Nienke Alblas
16
nov
Nienke Alblas
De kerk kent een eeuwenlange geschiedenis. Zo zijn er veel mensen die een belangrijke invloed hebben gehad op de vormgeving van de kerk, kloosters en andere geestelijke instellingen. Veel gebruiken zijn door de eeuwen heen veranderd, maar God verandert gelukkig nooit, net als zijn Woord. Een heilige die veel invloed heeft gehad op christenen aan het eind van de 12e en het begin van de 13e eeuw is Franciscus van Assisi. Hij richtte zich op een sober leven, waarbij hij zich volledig richtte op het zoeken en dienen van God. De Franciscaner kloosterorde bestaat nog tot op de dag van vandaag. In een film kwam ik eens het gebed van Franciscus tegen, waardoor ik meteen geraakt werd. Het gebed is vandaag de dag nog steeds relevant en prachtig om te bidden.
Heer, maak mij een instrument van Uw vrede.
Laat mij liefde brengen waar haat heerst,
laat mij vergeven wie mij beledigde,
laat mij verzoenen wie in onmin leven,
laat mij geloof brengen aan wie twijfelt,
laat mij waarheid brengen aan wie dwaalt,
laat mij hoop brengen aan wie wanhoopt,
laat mij licht brengen aan wie in duisternis is,
laat mij vreugde brengen aan wie bedroefd zijn.
Laat mij niet zoeken getroost te worden, maar te troosten,
niet begrepen te worden, maar te begrijpen,
niet bemind te worden, maar te beminnen.
Want het is toch door te geven, dat men ontvangt
door te verliezen, dat men vindt
door te vergeven, dat men vergiffenis ervaart
door te sterven, dat men verrijst tot het eeuwige leven. Amen.
Doet het gebed je aan een bepaald bijbelgedeelte denken? Dan is dat waarschijnlijk de Bergrede uit Mattheus 5, 6 en 7. In deze hoofdstukken worden de bekende woorden door Jezus gesproken: Zalig zij die… Franciscus zette deze woorden om in een gebed voor zijn eigen leven. Hij richt zich in het gebed om vrede op de ander, zoals van de monniken in de Franciscus kloosterorde wordt verwacht. Juist door de ander te dienen, ontvang je zelf.
Denk bijvoorbeeld aan het voorbeeld van ‘licht zijn’ wat veel gebruikt wordt door christenen. Jezus zegt aan het einde van de Bergrede in Mattheüs 7 dat wij het licht zijn van de wereld en het zout van de aarde. Dit kan je zijn door het gebed om vrede te bieden en jezelf als het ware aan te bieden als instrument van vrede in Gods Koninkrijk. Wanneer je je licht schijnt voor anderen, dan zal je zelf ook in het licht zijn. Om licht te zijn, moet je echter zelf ook in het licht komen. Dat kan soms best wel lastig zijn. Het donker is ergens best wel aantrekkelijk, je kunt lekker (in het geheim) je eigen ding doen. Maar zelfs de wetenschap heeft aangetoond dat wanneer mensen, letterlijk, in het donker leven, zij minder gelukkig zijn. Kom dus in het licht! Sta op en schitter!
Het gebed om vrede is een mooie bemoediging. Voor jezelf, maar vooral ook voor anderen. Het gebed richt zich op het brengen van vrede. Het brengen van vrede voor anderen, brengt jezelf ook weer vrede, dus dat is mooi meegenomen. Toch gaat het daar niet om. Het gaat erom om precies te doen wat er niet van je wordt gevraagd, precies te brengen wat er niet aanwezig is en niet wordt verwacht. Het is een gebed waarin je jezelf aanbiedt als instrument. Je biedt jezelf aan om actief ingezet te worden op plekken waar het donker is om licht te zijn en niet alleen maar te verkondigen. Uiteindelijk was het ook Franciscus die zei: ‘Evangeliseer. Desnoods met woorden.’
In 1 Tessalonicenzen staat: ‘Bid onophoudelijk’. Ik heb weleens tegen een goede vriendin gezegd: ‘Eigenlijk is heel mijn leven een gebed. Althans, dat hoop ik in ieder geval.’ We mogen heel de dag door in connectie staan met God. Kom je duister tegen waar je licht kan schijnen, maar weet je niet hoe? Bidden kan je heel de dag door! Stel God de volgende vragen aan de hand van het gebed.
– Hoe kan ik liefde brengen waar haat heerst?
– Hoe kan ik vergeven wie mij heeft beledigd?
En zo kan je het hele gebed omschrijven. Ik geloof dat God graag antwoord wil geven op jouw vragen. Wees dus niet bang om deze te stellen! Je zult wellicht nog versteld staan van de antwoorden. Maar God is ook met je om je te helpen bij het zijn van licht, op eigen kracht kunnen we niets. We mogen juist ook door dit soort vragen en gebeden leren om vanuit Gods kracht te handelen en vanuit zijn kracht licht te zijn.
Heb je ook het verlangen om een instrument te zijn van Gods vrede? Bid dan het gebed om vrede van Franciscus!
vorige post
volgende post
Foto's door Inge Kooiman Fotografie
© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
Ik las laatst een ‘spreuk’ : Wanneer jij straalt verlicht je de ander!
Mooi om op deze manier Jezus licht te zijn naar de mensen in je omgeving!
Dank voor deze bemoedigende blog Nienke.
Heel doeltreffend na een dag met veel strijd tussen onze kinderen. Soms wekt het echt zorgen. De oudste die de middelste zo niet kan velen. Fijn om te weten dat we als moeder kracht mogen ontvangen om de vrede te brengen. Mijn eerste dag van bidden en vasten hiervoor bracht me dit stukje! Dat geeft hoop en bemoedigd
Dag Nienke,
Terwijl het buiten stormt en regent, daalt er in mij, na het lezen van jouw overdenking, stilte in mijn hart . . .stille blijheid . . .dank je daarvoor . . .
Lieve groet van Hans
in de oude yogafilosofie is er de oefening ‘pratipaksha bhavana’. Om de geest zuiver te houden, vrij van gevoelens van boosheid, begeerte, afgunst etc, mediteer over het tegendeel.
Het gebed van Fransiscus is hét schoolvoorbeeld hoe dit in de praktijk te brengen. Dank voor jouw mooie uitleg!