.
  16 You see all things;
  You saw me growing, changing in my mother’s womb;
  Every detail of my life was already written in Your book;
  You established the length of my life before I ever tasted the sweetness of it.
  17 Your thoughts and plans are treasures to me, O God! I cherish each and every one of them!
  How grand in scope! How many in number!
  18 If I could count each one of them, they would be more than all the grains of sand on earth. Their number is inconceivable!
  Even when I wake up, I am still near to You.
  19 I wish You would destroy all the wicked, O God.
  So keep away from me, those who are thirsty for blood!
  20 For they say such horrible things about You,
  and those who are against You abuse Your good name.
  21 Is it not true that I hate all who hate You, Eternal One?
  Is it not true that I despise all who come against You?
  22 Deep hatred boils within me toward them;
  I am Your friend, and they are my enemies.
  23 Explore me, O God, and know the real me. Dig deeply and discover who I am.
  Put me to the test and watch how I handle the strain.
  24 Examine me to see if there is an evil bone in me,
  and guide me down Your path forever.

 10. Rixt schreef:

  Je bent prachtig Alies!

 11. Esmee schreef:

  ik vind het mooi hoe je in de bijbel kunt lezen wat God van je vind hie Hij naar je kijkt ik vind deze site top en heb er veel aan ?

 12. S. R schreef:

  Super geweldig ga starten met psalm 139 elke dag te lezen in de spiegel.

 13. Sas schreef:

  Weet je wat ik heb gedaan? Gezien ik ( als christen) ook vaak met mijn uiterlijk worstel.In een boek las ik over beschadigde emoties en hoe dat onze kijk op ons uiterlijk beïnvloedt. Ookal zijn we de meest prachtige mensen, zolang onze emoties beschadigd zijn, zien we onszelf zoals we al die jaren zijn geprogrammeerd. Nu heb ik een zelfportret gemaakt inclusief mijn niet zo zichtbare rimpels en diepere rimpels e.d. Zonder make-up. Maar dat draag ik toch al nauwelijks. Daarboven heb ik de tekst uit Johannes 17:26 geschreven. Daarin staat in mijn eigen woorden dat dezelfde liefde waarmee de Vader van Zijn eniggeboren Zoon hield, in ons is. Met DEZELFDE liefde houdt de Vader van jou en van mij. Door de ogen van die liefde ben ik aan het leren om ook naar mijzelf te kijken. Zonder daarbij TEveel aandacht aan mezelf te geven. Op een gezonde en bijbelse manier. Mijn moeder geloofd niet in God. Maar ook zij worstelt met hetgeen zij in de spiegel ziet. Nu heeft ze ook een zelfportret hangen. En voordat ze nu in de spiegel kijkt, kijkt ze eerst naar haar zelfportret. En hoewel het portret heel erg lijkt, kan ze wel met meer waardering en liefde naar haar zelfportret kijken en er blij mee zijn. Ik heb dat zelfportret voor haar gemaakt. Eerst een tekening van een foto gemaakt via een app. En dat dan nagetekend. Nu blijkt dus dat wanneer je jezelf ziet door de ogen van een ander die van je houdt, je makkelijker en met meer waardering naar jezelf kunt kijken. En God dankbaar kunt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap