Moederdag – 5 tips van een geestelijke moeder: Debora

12

mei

Eva van de Kraats

Vandaag is het zover: Moederdag! Geen idee of je moeder bent, vandaag verrast wordt met een ontbijt op bed of deze gewoon lekker voor jezelf klaarmaakt. Misschien ga je vandaag wel naar je moeder toe, of je oma. Geniet van deze tijd en zet hen goed in het zonnetje! Maar je mag ook jezelf vandaag in het zonnetje zetten. Huh, waarom dat dan? Schrik niet, maar of jij nu zelf kindjes hebt ja of nee – ook jij bent een moeder! Een geestelijke moeder die voor anderen klaar kan staan en ze veel kan leren over God.
Er zijn veel vrouwen in de Bijbel die moeder zijn, maar deze vrouw noemt zichzelf een ‘geestelijke moeder’ van het volk Israël. Lees mee en laat je vandaag inspireren door Debora. 

Een stukje geschiedenis. Israël is zonder leider nadat Ehud gestorven was. Ze leefden niet meer zoals God het wilde en waren in de macht van koning Jabin van Kanaän. Zijn legeraanvoerder heette Sisera. In totaal had dit leger 900 ijzeren strijdwagens en werd het volk Israël al 20 jaar lang wreed onderdrukt onder deze koning.  

“In die tijd was de profetes Debora, de vrouw van Lippidot, leider van Israël. Ze was rechter. Ze woonde bij de ‘palm van Debora’. Die staat tussen Rama en Bet-El, in de bergen van Efraïm. De Israëlieten kwamen daar naar haar toe met hun rechtszaken.”
(Richteren 4: 4, BasisBijbel)

Debora is de rechter in het land Israël. Een zeer unieke positie die al jarenlang door mannen werd ingevuld. God heeft haar die positie gegeven, zij was de hoogste gezagsdrager van het land. Boven haar stond God. Haar wil was wet. De bijnaam die zij had was de ‘bijenkoningin’. Ze gaf zoete honing aan haar volk, maar met haar angel doodde zij de vijanden.

We lezen dat ze haar legeraanvoerder, Barak, bij zich riep en hem de opdracht gaf om te strijden tegen Sisera. Door alle nederlagen die Barak had meegemaakt, was hij niet helemaal zeker van deze zaak en wilde hij niet alleen ten strijde gaan. Debora wist dat God de overwinning aan hen zou geven en bemoedigde Barak. Ze ging met Barak mee ten strijde. God zorgde voor verwarring bij het leger van Sisera en zorgde ervoor dat zijn leger, onder leiding van Debora en Barak, verslagen werd. Uit dankbaarheid schrijft Debora een lied waarin ze het volgende noemt: 

“De dorpen lagen er verlaten bij, totdat ik, Debora, opstond als een moeder voor Israël.”
(Richteren 4:7)

Over Debora is niet bekend of zij zelf ook moeder was. Dat speelt hier ook geen rol; zij stond op en was de geestelijke moeder die Israël op dat moment zo hard nodig had.

5 tips van deze geestelijke moeder

God had met Debora een duidelijk doel. Zij bleef dicht bij haar vader en kon zo een moeder voor haar volk zijn. Na deze overwinning was er 40 jaar vrede in het land van Israël. Wat kunnen wij van deze geestelijke moeder leren? 

 1. Debora’s verhaal laat voor eens en altijd zien: vrouwen kunnen wel degelijk een leidersrol in Gods gemeente vervullen. 
  Nu klinkt dit heel erg feministisch, maar zo bedoel ik het niet. Het gaat erom dat God Debora op haar positie zet, net zoals hij ons op een bijzonder goede positie neer kan zetten.  
 2. Wie de gave van het leiderschap bezit, krijgt daar ruimte voor. Nergens in dit verhaal zien we dat Debora moest vechten voor haar positie doordat ze niet de erkenning kreeg die ze verdiende. Haar gave maakte ruimte voor haar. Als we kijken naar de positie van mannen in haar tijd, was deze nog veel groter dan in deze tijd. Als vrouw was het ongebruikelijk om een hoge positie te krijgen. Het mooie is dat God haar naar voren heeft geschoven als leider zodat zij haar gave kon inzetten voor zijn Koninkrijk. Als wij onze gaven in willen zetten hoeven wij hier niet zelf voor te strijden. Wanneer God voor ons strijdt, komen we veel verder.
 3. Jouw geloof kan anderen sterken in hun geloof in God. 
  Door het geloof van Debora durfde de legeraanvoerder, Barak, de strijd aan te gaan. Debora haalde hem uit zijn twijfel en angst en bemoedigde hem. Jij kunt ditzelfde voor mensen in jouw omgeving doen. Hiervoor hoef je niet alles van de Bijbel te weten, integendeel. Wanneer jij Gods liefde aan anderen kan laten zien, beteken je al ontzettend veel in Zijn Koninkrijk.
 4. Als God je leidt, maakt het niet uit wie of wat je in de weg staat. Wanneer je Hem gehoorzaamt, zal je zegenvieren! 
  Al zijn het 900 ijzeren strijdwagens die voor je staan en jij hebt er geen één; jij zal overwinnen omdat God met jou strijdt! Laat je tijdens ‘de strijd’ door de Heilige Geest leiden en geloof in zijn Woord.
 5. Zolang er geen geestelijke vrouwen als geestelijke moeders opstaan, zullen er altijd mensen in angst leven. 
  Geestelijke moeder, mensen hebben jouw geloof nodig! Jouw bemoediging en begeleiding. Gebruik je hoogsensitiviteit. Want jij bent een geestelijke moeder en je ziet het wanneer het niet goed gaat met iemand. Pak voor die mensen die op jouw pad komen de rol je op die God je heeft gegeven. 

Aan de slag!

Twee dingen. Moeders inspireren, onderwijzen, stimuleren en sturen hun kinderen. Debora deed dit voor heel het volk Israël. In de kerk zijn vrouwen met hetzelfde karakter als Debora meer dan nodig.  
Denk hier eens over na. Hoeveel mensen in je omgeving zijn er wel niet die jij koestert, liefhebt en meeneemt in het woord van God? Of dat je door je daden laat zien: ik zie jou en ik bid voor jou! Jij bent een geestelijke moeder die levens kan veranderen, door Gods kracht die door jou heen werkt.  

Mag ik je vragen vandaag vragen stil te staan bij jouw eigen geestelijke moeder? Diegene die jou toetst en koestert in je geloof.
Laat haar vandaag eens weten dat je dit enorm waardeert en geef haar de credits die ze verdient! 

Ik wens je een hele fijne (geestelijke) Moederdag toe! 

Naar: ‘Moeders met een boodschap 1/2‘, Bayless Conley.

Deel deze overdenking

 1. Joan schreef:

  🧡🌼 dankje

 2. Arenda schreef:

  Amén!

  Het is Richteren 5:7 en niet 4:7

  De dorpen lagen er verlaten bij, totdat ik, Debora, opstond als een moeder voor Israël.”

 3. Renee schreef:

  Wat mooi om moederdag zó neer te zetten!
  Iedereen een fijne en gezegende moederdag❣️

 4. Hennie Bakker schreef:

  Ik krijg er tranen van in mijn ogen. Zo waar dit!!!! Ik ben moeder van 2 fantastische kinderen. Maar mijn verlangen is dat ik dit voor velen mag zijn.

 5. Kim schreef:

  Wow! Ontzettend bedankt Eva!! Wat een prachtige bemoediging! Dankjewel 🙏❤️

 6. Miranda schreef:

  De naam Debora is mij twee keer als profetie gegeven. Ik vroeg God om een verhelderende uitleg over deze vrouw in de Bijbel. Vandaag lees ik deze blog en ik ervaar het echt als een openbaring. Mij is een rol als leider en strijder en als Geestelijke moeder toegewezen. Wauw!
  Enorm bedankt voor deze openbaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap