Jezus geeft je een nieuwe kans, je mag opnieuw beginnen

12

dec

Stefanie

Als er iemand is aan wie we een voorbeeld kunnen nemen als het gaat om het geven van nieuwe kansen, is het Jezus wel. Vandaag lezen we een stukje over een vrouw die door iedereen uit haar omgeving werd veroordeeld. Iedereen wees met een beschuldigende vinger haar kant op. Ja, ze had overspel gepleegd. En ja, de wet was heel duidelijk over de straf die daarop volgde. Overspel leidde tot steniging, de doodstraf. Toch loopt dit verhaal anders af dan de meeste mensen hadden verwacht; tegen alle verwachtingen in krijgt de vrouw een nieuwe kans.

// Leestip: Johannes 8:1-11 //

De Farizeeërs brachten een vrouw bij Jezus. Deze vrouw was ontrouw geweest aan haar man. Ze had overspel gepleegd. De Farizeeërs nemen haar mee naar de tempel waar Jezus lesgeeft en een grote mensenmenigte naar Hem luistert. Ze onderbreken Jezus en zeggen Hem het volgende:

“Meester, we hebben gezien dat deze getrouwde vrouw daarnet met een andere man in bed lag. Mozes heeft in de wet gezegd dat zo iemand met stenen doodgegooid moet worden. Wat vindt U dat er met haar moet gebeuren?” (Johannes 8:4-6, BasisBijbel)

Ik stel me zo voor dat de Farizeeërs en de omstanders vol minachting naar de vrouw kijken. Want ja, overspel is toch wel een hele erge zonde. Door deze vrouw naar Jezus te brengen en de situatie aan Hem voor te leggen, stellen de Farizeeërs Jezus op de proef. Ze hopen dat Hij een verkeerd antwoord geeft, zodat ze Hem eindelijk gevangen kunnen nemen. Jezus’ antwoord confronteert de Farizeeërs en de omstanders met de realiteit.

“Wie van jullie zonder zonde is, laat die als eerste een steen naar haar werpen.”
(Johannes 8:7b, NBV)

Jezus’ woorden komen keihard aan. Ook bij mij. Hoe gemakkelijk is het om andermans fouten of imperfecties te zien. Hoe snel wijzen we niet met onze vinger naar de ander? Als we dat doen, vinden we onszelf stiekem beter dan anderen. We stellen onszelf, net als de Farizeeërs, boven hen. We oordelen zo makkelijk over anderen. In Matteüs 7:1-5 spreekt Jezus hierover:

“Jullie zien wél dat er een splinter zit in het oog van iemand anders. Maar jullie merken helemaal niet dat er een hele balk in je eigen oog zit!” (BasisBijbel)

Het is vaak lastig om onze eigen fouten en zonden onder ogen te komen. Het zal voor de vrouw ook niet makkelijk zijn geweest. Wat zal ze zich ongemakkelijk hebben gevoeld en wat zal ze bang zijn geweest voor de straf die haar boven het hoofd hing. Ze mag van geluk spreken dat de Farizeeërs haar bij Jezus brachten, want Jezus veroordeelt haar – tegen alle verwachtingen in – niet. Ook de Farizeeërs druipen uiteindelijk een voor een af. De vrouw krijgt een nieuwe kans!

Aan de slag!

Net zoals deze vrouw, krijgen ook wij telkens een nieuwe kans als we spijt hebben van de verkeerde dingen die we hebben gedaan, onze zonde belijden en om vergeving vragen. Ik kwam het onderstaande Zuid-Afrikaanse gezegde tegen:

God se genade is baie groter as enige fout wat jy ooit gemaak het.

Gods genade is veel groter dan elke fout die jij ooit zult maken. Elke dag mag je opnieuw beginnen. Een nieuwe kans, een frisse start. Dank God voor zijn oneindige genade!

Fan van onze overdenkingen? Dan vind je ons allereerste event vast ook tof! Gegarandeerd een waanzinnige avond!
Bestel je ticket hier voor €24,50. Is het te duur voor je? Trommel 3 vriendinnen op en ontvang allemaal €2 korting met het speciale girl squad ticket.

Deel deze overdenking

  1. Jack schreef:

    Kunt u mij deze tekst mailen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap