De woorden van Psalm 42: geloven is een feestje!

14

aug

Gastblogger

Hoe graag we het ook zouden willen, het leven is niet alleen maar leuk. Sommige dingen zijn echt heel erg moeilijk. Niet elke periode in je leven gaat over rozen. En als het even tegenzit, voelt het soms ook nog alsof God ver weg is. Maar er zijn ook heel veel momenten dat het leven wél meezit! Zondagen waarop we samen God mogen prijzen. Ochtenden waarop we precies de juiste overdenking lezen op Zij Lacht. Geloven is een feestje, ook als het geen feestje is. Hier lezen we over in Psalm 42.

Een feest in moeilijke tijden

Psalm 42 is een bijzondere psalm. Het viert een feestje van geloof, terwijl de schrijver helemaal niet door een fijne periode gaat. Lees de hele psalm maar eens in stukjes mee. Dit staat er in de Basis Bijbel:

Zoals een hert hevig verlangt naar water, zo verlang ik hevig naar U, God. 
Ik heb dorst naar U, de levende God. Wanneer zal ik weer bij U komen? 
Wanneer zal ik weer vóór U mogen staan? Dag en nacht huil ik. 
Ik eet niets anders dan mijn tranen. 
Want aldoor zeggen de mensen tegen mij: “Waar is nu die God van jou?”  

In het begin lezen we al hoe zwaar het verdriet is. Misschien is dit voor jou geen onbekend gevoel. Het verlangen naar God en Hem niet dichtbij voelen. Zo graag als een hert water drinkt, zo graag zou je dicht bij God willen zijn.  

Ik moet er weer aan denken hoe ik samen met heel veel anderen naar uw heiligdom ging. 
Ik ging voorop en we jubelden en juichten. We vierden met z’n allen feest.  

Je weet nog hoe fijn het was om met al je broeders en zusters Hem te aanbidden, samen te zingen van Zijn liefde en macht. Het voelde als voorrecht en als een feestje! Ik denk hierbij altijd aan mijn doop, of aan een hele fijne aanbidding met mijn studentenvereniging.  

Ik zeg tegen mezelf: 
“Waarom ben je zo treurig? 
Waarom ben je zo onrustig?
Vertrouw op God! 
Hem zal ik prijzen.
Hij is mijn Redder, Hij is mijn God!” 

Ik weet soms echt niet waarom ik zo’n drama maak van wat er gebeurt in mijn leven. Het is helemaal niet zo erg als we het gewoon aan God geven. Hem kunnen we vertrouwen. Hem kunnen we prijzen zoals we voorheen ook deden!  

Ik voel me erg verdrietig. 
Daarom denk ik aan U, hier in het gebied van de Jordaan en de Hermonbergen vér van uw huis. 
Golf na golf slaat over mij heen. 
Bruisend en schuimend spoelen uw golven over mij heen. 

Het helpt niet altijd om positief te denken. Soms zijn de golven van verdriet en pijn te groot. Soms voelt het alsof we zo ver weg zijn van onze God.  

Hij houdt van ons, elke dag

Toch houdt de Heer elke dag van mij. 
Elke nacht heb ik een lied in mijn binnenste. 
Dat lied is een gebed tot de God die mijn leven leidt. 

Dit is een feit! Iets dat wij elke dag mogen onthouden. Ook al voelt het alsof wij ver van God zijn: Hij houdt van ons, elke dag! Dat is een waarheid die we onszelf voor moeten houden, ook als het misschien niet zo voelt.

Ik zeg tegen Hem: “U bent de rots onder mijn voeten. 
Waarom bent U mij vergeten?” 
Waarom maken mijn vijanden me het leven zo moeilijk? 
Ik loop in zwarte kleren vanwege alle ellende. 
Mijn vijanden zeggen aldoor tegen me: 
“Waar is nu die God van jou?” 
Hun haat is als een messteek in mijn hart. 

God is de rots onder onze voeten, ook wanneer het lijkt alsof Hij er niet is. Als anderen daar gemene opmerkingen over maken, voelt dat erg pijnlijk. Als het lijkt alsof God ver weg is, is een nare opmerking een extra steek op de zere plek.  

Ik zeg tegen mezelf: 
“Waarom ben je zo treurig?
Waarom ben je zo onrustig? 
Vertrouw op God! 
Hem zal ik prijzen. 
Hij is mijn Redder, Hij is mijn God!” 

De schrijver van Psalm 42 eindigt met een positieve gedachte; een bemoediging. Hij herinnert zichzelf aan het feit dat het geloven in God een feestje is. Hij weet dat hij God snel weer zal loven. Want hoe ver God ook lijkt, Hij is altijd dichtbij. Ook in dit dal. Ook in de moeilijke tijden. Vier een feestje voor God! Binnenkort gaat het weer beter!  

Aan de slag! 

Of jouw leven met God vandaag voelt als een feestje of niet, het is altijd goed om Hem te loven. Zoals de schrijver van Psalm 42 zijn blik op God hield, zo kan jij dat ook!  

 • Is jouw leven met God vandaag een feestje? Schrijf dan een klein loflied voor Hem! Vertel Hem wat maakt dat jouw leven een feestje is. 
 • Is jouw leven met God niet zo’n feest? Schrijf dan een gebed aan Hem. Duw Hem niet weg in moeilijke tijden, maar vraag Hem juist nabij. Deel wat er op je hart ligt, misschien kan je Hem vertellen waarom Hij ver weg voelt.  

Deze overdenking verscheen eerder op Zij Lacht en is geschreven door oud-schrijfster Eline.

Deel deze overdenking

 1. Yael schreef:

  Mooi! Ik had gisteravond nog geluisterd naar dit liedje: psalm 42 van Tori Kelly
  https://m.youtube.com/watch?v=wGgsmCEgf4w

 2. Carola schreef:

  Inderdaad… Precies de juiste overdenking op het juiste moment 😉.
  Ik was gisteravond ook mijn dag geëindigd met deze Psalm. Ik hou zo wie zo enorm van het lied.. Als een hert dat verlangt naar water. Nu was ik bij deze Psalm terecht gekomen door de tekst over golven.. door het lied You make me brave. As Your love in wave after wave crashing over me… Het is ook altijd weer Zijn liefde die ons overspoeld, ook op momenten dat verdriet in golven lijkt te komen.
  Bedankt.. Ik zie het als een vette knipoog, de juiste overdenking op juiste moment en dat maakt inderdaad geloven een feestje. Ook als het in je momenteel niet als een feestje voelt.
  🙏

 3. An schreef:

  Ooit hoorde ik een andere uitleg over de reden dat het hert verlangt naar water, en dat was niet omdat hij dorst had.
  Omdat hij hij zich dan kon wassen en zijn angstgeur weg zou spoelen zodat hij niet meer te traceren was door zijn vijand. En dus veilig was!
  Te mooi om niet te delen! 😊

 4. Margot schreef:

  Prachtige psalm!
  Bij de zin ‘binnenkort gaat het weer beter!’ moest ik denken aan het lied: “Morgen dans je weer” – Opw. 824

  “ Prijs Hem, in je dag voor zorgen, in je angst voor morgen
  Zing, zing dan je lied en prijs Hem.
  Als de storm tekeergaat, als je nergens licht meer ziet,
  want God vergeet jou niet.
  Hij heelt je hart, je huilt niet meer, Hij maakt je heel
  en morgen dans je weer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap