Richt gedenkstenen op! – Hoe deze jou kunnen helpen in je leven

20

jul

Gastblogger

‘Pap, kijk eens, deze steen is echt mooi!’ Mijn dochter raapt de glinsterende steen van de grond. Samen kijken ze naar de steen en bewonderen ze de mooie kleur en glinsteringen. Het steentje wordt toegevoegd aan de rest van de collectie mooie stenen die in de loop der jaren verzameld zijn. Het zijn niet alleen maar mooie stenen, de stenen dragen ook een herinnering met zich mee. Bijvoorbeeld een herinnering aan de plek waar we op vakantie waren, wat we toen deden en hoe gaaf sommige belevenissen waren. Het zijn als ware gedenkstenen. Ook de Bijbel spreekt over gedenkstenen. Maar wat hebben wij er vandaag de dag aan? Hoe kunnen gedenkstenen ons helpen in het leven? 

Gedenkstenen

In de loop der jaren heeft mijn dochter al verschillende soorten steentjes verzameld. Hiervan vind ik het steentje mooi die de vorm van een hartje heeft. Als ik aan haar vraag waar we dat steentje vandaan hebben weet ze het nog precies. ‘Dat was in Slovenië, bij de rivier toen we probeerden broodjes aan een stok te bakken op het vuur.’  Het is alweer wat jaartjes geleden, mijn gedachten gaan terug naar die fijne vakantie. Het is fijn om me dat weer te mogen herinneren, om weer in gedachten terug te gaan naar dat moment.  Zoals de stenen die mijn dochter verzameld heeft een bepaalde herinnering markeren in haar en ons leven, zo zijn er verschillende gedenkstenen opgericht om een bepaalde gebeurtenis te kunnen blijven herdenken. Zo zijn er monumenten (gedenkstenen) opgericht omdat bepaalde gebeurtenissen niet vergeten mogen worden.  

In de Bijbel staan diverse voorbeelden van gedenkstenen opgeschreven. Zo geeft God Jozua de opdracht dat er twaalf gedenkstenen vanuit de Jordaan opgericht moeten worden, als herinnering van het wonder wat God heeft gedaan in het leven van de Israëlieten. Namelijk dat het gehele volk droog door de Jordaan het beloofde land in heeft kunnen trekken. Een wonderlijke gebeurtenis die van generatie tot generatie herinnerd moet blijven worden: 

Bij Gilgal stapelde Jozua de twaalf stenen op die ze uit de Jordaan hadden meegenomen. En hij zei tegen de Israëlieten: “Als jullie kinderen later aan hun vader vragen: ‘Waarom liggen die stenen daar?’ dan moeten jullie tegen hen zeggen: ‘Hier is Israël over het droge de Jordaan overgestoken. Want jullie Heer God heeft de Jordaan voor ons laten opdrogen, totdat we waren overgestoken. Net zoals jullie Heer God vroeger heeft gedaan met de Rietzee. Hij deed dat omdat Hij wilde dat alle volken van de aarde zouden weten dat jullie Heer God een machtig God is. En ook omdat jullie dan voor altijd diep ontzag voor Hem zouden hebben.’
– Jozua 4: 20-24 (BasisBijbel).

Getuigenissen van Gods grootheid, liefde en trouw 

Zo mogen ook wij onze wonderlijke gebeurtenissen met God markeren. We mogen gedenkstenen oprichten, zodat de verhalen van onze gebeurtenissen met God, de wonderlijke dingen die we met Hem meemaken een getuigenis worden van Zijn grootheid, liefde en trouw. Dat kan een gebedsverhoring zijn, of een bemoediging op het juiste moment. Van die bijzondere momenten dat God liet weten: ‘IK BEN met jou!’ Markeer ze, richt een gedenkteken op. Natuurlijk hoeft dit niet letterlijk een steen te zijn. Je kunt het bijvoorbeeld in een schriftje schrijven of je bewaart belangrijke gebeurtenissen, gedachten of getuigenissen in een speciaal daarvoor bedoeld kistje. Het is mooi als je sommige gedenkstenen wilt delen met anderen om te kunnen getuigen van wie God is voor jou. Zodat anderen ook zullen zien dat God al die jaren niet veranderd is en nog steeds is wie Hij zegt dat Hij is, en doet wat Hij belooft te zullen doen! Zo kan jouw gedenksteen een getuigenis zijn die van generatie op generatie doorgegeven wordt. 

Parels die je blijven bemoedigen

Op de momenten dat God ver weg lijkt te zijn, de hemel van koper is en er geen enkel gebed de hemel lijkt te bereiken, is het fijn om je gedenkstenen te bekijken. Om herinneringen die je gemaakt hebt met God opnieuw te beleven. Herinneringen die jou staande houden in de diepte van je dal. Herinneringen die jou weer bemoedigen en je vertrouwen in God versterken. Herinneringen die je opnieuw doen beleven dat God ook nu dichtbij is. Dat Hij nog steeds trouw is en je zult redden. Gedenkstenen die jou eraan herinneren dat God nog steeds is wie Hij zegt dat Hij is en doet wat Hij belooft heeft te zullen doen.  Zodat ze je op de momenten dat je ervaart dat je op een kruispunt in je leven staat, of je het moeilijk hebt of zelfs op de momenten dat het lijkt alsof er geen uitzicht meer is in jouw situatie, je toch kunt zingen:  

With my whole heart, with my whole life, 
and with my innermost being, 
I bow in wonder and love before you, the holy God! 
Yahweh, you are my soul’s celebration. 
How could I ever forget the miracles of kindness 
you’ve done for me?  
– Psalm 103:1-2 (TPT).

Aan de slag

Heb jij gedenkstenen die jou herinneren aan een bepaalde gebeurtenis? 

We zouden het leuk vinden als jij jouw gedenksteen met ons wilt delen, laat jouw getuigenis achter in de comments hieronder of op social media (Facebook/Instagram) op deze manier geven we God alle eer vandaag en worden we bemoedigd door zijn grootheid, liefde en trouw. 

Maak een persoonlijk schriftje of kistje waarin je al jouw bijzondere momenten met God in bewaart. Gebeurtenissen of bepaalde bijbelteksten die jou bemoedigd hebben en versterkt hebben in je geloof en die je niet wilt vergeten. Want helaas vergeten we toch vaak dit soort bijzondere momenten, daarom is het goed ze te markeren. Zo heb je altijd iets om op terug te kijken als het allemaal wat tegen lijkt te zitten en je een bemoediging nodig hebt. 

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Ontzettend bedankt Carola :’) Wat een prachtig idee. Ook deze blog zelf is al een bemoediging 🙏 Dankjewel, veel liefs en Gods zegen ❤️

 2. Anne schreef:

  Ik heb thuis een dankstolp gevuld met papiertjes/ kaarten met dankpunten) en hou ook een eigen dagboek waar ik vaak ” aan de slag ” ga met de stukjes uit Zij Lacht. Het begon allemaal met de overdenking van Debora :” EN PLOTSELING ZIJN GEWONE DINGEN BUITENGEWOON ” (7 januari 2017 ). Carola, je hebt mij persoonlijk ook erg geraakt met je overdenking van afgelopen april ” DE PASSIE VAN JEZUS, ZIJN LIJDENSWEG VOOR ONS” …

 3. Anne schreef:

  Ik zal altijd blijven denken
  aan de wonderen die U vroeger heeft gedaan.
  Ik zal erover blijven spreken.
  Ik zal eraan blijven denken.
  Psalm 77 v 12-13

 4. Carola schreef:

  Kim en Anne bedankt voor jullie lieve woorden!
  Tof idee Anne een dankstolp.

  Liefs en blessings Carola

 5. Si schreef:

  Wat een prachtig idee. Geinspireerd door deze blog gaan wij dit idee maken voor onze vader. Alle kinderen en kleinkinderen zullen een gedenksteen maken/zoeken en daarbij het verhaal opschrijven hoe we op dat moment God ervaarden en weten dat hij er is. Onze vader staat voor een grote operatie en deze stenen zullen hopelijk moed en kracht geven op momenten dat hij door een diep dal moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap