‘Keep your love on’ in je relaties, tijd en prioriteit

14

feb

Nienke Alblas

God liefhebben boven alles is al een opgave. Maar God ook liefhebben boven iedereen is nog weer een heel ander verhaal. In oktober vorig jaar was ik ceremoniemeester bij de bruiloft van twee goede vrienden van mij. Tijdens hun bruiloft werd uiteraard hun liefdesverhaal verteld. Het opmerkelijke was, dat ze eigenlijk helemaal geen relatie wilde met elkaar. Ze wilden een relatie met Jezus. Wanneer een liefdesrelatie de plek van Jezus in zou willen nemen, wilden ze dat niet. Gelukkig hadden ze allebei dit verlangen.

Zij brachten hier de uitspraak ‘heb je naaste lief als jezelf en God boven alles’ tot leven. Zij hadden God meer lief dan elkaar en dat was waarom ze elkaar zo liefhadden. Ik had weleens gesprekken met de bruid hierover gevoerd. Zij verwees mij naar het boek ‘Keep your love on’, ofwel ‘Laat je liefde werken’, van Danny Silk. Een prachtig boek waarin connectie, communicatie en grenzen in relaties worden besproken. Niet alleen in liefdesrelaties, maar ook familiebanden, vriendschappen of connecties met mensen uit de kerk. Maar God op één zetten boven alle andere relaties, hoe doe je dat? 

Heb je naaste lief als jezelf en God boven alles. 

Connectie: Relaties als keuze 

Sommige mensen zijn powerful en andere mensen powerless. Wanneer iemand powerful is, dan is dit niet per se zoals we zouden verwachten. Ik zou verwachten dat iemand dan heel luidruchtig is, aanwezig en dominant. Wanneer je powerful bent in een relatie betekent dit dat je weet hoe je met anderen om wil gaan en hoe anderen met jou om moeten gaan. Je leeft niet om te consumeren in een relatie, te domineren, de held te zijn of het slachtoffer. Nee, je maakt zelf de keuze om lief te hebben, ongeacht van wat de ander doet. Onvoorwaardelijke liefde. Klinkt dat bekend in de oren? God heeft ons ook onvoorwaardelijk lief. Hij heeft de keuze voor ons gemaakt, ongeacht wat wij kiezen. Hij heeft gekozen voor een relatie met ons. Zo kunnen wij ook kiezen voor onze relaties.  

Wij hebben lief omdat God ons eerst heeft liefgehad.  

Communicatie: verantwoordelijkheden 

Wanneer een relatie niet goed loopt heb je verschillende manieren hoe je hier mee om kunt gaan. Waar men, en ikzelf eerlijk gezegd ook wel eens, vooral toe geneigd is om te zeggen: Ja, maar jij doet dit… of: Ja, maar jij zegt dat… Dit creëert alleen maar meer afstand. Terwijl je eigenlijk dichter bij elkaar wilt zijn in een relatie. Het klinkt misschien een beetje cheesy, maar het is vooral belangrijk om te communiceren naar de ander hoe jij je voelt. Je kan iemands gedrag, woorden en intenties niet invullen. Maar je kan wel proberen te communiceren wat er met jou gebeurt. Communiceer naar elkaar op een positieve manier. Zeg dus wanneer je je wél geliefd voelt en wees open over jouw taal van de liefde. 

Grenzen: Tijd en prioriteit 

Niet iedereen heeft dezelfde toegang tot jouw leven op emotioneel gebied en in tijd. Wanneer iemand niet dichtbij je staat, ga je niet vijf keer per week proberen af te spreken. En zo probeer je de mensen die wel dichtbij je staan regelmatig te zien of te spreken. Waar je aandacht aan geeft groeit, dus wanneer je veel aandacht geeft aan een relatie zal deze relatie groeien. Maar sommige relaties mogen niet in de weg staan van andere relaties. In het boek van Danny Silk stond de volgende diagram waarin de rangorde van relaties wordt weergeven: 

Het poppetje in het midden zit op de plek van God. Bij gelovige mensen wordt deze plek opgevuld door God, maar wanneer deze plek leeg is, kan die opgevuld worden door allerlei mensen of dingen die eigenlijk te klein zijn voor deze plek. Vervolgens zie je in de eerste ring één persoon. Dit is de belangrijkste persoon in je leven, dat kan een familielid, vriendin of partner zijn. Vervolgens is er een ring met wat meer mensen, bijvoorbeeld je gezin of je beste vriendinnen. In de volgende ring is er weer iets meer ruimte. Zo kan je doorgaan tot de allerbuitenste ring waar mensen in zitten die je überhaupt niet kent, zoals Justin Bieber of Koningin Maxima. Zij hebben geen prioriteit in je leven. 

Aan de slag! 

Maak zelf een diagram van je relaties. Kloppen de posities van de mensen met de tijd en prioriteit die je eraan geeft? 

Bron 
Ik raad je zeker aan om het boek van Danny Silk te lezen. In het Engels heet het ‘Keep Your Love On’, de Nederlandse vertaling heet ‘Laat je liefde werken’. Dit boek gaat niet per se over liefdesrelaties, maar ook over relaties met anderen die dichtbij je staan of verder weg. Ik hoop dat het je tot zegen zal zijn. Koop het bij de plaatselijke boekhandel of bestel het online

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap