Een leven zonder angst, kan dat? Ik geloof van wel!

08

jun

Gastblogger

Wie kent het spelletje ‘Ben je bang voor je vader of moeder?’ nog? Degene die je dit dan vroeg, klapte na de vraag in zijn of haar handen. Als je dan met je ogen knipperde was je bang. Hoe kun je nou niet knipperen als iemand in zijn handen klapt recht voor je gezicht?! Als vrouwen krijgen we allemaal in bepaalde mate te maken met angst. Dit kan reële angst zijn, maar ook angst die je lam legt. Bang zijn is heel menselijk en hoort bij het leven. Nieuwgierig wat God hierover zegt? Lees dan snel verder!

Wat is angst?

“Angst is een emotie veroorzaakt door een waargenomen of beleefde bedreiging en die meestal leidt tot een vermijding of ontwijking daarvan. Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme, als reactie op een specifieke prikkel, zoals pijn of dreiging van gevaar” (Wikipedia)

Bovenstaande definitie is de gezonde vorm van angst. Vaak is het zo dat je gevoel van angst of paniek van korte duur is. In principe is het een normale reactie op een heftige of spannende situatie. Je lichaam zorgt ervoor dat je alert bent en je hartslag gaat omhoog. Je ontkomt bijvoorbeeld net aan een auto-ongeluk en je hart zit in je keel. Als het gevaar eenmaal is geweken, kom je weer tot rust en kun je verder.

Misschien ervaar jij op bepaalde gebieden in je leven een angst die niet van korte duur is en die niet verdwijnt. De volgende definitie van angst past dan waarschijnlijk beter:

“Angst is een beklemmende, onaangename emotionele toestand die wordt veroorzaakt door dreiging of gevaar. Angst wordt problematisch wanneer er een overmatige uiting is van normale angsten, zodanig dat deze het normaal dagelijks functioneren negatief beïnvloedt” (angst.mirro.nl)

Toen God de vrouw schiep, zag Hij niet het beeld voor zich van een vrouw die in angst zou leven. Die piekerend en zich zorgen makend haar dagen zou doorkomen. Toch kan het nu op dit moment wel zo voelen voor jou. En zie je steeds meer dat die angsten jouw leven gaan bepalen in wat je wel en niet doet. Angsten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Voor iedereen zal de oorzaak waarschijnlijk ook weer anders zijn.

God heeft ons een leven in vrijheid gegeven! Als we ons continue zorgen maken, bang zijn voor de toekomst of wat dan ook dan voelt dat niet als vrijheid aan. In plaats van leven, ben je aan het overleven.

Wat zegt God over angst?

God laat door de hele Bijbel zien dat Hij dichtbij is en ons niet in de steek laat. Hij wil dat we ons geen zorgen maken of angstig (voor Hem) zijn. In de volgende twee teksten komt dat heel mooi naar voren.

Gooi alles waar je je zorgen over maakt maar in Gods handen, want Hij zorgt voor je.
(1 Petrus 5:7)

Maar als ik bang ben vertrouw ik op U.
(Psalm 56:4)

Dat wat je denkt/gelooft heeft invloed op wat je voelt en wat je voelt heeft invloed op je gedrag. Een angstig gevoel komt vaak voort uit een gedachte die je ergens over hebt. Als dit reële gedachten zijn, zal de angst ook weer afnemen als de situatie voorbij is waar je angstig voor bent. Als angst je leven beheerst, zorgen die gedachten ervoor dat je alleen nog maar bezig bent met je angsten. Het beïnvloedt je dagelijkse leven en de keuzes die je maakt. Als wij onze gedachten overgeven aan God en ze door Hem laten vernieuwen dan kan er ruimte komen voor nieuwe denkpatronen.

Maar nu kunnen jullie je leven veranderen door een nieuwe manier van denken.
(Efeze 4:23)

Wij, als vrouwen, zijn niet bedoelt om in angst te leven! God staat aan je zijde, Hij is er altijd al geweest en zal er ook altijd voor je zijn. Hoe mooi zou het zijn als je werkelijk in die vrijheid kunt stappen en God jouw gedachten mag vernieuwen.

Die nieuwe manier van denken (Efeze 4:23), is denken zoals God denkt. Als wij tijd met Hem doorbrengen en Zijn Woord lezen, komen we erachter wat Hij denkt en hoe Hij denkt. De dingen waar wij bang voor zijn, kunnen we dan loslaten en aan Hem “geven”. Ons gevoel zal dan uiteindelijk gaan volgen. Het is een proces. De vraag is of jij dat proces aan wilt gaan…?

 Aan de slag!

Op welk gebied in je leven zou jij graag meer vrijheid willen ervaren? En waar laat je je misschien toch teveel leiden door je angst en gedachtes? Ik wil je aanmoedigen om Efeze 4:23 eens biddend te overdenken. En God te vragen of Hij jouw gedachtes wil vernieuwen. Ook voor jou is er een leven zonder angst!

Deze overdenking is geschreven door onze oud-schrijfsters Esther. Esther geniet van de vrijheid die God geeft en ze ziet het leven als een groot avontuur samen met Hem. Er gaat geen dag voorbij zonder dat je Esther hoort lachen. Samen met haar man biedt ze een thuis voor pleegkids. Ze lacht van chocola, muziek, verse bloemen, kaartjes schrijven en gelukkige mensen. Esther vindt een autorit dé perfecte uitkomst voor een last minute nagellaksessie.

Deel deze overdenking

  1. Annet schreef:

    Mooi & bemoedigend! Fijn begin van mn dag, dankjewel!

  2. Annemarie schreef:

    Dit had ik nodig…zit tegen een burnout..met een flinke hyperventilatie aanval achter de rug, de angst zit er dus goed in…maar dit bemoedigt mij weer en geeft me de juiste richting aan , om alles bij Hem te brengen….en te laten !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap