Je bent gemaakt als helper, maar wat betekent dat nou echt?

16

aug

Mandy

In de voorbereiding naar ons trouwen deden mijn – toen nog – verloofde en ik samen huwelijkscatechisatie. Misschien ken je het: samen met een dominee of ander (ouder) stel spreek je door wat de Bijbel onder het huwelijk verstaat en hoe dat heel praktisch en in jullie specifieke geval werkt. Je komt er bijna niet onderuit dat ook die ene tekst in Genesis 2 voorbij komt, over de vrouw als helper van de man.  

En de Heer God zei: “Het is niet goed dat de mens alleen is. Ik zal iemand maken die bij hem past en die hem kan helpen.”
– Genesis 2:18 (BB) 

Deze tekst wordt op allerlei manieren gebruikt én misbruikt. En dan vooral die laatste woorden. In de NBV staat: ‘God, de Heer, dacht: Het is niet goed dat de mens alleen is, ik zal een helper voor hem maken die bij hem past.’ Vaak wordt hier, wanneer het uitkomt, iets van ‘hulpje’ van gemaakt. De vrouw is het hulpje, sloofje, van de man.

God als hulpje?  

Ook in de soms best grondige voorbereiding op ons huwelijk heb ik de betekenis van ‘helper’ niet zo duidelijk zien staan als ik die laatst in een preek hoorde. Het Hebreeuwse woord voor ‘helper’ dat in deze tekst gebruikt wordt is ezer, een woord dat ook op andere plekken in de Bijbel terugkomt. Bijvoorbeeld in de psalmen:  

De Heer helpt ons altijd, 
de Heer die de hemel en de aarde heeft gemaakt.
– Psalm 124:8 (BB) 

Het is heerlijk 
als de God van Jakob je Helper is, 
als je vertrouwt op je Heer God.
– Psalm 146:5 (BB) 

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het moeilijk vind om hier ‘helper’ met ‘hulpje’ te vertalen. God als hulpje? Nee, dat voelt niet goed. Terwijl hier toch hetzelfde woord voor ‘helper’ wordt gebruikt.
God is allesbehalve een sloofje of iemand die de rotzooi opruimt of je kunt commanderen. In deze psalmverzen denk ik bij het woord ‘hulp’ juist aan ‘kracht’. Zonder God redden we het niet. Zonder God, Diegene die alles gemaakt heeft, kunnen we het wel vergeten. Over hulp gesproken! 

Een helper is niet zo onderdanig als we vaak denken 

Maar wat zegt dit dan over de tekst in Genesis? Dat de positie van de vrouw een stuk krachtiger is dan vaak wordt gedacht en afgeschilderd! Dat jij, als vrouw van je man, er niet zomaar bent. Hij heeft jou nodig, meer dan wie dan ook (behalve God natuurlijk) om staande te blijven. Hij heeft jou nodig, om met jouw hulp te kunnen slagen. Dat voelt een tikkie anders, vind je niet?  

Het maakt je een essentieel onderdeel van een team, waarbij beide personen echt nodig zijn en de één er niet alleen is om de ander koste wat kost te dienen.
Neem die plek in en weet wie je bent en hoe God je bedoeld heeft. Misschien kun je zoals God voor het volk van Israël uitging, ook voor je man uitgaan om hem vooruit te helpen. Dan ben je, bijna, een Helper met een hoofdletter H. Wat een ander perspectief!

Jij kunt je man op waardevolle manieren steunen. Niet zodat hij dingen op je af kan schuiven, maar omdat jij sommige dingen gewoon veel beter kunt dan hij. Op die manier ben je geschapen en op die manier mag je tot zegen zijn, ook in je gezin. En weet je wat het mooie is? Jouw man kan weer andere dingen veel beter dan jij. Samen mogen jullie elkaar daarin tot aanvulling zijn. 

Aan de slag!

Deze overdenking is voor alle vrouwen, getrouwd en ongetrouwd: hoe maak jij de vertaalslag naar jouw leven? Hoe kun jij zo’n vrouw zijn voor je (toekomstige) man? Welke dingen zitten in jou die je man mist en waarin jij meer het voortouw kunt nemen? En als je nu single bent, maar wel op den duur getrouwd hoopt te zijn: hoe zie jij jouw rol? Hoe kun je dat nú al praktisch maken? Hoe kun jij je daarop voorbereiden? Waar bid je voor?  

Het kan alle kanten op gaan. Heel praktisch denk ik bijvoorbeeld aan het bewaken van jullie budget of het bijhouden van de agenda. De ‘thermometer’ van jullie gezin in de gaten houden, omdat jij misschien gevoeliger bent voor veranderingen dan je man en hem kunt waarschuwen voor dingen die staan te gebeuren. Hoe kun jij een helper zijn in jouw (toekomstige) gezin?

Deel deze overdenking

 1. Gré schreef:

  Past mooi bij de dagtekst die ik net las uit 1 Petrus 4:10 (gewone taal) Jullie moeten elkaar helpen. God zal er voor zorgen dat jullie dat kunnen. Want Hij heeft aan ieder van jullie een bijzondere kracht gegeven, die je goed moet gebruiken. Zo krijgt God op allerlei manieren eer.

 2. Bertina schreef:

  Mooi gezegd! Het is jammer dat het vaak uitgelegd wordt als hulpje en hier naar gehandeld wordt. Ik denk ook niet dat God het zo heeft bedoeld. God had grote plannen met zowel man als vrouw. Hij heeft ons naar Zijn beeld geschapen. Niet als onderdaan maar als gelijke! Gelijk man, gelijk vrouw. Ik hoop dat alle vrouwen dit mogen ervaren en zich geen hulpje voelen,maar krachtig onderdeel zijn van het gezin en het huwelijk. De gaven die God ons gegeven heeft mogen we inzetten. Ik dank God voor Zijn zegen hierin!

 3. Joan schreef:

  ❤️ this.

 4. Anke schreef:

  Dat een man een helper nodig had, zegt toch meer over de man dan over de vrouw! 😜😂🤭 #geintje

 5. Hennie schreef:

  Enne…nog een laagje dieper: waaróm gaf God de man een vrouw om hem aan te vullen? Omdat zij dan sámen het beeld van God laten zien! Dat is ook het diepste doel van je huwelijk. Samen bén je evangelisatie ‘materiaal’ 😇 des te meer reden om te bidden om Gods zegen over je huwelijk zodat je het juiste beeld vertoont….Supergaaf toch?

 6. Grace schreef:

  De kracht van hulp, vooral vanuit de Hebreeuwse term EZER , is goed uitgelegd. Lieve vrouwen, vergeet niet dat de man de eindverantwoordelijk heeft over zijn gezin. Wij zijn hem tot hulp/ezer, maar de man blijft wel het hoofd van het gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap