‘Jezus komt als een dief in de nacht!’ Die waarschuwing heb je vast weleens gehoord of gelezen. Maakt het bij jou dat je een beetje terugdeinst? Gaat twijfelen aan jezelf? Überhaupt niet zo goed weet wat je ermee moet, Jezus’ terugkomst? Me too! Misschien is er echter een andere manier om ermee om te gaan. Zekerder en zonder terug te […]
In afwachting van Jezus’ terugkomst – Zenuwslopend of zeker van je zaak?
‘Jezus komt als een dief in de nacht!’ Die waarschuwing heb je vast weleens gehoord of gelezen. Maakt het bij jou dat je een beetje terugdeinst? Gaat twijfelen aan jezelf? Überhaupt niet zo goed weet wat je ermee moet, Jezus’ terugkomst? Me too! Misschien is er echter een andere manier om ermee om te gaan. Zekerder en zonder terug te deinzen. Omdat we weten wat van ons verwacht wordt en hoe we Jezus’ terugkomst op een goede manier kunnen afwachten, ook als we niet weten wanneer dat precies zal zijn.
Een trouwe en verstandige dienaar krijgt van zijn heer de leiding over de andere dienaren. Hij moet voor hen zorgen. Wie van jullie zal net zo doen als hij? Wat is het heerlijk voor die dienaar als hij met zijn werk bezig is als zijn heer terugkomt. Luister goed! Ik zeg jullie dat zijn heer hem de leiding zal geven over alles wat hij bezit. Maar stel dat hij een slechte dienaar is. Stel dat hij bij zichzelf zou zeggen: ‘Mijn heer blijft nog wel een poosje weg.’ En hij zou de andere dienaren mishandelen en met dronkenlappen gaan zitten drinken. Dan komt zijn heer onverwachts terug, op een moment dat de dienaar hem niet verwacht. En zijn heer zal hem gevangen zetten. Hij zal hem dezelfde straf geven als de schijnheilige mensen. Dan zal die dienaar huilen en met zijn tanden knarsen van spijt.” – Matteüs 24: 45-51 (BasisBijbel)
Jezus zegt het zelf: ‘Wees waakzaam!’ Niets aan gelogen dus. Toch word ik hier altijd een beetje zenuwachtig van. Misschien herken je dat wel. Heb je, net als ik, behoefte aan een checklist om te achterhalen of je op het juiste spoor zit. Ben ik niet te veel bezig met dingen die er, in Gods ogen, eigenlijk niet toe doen? Mijn tijd aan het verdoen? Afgedwaald, zonder dat ik het doorhad? Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel en kom je er niet meer uit. De twijfels vliegen je om de oren en de neerwaartse spiraal laat je niet meer los.
Er moet toch een betere manier zijn om over Jezus’ terugkomst na te denken en ons erop voor te bereiden? Gods weg is er niet één van angst, twijfels en onzekerheden. Laten we wat meer in de tekst duiken en zien wat deze ons kan leren.
Jezus’ terugkomst: een kwestie van werk!
Het valt bijvoorbeeld op dat Jezus in dit soort gevallen vaak in termen van ‘werk’ spreekt. Hij vergelijkt wachten op zijn terugkomst met hoe goed mensen hun werk uitvoeren (of juist helemaal niet). Hoe trouw en gehoorzaam ze zijn in het doen van hun taak. Hij zet luiheid scherp tegenover waakzaamheid. Lees bijvoorbeeld eens Matteüs 25. Steeds weer schetst Jezus voorbeelden van mensen die hun werk goed of slecht uitvoeren, en welk effect dat heeft. Dat een goede dienaar een geweldige beloning ontvangt en een slechte daarentegen zwaar wordt gestraft, omdat hij niet in staat is verantwoording af te leggen. Hij heeft zijn tijd onverstandig besteed en is een zeer slechte werknemer geweest.
Wat als dat is wat Hij van ons verwacht in het toeleven naar Jezus’ terugkomst? Gewoon, zó letterlijk. Dat we ons richten op God en de taak die Hij ons gegeven heeft – wát dat dan ook moge zijn. Dat we ons niet laten afleiden door luiheid, laksheid en meer van dat soort zonden. Dat maakt het plots een stuk concreter! Hier kunnen we echt wat mee.
Bij Jezus’ terugkomst wil Hij ons aantreffen zoals Hij het bedoeld heeft
Het klinkt me ook logisch in de oren als ik het verbind aan hoe God Zijn verhaal met de mens begon. Adam en Eva werden in de Tuin van Eden aan het werk gezet. Dat is één van de manieren waarop God ons gemaakt heeft en hoe we een gevoel van nut in ons leven krijgen. We werken. Van niets doen, of onzinnige dingen uitvoeren, worden we lui en willen we vervolgens steeds minder doen. Het heeft allerlei negatieve gevoelens tot gevolg. Nog zo’n vicieuze cirkel waar we in kunnen belanden! Bovendien doen we dan niet waarvoor God ons gemaakt heeft. Zijn we een slechte rentmeester en stoppen we als het ware ons talent onder de grond. Gehoorzaam onze taak uitvoeren is één van de manieren waarop we tot Gods eer bezig zijn en zo wil Hij ons ook aantreffen bij Jezus’ terugkomst.
Aan de slag!
Maar hoe breng je dat in de praktijk? Heel simpel! Waar voel je je toe geroepen? Misschien in je werk, misschien thuis. Waar gaat je hart sneller van kloppen en waarvan wéét je: dit is waarom ik op de wereld ben. Doe dát, met heel je hart en vol overgave. Doe het zo goed als je het kan, als rentmeester van wat Hij je gegeven heeft. Ik denk dat God het heerlijk vindt om je op die manier te vinden bij Jezus’ terugkomst.
2 reacties op “In afwachting van Jezus’ terugkomst – Zenuwslopend of zeker van je zaak?”
Jezus is al teruggekeerd naar de aarde, in 1914 al toen de eerste wereldoorlog begon. Openbaring 12: vers 7 tot 8.
Hij zei dat hij in de geest zou terugkeren en zijn aandacht op de aarde zou richten. Handelingen 1:
In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!
2 reacties op “In afwachting van Jezus’ terugkomst – Zenuwslopend of zeker van je zaak?”
Jezus is al teruggekeerd naar de aarde, in 1914 al toen de eerste wereldoorlog begon. Openbaring 12: vers 7 tot 8.
Hij zei dat hij in de geest zou terugkeren en zijn aandacht op de aarde zou richten. Handelingen 1:
Geloof is belangrijker dan werk is mij altijd geleerd er zijn heel veel mensen die qua werken christenen kunnen zijn maar niet geloven in Jezus.