Maakt de wereld jou soms bang? Je bent niet de enige!

18

jul

Mandy

Ben jij wel eens bang voor hoe de wereld zich ontwikkelt? Voor hoe mensen met elkaar en met de aarde omgaan, en wat dat voor gevolgen kan of zal hebben? Ik wel. Nu ben ik misschien vrij snel bang, maar ik merk het niet alleen aan mezelf. Ik merk dat het ook anderen bezighoudt. Dus kan het niet alleen in míjn hoofd zitten, dat bange gevoel…

Het bekruipt me als op het nieuws verteld wordt over weer een nieuwe aanslag en me wordt meegedeeld hoe moeilijk, zo niet onmogelijk, het tegenhouden van terrorisme is. Of als er grote aanhoudende droogte in bepaalde delen van de wereld is en wetenschappers losgaan over hoe hard de planeet achteruit gaat en welke actie we nú moeten ondernemen of anders… Of als er mensen aan de macht komen waarbij je niet weet welke kant het op zal gaan, de verhoudingen tussen landen op scherp komen te staan en er gewaarschuwd wordt voor conflicten. Ik merk dat ik, ondanks dat ik geloof dat God alle macht in deze wereld heeft, me door dit soort berichten laat meeslepen. En vooral dat ik de angst die anderen voelen gemakkelijk overneem. Het vertrouwen in God wordt bij mij zo steeds gemakkelijker vervangen door het zoveelste doemscenario.

God heeft óók invloed. Toch…?

Herken je dat? Ook al probeer je jezelf eraan te herinneren dat ook de dingen van deze tijd van voorbijgaande aard zijn, je wordt stiekem toch meegesleurd. Terwijl de wereldproblematiek in je hoofd monsterlijke proporties aanneemt, verdwijnt de wetenschap dat God óók invloed op deze wereld uitoefent, stiekem via de achterdeur. En dat maakt de chaos in je gedachten wel zo’n beetje compleet.

En dan… lees je opeens deze tekst:

Jesaja zegt: Dit is wat de Heer tegen mij zei toen zijn Geest over mij kwam. Hij waarschuwde mij om niet dezelfde dingen te doen als dit volk. Hij zei: “Noem geen samenzwering wat dit volk een samenzwering noemt. En wees niet bang waar zij bang voor zijn. Volk, wees liever bang voor Mij en heb diep ontzag voor Mij, de Heer van de hemelse legers.
(Jesaja 8:11-13)

Bang zijn is van alle tijden

Natuurlijk, deze tekst is geschreven voor een hele specifieke situatie. Jesaja profeteerde over de komst van een donkere tijd voor het volk van Israël. Hij schrijft over de overheersing van het volk door grootmachten als Assyrië. Iets waar wij in Nederland absoluut niet mee te maken hebben. Maar toch word ik er behoorlijk door stilgezet. Want bang zijn, dat is iets van alle tijden. En wanneer ik lees ‘wees niet bang waar zij bang voor zijn’, voel ik me behoorlijk aangesproken. Blijkbaar hadden ze daar enkele honderden jaren voor Christus ook al last van en is je laten meeslepen iets van alle tijden!

Focus je op God!

Als jij je hierin herkent dan staat ons beiden iets te doen. Want als ik één ding weet is dat God niet wil dat we op deze manier leven, gebonden in angst. Hij wil juist dat wij vrij zijn! Wat staat ons dan te doen? Het antwoord staat eigenlijk in vers 13: ‘Heb diep ontzag voor Mij.’ Wanneer angsten toeslaan zijn we geneigd om op onszelf te focussen, en God buiten beschouwing te laten. Er lijkt geen ruimte voor Hem te zijn, in dat volle, bange hoofd van ons. We zien niet (meer) hoe groot Hij en zijn macht eigenlijk zijn. Maar zodra je je focus op Hem richt, ga je dat wél weer zien. Dat is dé manier om die stroom van angst in je hoofd te doorbreken.

Hij heeft alles in Zijn hand

Dan realiseer je je weer dat Hij altijd, door alle tijden en wereldproblematiek heen, groot is geweest en alles in Zijn hand heeft en heeft gehad. Hij is nergens door verrast en heeft álle macht – ook al lijkt het vanuit ons perspectief soms dat niet zo is. Laat je niet verleiden om God te verkleinen tot Iemand die machteloos toekijkt en niks uit kan halen. Hij was, is en blijft altijd dezelfde, grote God!

Aan de slag!
Angst kan een verlammende werking hebben en kan je het gevoel geven dat God kleiner is dan Hij is. Zodra een bang gevoel opkomt, leg het bij God neer, bijvoorbeeld door je angsten op te schrijven. Geef Hem de kans om je angst door Zijn waarheid te vervangen en om Hem het juiste perspectief aan je te laten zien.

 

Download de dagtekst door erop te klikken en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

Bijbel in een jaar

Heb jij altijd al eens de hele Bijbel in 1 jaar willen lezen?
Dit is je kans!
Bekijk hoe jij mee kunt doen aan de Zij Lacht Bijbel in 1 jaar challenge. 

Ik ben benieuwd!

 1. gea schreef:

  Heel mooi geschreven en hoe herkenbaar!!!

 2. Truus van selm schreef:

  zó herkenbaar!!
  Wanneer ik ‘s nachts wakker word en alles door m’n hoofd spookt zing ik een oud gezang…..
  Als God mijn God maar voor mij is
  wie is er dan mij tegen?
  Dan werken druk en droefenis,mojn ziele tot een zegen.
  Dan waakt alom een engelenwacht en zie ik sterren in de nacht…
  En bloemen op mijn wegen!

 3. mimoun schreef:

  god en nodig zijn leven en aan dienst en met weinig weinig, hier op aarde
  ook kreeg zo weinig weinig van, en de rest betaald van bewindvoerder
  god is geen dief, god stel niet
  wel god zoek statie wanneer heft zo tekort tekort en tekort
  god wacht wel aan beter tijd is
  god heft wat nodig voor een dag en als arm rijk vol…
  god rijk vol gevoel,_______________ …
  !!!!!!!!!! ??????? !!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap