Mag God jou verrassen in dit nieuwe jaar?

01

jan

Gastblogger

We staan aan het begin van een nieuw jaar. Een jaar waarin we opnieuw ons vertrouwen mogen stellen op de God van trouw, die niet veranderd is. Met dankbaarheid mogen we terugkijken naar het afgelopen jaar, de gedenkstenen die God daarin gegeven heeft. Gedenkstenen die tot een getuigenis zijn en voor de dag van vandaag kracht geven, omdat wat God in het oude jaar deed ook dit jaar kan. Maar mag Hij jou voor het nieuwe jaar verrassen met nieuwe dingen?

Ik weet niet hoe jij terugkijkt op het afgelopen jaar, maar ik hoop dat jouw hart zich vult met dankbaarheid als je bedenkt dat de grote IK BEN elke dag van het afgelopen jaar in jouw leven aanwezig was. Of je dit nu zo ervaren hebt of niet, Hij was erbij. Ook het komende jaar zal dit niet anders zijn, want God is niet veranderd.

Gods trouw voor het nieuwe jaar

In Jesaja 43 lezen we hoe God Zijn volk eraan herinnert wie Hij is. Ondanks dat het volk ongehoorzaam is aan Hem, spreekt Hij het volk liefdevol en troostend toe. God herinnert Zijn volk eraan hoe Hij er steeds weer bij is in nare omstandigheden en dat dit altijd zo zal zijn. Niet alleen toen bij het volk Israël, maar ook vandaag bij jou. Hij is de God, de Heilige van Israël, die ook jou bij je naam heeft geroepen, je bent van Hem. Je bent betaald met het kostbare bloed van Jezus.
God zegt tegen jou vandaag, net zoals toen tegen het volk Israël:

Wanneer u zult gaan door het water, Ik zal bij u zijn, door rivieren, zij zullen u niet overspoelen.  Wanneer u door het vuur zult gaan, zult u niet verbranden, geen vlam zal u aansteken.
– Jesaja 43:2 (HSV)  

Wat een belofte! Ja, God is erbij! Hij is trouw en Hij verandert nooit. Maar het feit dat God niet verandert, wil niet zeggen dat God geen God van verandering is. Want verderop in hetzelfde hoofdstuk staat er:

Denk niet aan de dingen van vroeger, let niet op de dingen van het verleden. Zie, ik maak iets nieuws. Nu zal het ontkiemen. Zult u dat niet weten? Ja, Ik zal een weg aanleggen in de woestijn, rivieren in de wildernis.
– Jesaja 43:18-19 (HSV)

God roept hier de Israëlieten op om niet terug te kijken naar het verleden, maar zich te focussen op iets nieuws wat God laat ontkiemen. Dit is niet alleen een belofte die God het volk Israël geeft, maar het geldt ook nog voor ons vandaag.

Kijk niet steeds terug

De woorden uit Jesaja doen me denken aan de woorden van Paulus in de brief aan de Filippenzen:

Ik vergeet wat voorbij is en strek me uit naar wat komen gaat.
Filippenzen 3:14 (BasisBijbel)

Paulus had geen zin om steeds maar weer terug te kijken naar het verleden; hij wilde zich focussen op het feit dat hij een nieuwe schepping is en kijken naar wat komen gaat. God toonde Zijn genade en liet Paulus een nieuwe weg zien die hij mocht bewandelen. Ook aan jou is het om niet steeds terug te kijken maar vooruit. Naar de nieuwe weg die jij mag bewandelen en zien dat God niet veranderd is, maar wel een God van verandering en vernieuwing is. God is een God die ons elke keer weer opnieuw laat verwonderen en wil verrassen.

Mag God jouw verrassen?

God is namelijk zoveel groter dan de gedenkstenen die jij het afgelopen jaar hebt verzameld. Stenen die jou herinneren aan de momenten dat God je geholpen heeft op een bepaalde manier. Stenen die jou houvast geven dat wat God eens gedaan heeft, weer kan doen. Maar ik geloof ook dat God jou wil verrassen in het nieuwe jaar. Ik geloof dat Hij nieuwe dingen vanuit Zijn vaderhart aan jou wil openbaren. ‘Nu zal het ontkiemen’, dat betekent dat het zaadje al opengebroken is. Let goed op! Geef er aandacht aan. God gaat nieuwe dingen doen! Het is zelfs nu al begonnen.

Aan de slag!

Bid je mee?
Liefdevolle Vader, U bent Ik ben en Ik zal er zijn. Zo was u er in 2022 en zo zult U er zijn in 2023. Ik zie uit naar de nieuwe dingen die U gaat doen in het nieuwe jaar. Ik wil mijn hart openstellen voor nieuwe openbaringen vanuit Uw Vaderhart. Ik verlang ernaar U meer en beter te leren kennen. Verras me, Heer, en laat me verwonderd zijn over Uw grootheid.

Luistertip: Kom verras ons.

Deel deze overdenking

  1. Hinke schreef:

    Prachtig een houvast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap