Meer geloven in wat Hij wel kan en minder geloven in wat ik niet kan

29

sep

Yael Juch

‘Ik wil meer geloven in wat Hij wel kan en minder geloven in wat ik niet kan.’ Deze uitspraak zette mij aan het denken. Wat geef jij meer aandacht? Jouw onvolmaaktheden of Gods volmaaktheid? ‘God die bij machte is veel meer te doen dan wij kunnen bidden of beseffen’ of ‘ jij die overal in tekort schiet’? Waar bouw jij je geloof op? Doe vandaag onderzoek naar je eigen hartsgesteldheid en beantwoord de drie vragen in deze blog.

Welke woorden komen uit je mond?

Om erachter te komen waar jouw hart en hoofd op gericht zijn, kun je gaan luisteren naar wat er uit jouw mond komt. Jezus geeft dit zelf aan in Lukas 6:45 met de welbekende uitspraak: ‘Waar het hart vol van is loopt de mond van over’. Wat komt er uit je mond tijdens het praten met anderen en wat zeg jij tegen God in gebed? Waar richt jij je op als je een probleem bij God brengt? Soms vragen we aan God niet om een oplossing voor onze problemen, maar om een verandering van hoe we ons voelen over onze problemen.

‘Ik wil meer geloven in wat Hij wel kan en minder geloven in wat ik niet kan.’ Dit vraagt om een andere hartgerichtheid. Een hart dat gericht is op ‘God die oneindig veel meer kan doen dan jij ooit kan bidden of beseffen‘ (Efeziërs 3:20, HTB). Het kan zijn dat je al heel lang wacht op voorziening, waardoor je geloof gaat wankelen. Het is dan zaak om je geloof te versterken; je hart vol te maken van geloof in Gods almacht. Maar hoe doe je dit dan?

Hoe kijk jij naar God?

Hem nu Die bij machte is te doen ver boven alles wat wij bidden of denken,…
– Efeze 3:20 (HSV)

Ga eens terug naar de basis. Waar geloof jij in? Wie is God voor jou? Duik de Bijbel in en lees over Gods voorziening in de reis van het volk Israël in de woestijn, over de uitspraken die David doet over God in de psalmen of lees in de evangeliën over de wonderen die God doet door Jezus’ handen heen. Je kunt ook je geloof versterken door op zoek te gaan naar verhalen om je heen van mensen die Gods voorziening hebben ervaren in hun leven. Vraag jij wel eens aan je beste vriendin, je moeder of voorganger hoe zij Gods voorziening hebben ervaren in hun leven? Of vraag hen naar waar zij nog in op voorziening wachten en hoe zij hiermee omgaan. Laten we elkaar aansterken en aanmoedigen om te volharden in geloof.

Geef jij door wat je van God ontvangt?

God geeft ons, zodat wij kunnen doorgeven.

En God is bij machte elke vorm van genade overvloedig te maken in u, zodat u, wanneer u in alles altijd al het nodige bezit, overvloedig kunt zijn in elk goed werk.
– 2 Korinthe 9:8 (HSV)

God geeft overvloedig en voorziet in nood. Maar soms moeten we er lang op wachten. Toch blijft het de waarheid. Soms zijn wij erg gefocust op wat God ons nóg niet gegeven heeft, waardoor we niet meer zien wat God al wel heeft gegeven. Het geeft geloof om te spreken over waarin je wel Gods voorziening hebt gezien, in plaats van te spreken over datgene waar je nog geen voorziening in hebt gezien. Je ziet het in de Bijbel regelmatig dat er teruggehaald wordt wat God voor het volk Israël voor wonderen heeft gedaan, dit spreekt van geloof in een God die wonderen doet. Geloof in een God die bij machte is om veel meer te doen, dan wij ooit kunnen denken of beseffen.

Waarin zie je nu wel Gods voorziening? Bedenk goed dat dit hele ‘gewone’ dingen voor je kunnen zijn. Maar is dit gewoon? Worden deze dingen jou ook niet gegeven door de God die voorziet? Wat doe jij met deze voorziening? Geef jij dit door of ben je het normaal gaan vinden? Misschien mag jij wel voorzien in iemand anders zijn nood. Misschien heb jij wel de voorziening waar een ander tot God voor bidt.

Aan de slag!

Hang Efeziërs 3:20 op een voor jou goed zichtbare plek (koelkast, spiegel, et cetera). Sta er de komende tijd bij stil. Wat doet dit vers met jou? Wat leert het jou? Sta nog eens stil bij de drie vragen. Spreek erover met een vrouw in je omgeving.

Deel deze overdenking

  1. Klaas Pierik schreef:

    Het is een prachtig stuk Yael
    Ga door en vraag aan de Almachtige om nog meer openbaringen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap