Bikini’s, brownies en bankhangen: een overdenking over verleiding

19

jul

Alies

Nu het zomer is, moeten we ons weer in bikini’s hijsen. Nou ja, niks moet natuurlijk. Veel vrouwen voelen zich onzeker in deze periode. Is je lichaam wel ‘summerproof’? Misschien had je gezond willen eten. Maar de verleiding om tussendoor even te snacken was té groot. Of misschien had je wel meer willen sporten. Maar je was zo moe, de verleiding om gewoon lekker op de bank te hangen of vroeg te gaan slapen was groter. Soms doe je dingen die je niet wil en volgens mij komt dat door verleiding. Iets anders lijkt aantrekkelijker, soms maar voor een heel kort moment. Achteraf heb je vaak spijt… 

Hoe doe je dat dan, omgaan met verleiding? En dan heb ik het niet alleen over eten of sporten, maar juist ook verleiding tegen zondige dingen. Hoe zorg je dat je sterk bent in God? Heeft het te maken met discipline en doorzettingsvermogen?

Ik heb niet zoveel discipline. Ik ben goed het in uitstellen van deadlines en het opschuiven van regels en grenzen. Als ik eerlijk ben wordt ik er uiteindelijk niet gelukkiger van. Dat weet ik best, maar dat maakt het niet makkelijker om wel gedisciplineerd te zijn, of om me wel aan de regels te houden. Ik trap vaak genoeg in de verleiding van de duivel. ‘Wie niet?’ kan je bijna beter vragen.

Er zijn zo veel soorten verleiding. Vaak gaat het gepaard met schaamte en dat zorgt ervoor dat we er liever niet over praten. De duivel is expert in het verleiden. Hij heeft allerlei manieren. Hij zoekt bij iedereen de zwakke plek en vindt die ook als je jezelf niet wapent tegen hem.

Denk bijvoorbeeld aan werk. Veel geld verdienen kan heel aanlokkelijk lijken. Een goede baan kan veel voldoening geven, maar uiteindelijk is het leegte, want het zal nooit genoeg zijn.

Denk aan seks. Misschien ben je getrouwd maar kijk je wel eens op de verkeerde manier naar een andere man. Of heb je een vriend, en struggle je met de vraag of je wel of geen seks wil hebben voor het huwelijk. Of misschien kijk je naar porno of doe je aan zelfbevrediging. Een onderwerp waar nog steeds een taboe op rust, zeker onder vrouwen.

Op het moment zelf geven dit soort dingen misschien voldoening, maar achteraf is er vaak schaamte. Uiteindelijk is het leegte, want het zal je nooit de bevestiging geven die je zoekt.

Misschien ervaar je zelf nog andere soorten van verleiding. Om te roddelen. Om je minderwaardig te voelen. Misschien ben je snel jaloers. Door toe te geven aan verleiding, voel je vaak na die tijd schaamte, schuld en leegte. En spijt. Veel spijt. Je wilt het niet meer. Nóóit meer! Je wilt rein leven, rein voor Jezus.

Nog even terug naar afvallen. Als je trek krijgt, is de drempel niet zo hoog om iets (lekkers) te eten te pakken. De oplossing kan dan ook zijn om te zorgen dat je vol zit na een maaltijd. Vol met gezond eten. Als je vol zit, zal je niet zo snel een snack eten.

Grappig genoeg werkt het net zo met God. Als je vol bent van Zijn Geest, zal je jezelf niet zo snel willen vullen met lege beloftes van de wereld en trap je dus minder snel in de verleiding. In Efeziërs 6:11 staat:

Doe de hele wapenrusting van God aan. Dan kan de duivel jullie met zijn sluwe streken geen kwaad doen.

Dat klinkt als een oplossing. Maar die wapenrusting, hoe trek je die dan aan? Gelukkig wordt dat ook uitgelegd in vers 14 t/m 18:

Ga dus staan en bind om je heupen de waarheid als een riem. Trek rechtvaardigheid aan als een pantser. Wees bereid om het goed nieuws van de vrede met God aan de mensen te brengen. Dat zijn je schoenen. Houd vooral vast aan het geloof. Je geloof is je schild. Houd dat schild omhoog zodat je alle brandende pijlen kan uitdoven die de duivel op je afschiet. Zet de helm van je redding op je hoofd. Neem het zwaard van de Geest in je hand. Dat is het woord van God. En bid bovendien met alle soorten van bidden en smeken, bij alles wat zich voordoet. Laat je daarbij leiden door de Heilige Geest. Let er op dat je dat doet. Bid zonder ophouden voor alle gelovigen.

Duidelijk toch? Ik heb hier eigenlijk niet zoveel aan toe te voegen. En nu nog in de praktijk…

Aan de slag!
Probeer vandaag, of deze week, extra weerstand te bieden tegen de duivel. Wapen je tegen hem met de wapenrusting van God. Lees in de Bijbel als je verleiding voelt, houd vast aan je geloof en bid op alle mogelijke manieren. Je mag God vragen of Hij de verleiding weg wil nemen en Zijn waarheid in je hart wil leggen. Hij wil je voldoening geven, Hij is genoeg!

Ook wil ik je vragen om te proberen om je schaamte opzij te zetten. Geloof me, er zijn een hele hoop vrouwen die strijd hebben over dezelfde dingen. Deel je verhaal met iemand die je vertrouwt en breng alles in het licht, Gods licht. Dan mag je zeker weten dat Hij verlicht. Je hoeft het niet zelf te dragen.

PS: enne, doe vooral lekker je bikini aan! Je bent prachtig zoals je bent!

Download de dagtekst en deel ‘m op Instagram, Pinterest of Facebook.

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

 1. Joke schreef:

  Jammer dat de post suggereert dat zelfbevrediging verkeerd is.

  • Alies schreef:

   Lieve Joke,

   Het spijt me als mijn blog veroordelend overkomt, dit is absoluut niet mijn bedoeling geweest. Ik vind dat mensen zelf een keuze moeten maken of ze wel of geen seks willen voor het huwelijk of dat ze wel of niet aan zelfbevrediging doen, ik ben Jezus niet en het is dus niet aan mij om erover te oordelen. Wel ben ik van mening dat het verkeerd is om uit zelfbevrediging je voldoening of bevestiging te halen, want echte voldoending en bevestiging is iets wat alleen van God komt, de rest zal nooit genoeg zijn.

   Fijne dag vandaag en liefs,
   Alies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap