Leef jij echt in vrijheid?

19

jun

Maartje Kok

Op 5 mei vierden we in heel Nederland Bevrijdingsdag, een dag waarop het in de lucht hangt dat Nederland bevrijd is en in vrijheid kan leven. Maar, wat is eigenlijk vrijheid? Zit het alleen in de bevrijding van de Duitsers 70 jaar geleden, of gaat vrijheid verder? En, leven wij als christenen wel echt in ‘de vrijheid’ of valt ook dat soms te betwijfelen? Paulus leert ons vandaag iets over vrijheid, die zomaar heel anders kan zijn dan dat wij denken.

Je zou maar in de gemeente van Galatië zitten en een brief van de apostel Paulus krijgen, een brief waarin Paulus zijn zorgen uit over de theologische situatie van je gemeente. Hij zegt dat jij je ver moet houden van allerlei andere leringen die je van Jezus afhouden. Het zou je maar overkomen dat hij je de spiegel voorhoudt en zegt dat je niet opnieuw als een slaaf moet zijn, maar dat je geroepen bent om in vrijheid te leven. Je schrikt en denkt: ‘Maar ik was toch vrij? Ik heb Jezus toch leren kennen?’  Paulus ziet dat toch nét iets anders. Het is dus mogelijk om door Christus vrijgemaakt te zijn, maar dat je tóch een slaaf bent. Dat je kunt zingen: ‘I’m no longer a slave to fear, but I am a child of God’, maar dat er tóch nog stukken in je leven zijn waarin je geen vrijheid hebt.

Wie ben jij?

Volgens Paulus zijn er twee opties om opnieuw een slaaf te worden:
1. Geloven dat je door je goede gedrag bij Jezus kunt horen en dat je door het naleven van de wet het eeuwige leven kunt verdienen.
2. Geloven dat het prima is om je over te geven aan de verkeerde begeertes die je hebt, zodat je weer een slaaf wordt van je zondige verlangens.

Welke slaaf ben jij? In welke herken jij je het meest?

Leef dus in de vrijheid die Christus ons gegeven heeft. Laat je niet opnieuw tot slaven maken van wetten en regelsIk zeg jullie: als jullie je laten besnijden  omdat jullie je aan de wet van Mozes willen houden, kan Christus jullie niet redden. Ik zeg het nog eens heel duidelijk: iedereen die zich laat besnijden, moet zich ook aan alle andere regels van de wet van Mozes houden. Jullie denken dat jullie kunnen worden vrijgesproken van schuld door je aan de wet van Mozes te houden. Maar dan hebben jullie niets aan Christus! Want Hij vergeeft niet omdat je dat verdient met je goede gedrag, maar omdat je op Hem vertrouwt. Maar door Gods Geest weten wíj zeker dat we zullen worden vrijgesproken van schuld, omdat we geloven.
(Galaten 5:1-5, BasisBijbel)

Misschien denk je dat geloof alleen niet genoeg is om bij Jezus te horen, en denk je dat je zijn genade wel kan verdienen door je in te zetten voor je kerk of een ander goed doel, of door te denken dat God je misschien wel genade geeft als je goed genoeg weet hoe groot je zonden zijn.

Of herken jij je in het tweede punt van Paulus? Je wil vooral ‘vrij leven’, want: ‘we leven niet meer onder de wet, maar onder de genade.’ Je gaat je verlangens achterna, zonder dat je erbij nadenkt of het wel hoort bij een heilig leven voor God. Dan zegt Paulus in Galaten 5:13:

Broeders en zusters, jullie zijn door God geroepen om vrij te zijn. Maar jullie mogen die vrijheid niet gebruiken om maar te doen waar jullie zin in hebben. Nee, jullie moeten elkaar liefdevol dienen.
(BasisBijbel)

Ik bedoel dit: laat je leiden door de Geest en niet door je ‘ik.’ Want wat het ‘ik’ wil, is precies het tegenovergestelde van wat de Geest wil. En wat de Geest wil, is precies het tegenovergestelde van wat het ‘ik’ wil. Jullie moeten dus niet doen wat je maar wil. (BasisBijbel)

Pijnlijke spiegel

Paulus houdt ons een pijnlijke spiegel voor die nog pijnlijker wordt als we het rijtje van verkeerde verlangens lezen in de verzen 19-21. Het is geen achterhaald rijtje, maar nog even actueel in onze tijd.

‘Het is duidelijk wat verlangens van het ‘ik’ zijn: verkeerde dingen doen op het gebied van seks, er maar op los leven, afgoden aanbidden, toverij, haat, ruzie, jaloersheid, driftbuien, egoïsme, verdeeldheid, boosheid, moord, dronkenschap, wilde feesten en meer van dat soort dingen. Ik waarschuw jullie hiervoor, zoals ik al eerder heb gedaan. Want mensen die deze dingen blijven doen, zullen niet in het Koninkrijk van God komen.’
(BasisBijbel)

Hoe ga jij om met seksualiteit in je leven of je relatie? Hoe is reinheid te zien in je leven? Hoe ga je om met boosheid en haat, wanneer ben je egoïstisch of jaloers in vriendschappen en hoe ga je om met alcohol? Leef je er eigenlijk maar op los, terwijl je zegt dat je bij Jezus hoort? Doe je vooral wat je zelf fijn vindt en heeft God eigenlijk maar weinig te zeggen in je leven? Paulus is radicaal en zegt: ‘Want mensen die deze dingen blijven doen, zullen niet in het Koninkrijk van God komen.’

Ten slotte, Paulus wijst niet met een waarschuwend vingertje naar je, maar hij wijst in radicale liefde naar de Heilige Geest, naar de vrijheid die er is in Jezus Christus. Je kunt niet in je eentje strijden tegen de verkeerde verlangens maar je mag deze strijd door de kracht van de Geest voeren. De Geest waarmee je zúlt overwinnen. Hij roept het je toe: ‘Zuster, spiegel je leven aan Gods woorden, houd je door de liefde voor Jezus aan zijn goede  woorden en leef in de vrijheid van Christus. Dan ben je pas écht vrij!’

Aan de slag!

Beluister dit lied en bid het mee!

De vruchten van de Geest zijn: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid, zelfbeheersing. Deze vruchten zet Paulus tegenover het rijtje met verkeerde verlangens. Bid om vermeerdering van de vrucht van de Geest in je leven.

Bespreek met een goede vriendin op welke manier jullie de dingen die Paulus omschrijft in de Galatenbrief herkennen en vraag aan elkaar hoe je elkaar hierin kan helpen en dienen om er niet aan toe te geven.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap