Goed, beter, best – is tijd met God jouw prioriteit?

18

sep

Alies

Als ik een lijstje maak met mijn prioriteiten, schrik ik soms van de volgorde. Is dit nou echt wat ik het belangrijkst vind, heeft dit prioriteit in mijn leven? ‘Tijd met God’ staat soms erg laag op mijn lijstje, terwijl juist Hij mijn Prioriteit zou moeten zijn. Terwijl ik dit besef tot me door laat dringen, duw ik mijn excuses (‘ik heb het zo druk’ of ‘ik ben zo moe’) zo ver mogelijk naar de achtergrond. Misschien ben ik juist zo druk en moe omdat ik te weinig tijd met God neem. Tijd om daar verandering in te brengen en tijd met God weer bovenaan mijn lijstje te zetten!

Vroeger hadden wij een boekje met de titel: ‘Goed, beter, best’. Het verhaal ging over Marta en Maria. Jezus kwam op visite en terwijl Marta zich uitsloofde om voor haar gasten te zorgen, ging Maria aan Jezus’ voeten zitten om naar Hem te luisteren. Marta werd daar kwaad om, zij vond dat Maria haar moest helpen. Maar toen ze boos naar Jezus toe ging, sprak Hij haar liefdevol toe: “Marta, je maakt je weer veel te druk. Maria heeft het beste deel gekozen en dat zal haar niet worden ontnomen.” (Lees maar na in Lucas 10).

Wij kunnen goede dingen doen, door de mensen om ons heen te helpen als zij daarom vragen bijvoorbeeld.
We kunnen betere dingen doen, zoals anderen liefhebben door aandacht aan hen te besteden, gesprekken met ze te voeren, voor hen te zorgen of hen op andere manieren te dienen.
Maar het beste is om geregeld naar de Bron toe te gaan, zodat we op kunnen laden bij Hem. Want als we dat niet (meer) doen, wat heeft al het andere dan nog voor zin? Bovendien is het dan bijna niet vol te houden. Tijd met God geeft ons energie en kracht om door te gaan.

Denk er voor jezelf eens over na waar jouw prioriteit ligt. Misschien bij je werk of opleiding? Of ligt je prioriteit bij de zorg voor de mensen om je heen? Bij het werk dat je misschien in de kerk of voor God doet?

Begrijp me niet verkeerd: dat zijn allemaal hele goede zaken. Het is goed om God te dienen door “gewoon” je dagelijks werk te doen. Maar vandaag wil ik je eraan helpen herinneren om geregeld wat levend water te drinken. Zorg dat je niet uitdroogt. Leg vandaag eens écht je prioriteit bij Hem. Neem extra tijd met God, zodat Hij je kan vullen. Je moet eerst alles van Hem ontvangen, voor je iets uit kan delen.

In Matteüs 6:19-21 staat de volgende tekst:

Jezus zei tegen zijn leerlingen: “Verzamel geen rijkdommen op aarde. Want je schatten gaan kapot door de motten en de roest, en dieven breken in en stelen ze. Verzamel liever rijkdommen in de hemel. Die schatten gaan niet kapot door motten en roest, en daar zijn geen dieven die inbreken of stelen. Onthoud goed: waar je rijkdommen zijn, daar zal ook je hart zijn.’’

Waar zijn jouw rijkdommen? In een andere vertaling staat: ‘Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn’. Waar is jouw schat? Bij Jezus? Wat is het allerbelangrijkst voor je? Waar ligt jouw prioriteit? Misschien ben je vandaag te druk met andere dingen om extra tijd voor Jezus te nemen. ‘Geen tijd is geen prioriteit’, heb ik wel eens gehoord. Volgens mij is dat waar. We zijn soms te druk om te bidden. Maar misschien is het juist omgekeerd, we bidden te weinig en zijn (of maken ons) daarom zo druk. Ik wil dit echt op je hart drukken: onderhoud de relatie die je met Jezus hebt, ook als je Hem niet ziet, ervaart of begrijpt. Op eigen kracht houd je het namelijk op de lange termijn niet vol.

Lees het maar na in je Bijbel. Simson was de sterkste man van Israël, maar ook hij kon het niet op eigen kracht (Richters 16). Of denk aan David die Goliath versloeg (1 Samuël 17) of lees het verhaal van Paulus (Handelingen 9) maar eens na. De Bijbel staat vol met mensen die Hem zo nodig hebben gehad. Ik denk dat we onze eigen naam ook aan dat rijtje kunnen toevoegen.

Zelfs voor Jezus was het belangrijk om af en toe tijd met God te hebben. Hij ging vaak genoeg de berg op om te bidden of Hij was te vinden in de tempel. Het contact met God was Jezus’ prioriteit. Juist op de momenten dat Hij het het drukst had, zocht Hij zijn Vader op. Als Jezus al zo’n behoefte had om tijd met God door te brengen, hoeveel meer hebben wij dat dan niet nodig in ons dagelijks leven?

Bovendien zorgt tijd met God dat je automatisch iets uit gaat stralen naar de mensen om je heen. Lees maar mee in 2 Korintiërs 3:17 en 18:

De Heer is de Geest. En waar de Geest van de Heer is, is vrijheid. En op ons gezicht is het licht van de macht en majesteit van de Heer te zien. Want er is geen ‘doek’ over ons gezicht. We zijn als spiegels die steeds meer de stralende macht en majesteit van de Heer weerspiegelen. Want we gaan steeds meer op Christus lijken. Dat gebeurt door de Geest van de Heer.

Aan de slag!

Relaties moet je onderhouden, dus ook de relatie met je Heer! Maak vandaag een lijstje met je prioriteiten. Waar staat ‘tijd met God’? Neem vandaag extra tijd om te bidden en om Jezus te zoeken. Als je tot Hem nadert zal Hij tot jou naderen en je vullen met zijn liefde!

Download de dagtekst en deel ‘m op social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap