Je mag er zijn! Wie, ik?

17

dec

Yael Juch

Ook al ben je in een kippenhok geboren of heb je altijd tegenwind…. Je mag er zijn. ‘Wie, ik?’ Misschien zeggen die twee woorden in dit kinderliedje wel iets over hoe wij mensen zo vaak reageren op de boodschap: Je mag er zijn. Hoe reageer jij op deze boodschap? Geloof jij dit? Of klinkt er ook in jouw hart de vraag: Wie, ik?  Sta je hier wel eens bij stil en laat je dit binnenkomen of komt dit te dichtbij en ben je vooral bezig om heel hard dit liedje voor anderen te zingen. Deze blog zet je stil bij de woorden ‘je mag er zijn’.

Je mag er zijn… want je bent Gods schepping

We leven in een wereld waar we allemaal aan een bepaald schoonheidsideaal moeten voldoen. Je moet vooral niet te klein of te lang zijn, of te veel puisten, te kleine borsten of een te grote neus hebben. Dit is wat wij zien in de tijdschriften en sociale media. Hoewel er binnen de modewereld gelukkig ook steeds meer ruimte is voor de uniciteit van de mens, kan het zomaar zijn dat jij je ook bent gaan vergelijken met die ‘perfecte’ vrouw. Dan mag je weten dat God jou gemaakt heeft. Hij heeft met al zijn creativiteit bedacht dat er maar één precies zoals jij moest rondlopen op deze aarde en daarom ben jij van waarde. David begreep dit geheim en dankte God in Psalm 139.

Want U hebt mijn nieren geschapen,
mij in de schoot van mijn moeder geweven.
Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben;
wonderlijk zijn Uw werken,
mijn ziel weet dat zeer goed.
-Psalm 139:13-14 (HSV)

Je mag er zijn… dit hoef je niet te verdienen

Liefde en aandacht moet je verdienen. We zeggen het niet in onze maatschappij, maar soms lijkt het wel steeds meer hierop neer te komen. Je moet vooral ergens heel goed in zijn, iets spannends meemaken, heel hard te werken voor de roem (en de poen), een interessante baan hebben of een rijke vriendengroep. Maar als we naar Jezus kijken ging hij om juist met de mensen die niets hadden. De zieken, de tollenaars, de onreine mensen; ook wel de niet-perfecte. Al zijn wij eigenlijk allemaal niet perfect, toch? Leven met Jezus is leven vanuit genade. Je mag er zijn, ‘inclusief je niet-perfecte ik’, omdat God ons zijn genade geeft. Deze kun je niet verdienen, maar mag je aannemen als een groot cadeau, zie Timotheüs 1:9.

Je mag er zijn… in elk seizoen van je leven

Soms hebben wij mensen de neiging om vooral de mensen op te zoeken met wie het goed gaat. Denk maar aan het feit hoe veel mensen reageren op de vraag: ‘Hoe gaat het?’ Het sociaal wenselijke antwoord is ‘goed hoor, met jou?’ geworden. Maar hoe vaak voelen wij ons helemaal niet ‘goed’? Bij God ben je niet alleen welkom op jouw vrolijke-ik-sta-op-de-berg-en-ik-dans-dagen. Maar juist óók op de ik-loop-door-het-dal-van-diepe-duisternis-dagen. Je mag eerlijk tegen hem zijn als je boos, verdrietig, beschaamd, angstig of verward bent. Neem een voorbeeld aan schrijvers van de psalmen. Hij wond er ook geen doekjes om en zocht God in elk seizoen van zijn leven, lees bijvoorbeeld eens Psalm 77 van Asaf.

Je mag er zijn… ook al wijzen mensen je af

Bij God zijn alle mensen welkom, ook de gebroken mensen. Misschien ben je veel afgewezen door de mensen om je heen. Je vrienden op je studie, je eigen familie of misschien wel door liefdespartners. God wijst niet af. Zie maar eens hoe hij door de Bijbel heen steeds weer de mensen opzoekt in al hun gebrokenheid. Denk maar eens aan het beeld van de goede Herder die zoekt naar de schapen die verdwaald zijn (Johannes 10:11). Denk maar eens aan Jezus’ die reikt naar de mensen die buiten de gemeenschap zijn gezet (zie voor een voorbeeld de tweede blog die later zal worden geplaatst). Gods liefde is oneindig en Hij zal je altijd opwachten met open armen. Waar je dan ook bent geweest. Denk maar eens aan het verhaal van de verloren zoon (Lucas 15:11). Misschien voel jij je ook wel eens verdwaald in je eigen gedachten over jezelf. Dan mag je de weg (terug) vinden naar God de Vader die je omarmd en in je oor fluistert: ‘Je mag er zijn, ik hou van jou.’

Aan de slag!

1. Je mag er zijn… Wie ik? Ja jij!
Zeg het eens in de spiegel tegen jezelf vandaag.

2. Mocht je het kinderliedje niet kennen, je luistert het hier: Je mag er zijn – Herman Boon – YouTube.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap