Jij bent gemaakt als helper – wat betekent dat nou echt?

08

mei

In de voorbereiding naar ons trouwen deden mijn -toen nog- verloofde en ik samen huwelijkscatechisatie. Misschien ken je het: samen met een dominee of ander (ouder) stel spreek je door wat de Bijbel onder het huwelijk verstaat, en hoe dat – heel praktisch en in jullie specifieke geval – werkt. Je komt er bijna niet onderuit dat ook die ene tekst in Genesis 2 daarin voorbij komt, over de vrouw als helper van de man.  

‘En de Heer God zei: “Het is niet goed dat de mens alleen is. Ik zal iemand maken die bij hem past en die hem kan helpen.”
(Genesis 2:18, BasisBijbel) 

Een tekst die op allerlei manieren gebruikt én misbruikt wordt, en dan vooral die laatste woorden. In de NBV staat hier: ‘God, de Heer, dacht: Het is niet goed dat de mens alleen is, ik zal een helper voor hem maken die bij hem past.’ Vaak wordt hier, wanneer het uitkomt, iets van ‘hulpje’ van gemaakt. De vrouw is het hulpje, sloofje, van de man.  

God als hulpje, euhm…  

Ook in de soms best grondige voorbereiding op ons huwelijk heb ik de betekenis van ‘helper’ niet zo duidelijk zien staan als ik die laatst in een preek hoorde. Het Hebreeuwse woord voor ‘helper’ dat in deze tekst gebruikt wordt is ‘ezer’, een woord dat ook op andere plekken in de Bijbel terugkomt. Bijvoorbeeld in de psalmen:  

De Heer helpt ons altijd, 
de Heer die de hemel en de aarde heeft gemaakt.
(Psalm 124:8, BasisBijbel) 

Het is heerlijk 
als de God van Jakob je Helper is, 
als je vertrouwt op je Heer God.
(Psalm 146:5) 

Ik moet je eerlijk zeggen: ik vind het moeilijk om hier ‘helper’ met ‘hulpje’ te vertalen. God als hulpje… Hm, nee, dat voelt niet goed. Terwijl hier hetzelfde woord voor ‘helper’ wordt gebruikt. God is allesbehalve een sloofje, iemand die de rotzooi opruimt en je kunt commanderen. In deze psalmverzen denk ik juist aan hulp als kracht. Zonder God redden we het niet. Zonder God, degene die alles gemaakt heeft, kunnen we het wel vergeten. Over hulp gesproken! 

Een helper is niet zo onderdanig als we vaak denken 

Wat zegt dat over de tekst in Genesis? Dat de positie van de vrouw een stuk krachtiger is dan vaak wordt gedacht en afgeschilderd. Dat jij, als vrouw van je man, er niet bent ‘omdat het moet’. Hij heeft je nodig, meer dan wie ook (oké, behalve God!) om staande te blijven. Om met jouw hulp te slagen. Dat voelt een tikkie anders, vind je niet?  

Dat maakt je een essentieel onderdeel van een team, waarbij beide personen nodig zijn en de één er niet alleen is om de ander koste wat kost omhoog te houden, terwijl jijzelf eraan onderdoor gaat. Dan neem je je plek in, omdat je weet wie je bent en hoe God je bedoeld heeft. En ga je misschien, zoals God voor het volk van Israël uitgaat, ook eens voor je man uit om hém vooruit te helpen. Dat biedt perspectief! Dan ben je, bijna, een helper met een hoofdletter H.  

Jij kunt je man op waardevolle manieren steunen; niet zodat hij ze op je af kan schuiven, maar omdat jij het gewoon veel beter kunt dan hij. Op die manier ben je geschapen en op die manier mag je tot zegen zijn, ook in je gezin. En het mooie? Jouw man kan weer andere dingen veel beter dan jij. Samen mogen jullie elkaar daarin tot aanvulling zijn. 

Aan de slag!

Deze is voor alle vrouwen, getrouwd en ongetrouwd: hoe maak jij de vertaalslag naar je eigen leven? Hoe kun jij zo’n vrouw zijn voor je man, heel praktisch. Welke dingen zitten in jou die je man mist, en waarin jij meer het voortouw kunt nemen? En als je nu single bent, maar wel op den duur getrouwd hoopt te zijn: hoe zie jij jouw rol? Hoe kun je dat nú al praktisch maken? Hoe kun jij je daarop voorbereiden? Waar bid je voor?  

Dat kan alle kanten op gaan, letterlijk. Heel praktisch denk ik bijvoorbeeld aan het bewaken van jullie budget of het bijhouden van de agenda. De ‘thermometer’ van jullie gezin in de gaten houden, omdat jij misschien gevoeliger bent voor veranderingen dan je man en hem kunt waarschuwen voor dingen die staan te gebeuren. Hoe kun jij een helper zijn in jouw (toekomstige) gezin? 

Mandy

Deel deze overdenking

 1. Gré schreef:

  Past mooi bij de dagtekst die ik net las uit 1 Petrus 4:10 (gewone taal) Jullie moeten elkaar helpen. God zal er voor zorgen dat jullie dat kunnen. Want Hij heeft aan ieder van jullie een bijzondere kracht gegeven, die je goed moet gebruiken. Zo krijgt God op allerlei manieren eer.

 2. Bertina schreef:

  Mooi gezegd! Het is jammer dat het vaak uitgelegd wordt als hulpje en hier naar gehandeld wordt. Ik denk ook niet dat God het zo heeft bedoeld. God had grote plannen met zowel man als vrouw. Hij heeft ons naar Zijn beeld geschapen. Niet als onderdaan maar als gelijke! Gelijk man, gelijk vrouw. Ik hoop dat alle vrouwen dit mogen ervaren en zich geen hulpje voelen,maar krachtig onderdeel zijn van het gezin en het huwelijk. De gaven die God ons gegeven heeft mogen we inzetten. Ik dank God voor Zijn zegen hierin!

 3. Joan schreef:

  ❤️ this.

 4. Anke schreef:

  Dat een man een helper nodig had, zegt toch meer over de man dan over de vrouw! 😜😂🤭 #geintje

 5. Hennie schreef:

  Enne…nog een laagje dieper: waaróm gaf God de man een vrouw om hem aan te vullen? Omdat zij dan sámen het beeld van God laten zien! Dat is ook het diepste doel van je huwelijk. Samen bén je evangelisatie ‘materiaal’ 😇 des te meer reden om te bidden om Gods zegen over je huwelijk zodat je het juiste beeld vertoont….Supergaaf toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In onze Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een bestaande Zij Lacht Bijbelgroep of je kunt er zelf één starten! 

Wil je een bijbelstudiegroep starten?

De community

helemaal gratis!

Sluit je aan

© 2021 Zij Lacht | Alle rechten voorbehouden