Help, ik ben een people pleaser // Deel 1: Please stop!

03

jul

Gastblogger

Ik had nog nooit van de term ‘people pleaser‘ gehoord tot ik, nu zo’n 12 jaar geleden, bij een maatschappelijk werkster zat. Ik was daar door de arbo-arts heen verwezen omdat ik overspannen thuis zat. Na een goed gesprek kwam de term op tafel: “Volgens mij ben jij een people pleaser, en het wordt hoog tijd dat je daar eens mee stopt.” Ik liep op mijn tenen, omdat ik constant bezig was het anderen naar de zin te maken, bang om anders niet aardig gevonden te worden of zelfs afgewezen te worden. Dit was ontstaan uit een zeer laag zelfbeeld. Misschien loop jij ook wel op je tenen doordat jij steeds bezig bent met de ander het naar de zin te maken. Ben jij een people pleaser?

Herken je dit?

– Je durft geen ‘nee’ te zeggen. Je zegt ‘ja’ op een vraag of verzoek terwijl je eigenlijk ‘nee’ wil zeggen, maar je bent bang dat je de ander teleurstelt of dat diegene boos wordt.
– Als je dan een keer ‘nee’ hebt gezegd, wil je dit het liefst grondig onderbouwd hebben, waarom je echt niet kan, want stel je eens voor dat de ander denkt dat je zomaar ‘nee’ zegt!
– Je wil jezelf steeds bewijzen, waardoor je de lat steeds hoger legt voor jezelf, om te bewijzen aan jezelf en de ander dat je het best wel kan.
– Je bent bang om te falen, want: ‘wat zullen anderen dan wel niet van je denken’?
– Je kunt geen keuzes maken, want stel je voor dat je nu het verkeerde kiest en eventueel daarmee ook een ander teleurstelt of dat hij/zij je keuze stom vindt?
– Je durft niet je mening te geven, eerlijk te zijn over hoe je iets vindt. Je bent bang om de ander te kwetsen en om een conflict te krijgen.
– Het geeft je een goed gevoel als mensen afhankelijk van je zijn, dat je ‘nodig’ bent.

Herkenbaar? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat jij een people pleaser bent. Steeds bezig wat anderen van je denken en met de drang om van de ander bevestiging te ontvangen dat je ‘goed’ en aardig bent. Ik wil mijn ervaring graag met je delen in de hoop dat je net als ik mag gaan leren dat in Gods onvoorwaardelijke liefde het antwoord ligt.

People pleasen is heel bijbels, toch?

Een people pleaser is iemand die van alles doet om het de ander naar de zin te maken. Die ‘ander’ kunnen je ouders, je partner, je kind(eren), je vriendinnen zijn. Maar ook je buurvrouw of die meneer bij de kassa die zoveel haast heeft en graag voor wil terwijl jij eigenlijk ook niet veel tijd hebt, of diegene die je eigenlijk niet aardig vindt maar waarvan je hoopt dat diegene jou wel leuk vindt.

Het klinkt heel bijbels toch – ‘heb uw naaste lief’-  ervoor zorgen dat de ander het goed en naar zijn zin heeft? Bij een people pleaser gaat het vaak zover dat het ten koste gaat van zichzelf. Je bent zoveel met de ander bezig dat het je ontzettend veel energie kost en een burn-out op de loer ligt.

Ik was doodop, de rek was eruit. Daar zat ik dan thuis. Bij het minste of geringste barstte ik in huilen uit en ik voelde mezelf nog stommer, dommer en nog minder geliefd dan ooit tevoren.

Mijn motieven om het de ander naar de zin te maken kwamen voort uit het feit dat ik mezelf niet lief had. Ik was heel onzeker over mezelf, had weinig zelfvertrouwen, voelde mezelf vaak stom en had weinig respect voor mezelf. Ik wilde graag door iedereen aardig gevonden worden en daar deed ik dan ook hard mijn best voor. Als iemand net even anders dan anders reageerde, was ik al bang dat ik iets verkeerd gezegd of gedaan had. Ik was door mijn onzekerheid constant op zoek naar bevestiging dat ik de dingen goed deed, dat ik toch best goed was en er toe deed. Er was een constante hunkering naar het gevoel geliefd te zijn door de mensen om mij heen.

Ik heb veel goede adviezen mogen ontvangen, maar mijn bevrijding lag in het feit dat ik mocht leren dat ik altijd onvoorwaardelijk geliefd ben door God!

Heb uw naaste lief ALS jezelf – please!

Het ‘pleasen‘ van je naaste is niet bijbels als je niet van jezelf houdt.

God wil dat wij ons goed voelen over onszelf. Dat wij ons geliefd, mooi en waardevol voelen. Helaas probeert de duivel dit gevoel vaak van ons te roven, tot mijn grote verdriet vaak met succes.

Toen ik kennis maakte met Gods liefde die er altijd al was -ook toen ik nog ver bij Hem vandaan was- en er voor eeuwig zal zijn (Jeremia 31:3) begon ik langzaam te ontdekken hoe bijzonder en uniek, hoe kostbaar en ontzettend geliefd ik ben. Gods liefde voor mij is niet anders dan zijn liefde voor jou! In zijn woord mag je lezen hoeveel God van je houdt, hoe kostbaar en waardevol je voor Hem bent. Zijn woord leert ons wie wij zijn in Christus. Wij mogen ons inprenten dat onze waarde niet afhangt van wat andere mensen van ons vinden of datgene wat we voor een ander doen. God zelf zegt tegen jou:

            “Jij bent mijn dochter. Ik houd heel veel van jou. Ik geniet van jou.”

Aan de slag!

Herken jij iets van bovenstaand verhaal, ben jij een people pleaser en steeds op zoek naar bevestiging van de ander? STOP, PLEASE!

Het put je uit en zorgt ervoor dat je niet gaat bloeien zoals God je bedoeld heeft.

Belijd deze afhankelijkheid aan God en vraag God zijn liefde (bij vernieuwing) je hart te vervullen. Weet dat als je daar om vraagt, God dit met al zijn liefde zal doen!

Bid je mee?

Liefdevolle trouwe God en Vader in de hemel,
Ik belijd dat ik een people pleaser ben, dat ik bevestiging zoek naar het feit dat ik geliefd ben, buiten U om. Ik wil mij focussen op uw liefde alleen! Dank U wel dat U mij onvoorwaardelijk lief heeft. U hield al van mij toen ik nog een zondaar was. Elke dag wilt U mij overladen met uw liefde, U wilt mij bevestigen dat ik goed genoeg ben, dat ik er toe doe. Dat uw liefde en genade voor mij genoeg is! Zoals U Jezus bevestigde tijdens de doop, wilt U mij elke dag laten weten: “Jij bent mijn dochter. Ik houd heel veel van jou. Ik geniet van jou.”

Heilige Geest, leer mij om van mezelf te houden, op een manier zoals God wil dat ik van mezelf houd. Dat ik leer kijken naar mezelf zoals mijn Hemelse Papa naar mij kijkt. Zodat ik de ander kan ‘pleasen‘ omdat ik van mezelf houd, vanuit de liefde die U in mijn hart heeft uitgestort. Niet om extra geliefd te worden door U, U houdt al zoveel van mij en niks wat ik toevoeg of nalaat zorgt ervoor dat Uw liefde verandert. Niets kan mij scheiden van Uw liefde! Dank U wel Jezus, ik wil U er voor eren want door uw liefde die tot het uiterste ging heeft U voor verzoening gezorgd en mij dichtbij Papa gebracht. Dank U wel, in Jezus’ naam, AMEN!

Deel deze overdenking

 1. Janneke schreef:

  Zo herkenbaar, bedankt!! Ook ik ben uitgevallen omdat ik het steeds anderen naar de zin wilde maken en mezelf vergat. Mijn ene baan opgezegd waarvan ik dacht dat ik daar juist zoveel goeds deed en God kon laten zien aan mensen die het moeilijk hadden. Maar ik was mezelf kwijt geraakt en mijn lichaam gaf het op. Nu stapjes voor uit zetten en ontdekken wat Gods plan is voor mij en mezelf leren kennen en ontdekken wat ik wil en niet wat ik denk dat een ander van mij verwacht. En dat gaat me vallen en opstaan en mensen hebben er soms moeite mee omdat ik niet alles meer goed vind en ook tegen gas geef ipv het overal mee eens te zijn. God houdt van mij en ik houd steeds een beetje meer van mezelf zodat ik straks ook weer volop mag leven maar dan tot eer van God ipv tot eer van mezelf of een ander. God op de eerste plaats en dat komt alles goed.

  • Carola schreef:

   Graag Ilse, fijn dat je er wat aan gehad hebt. Blessings 🙌

  • Carola schreef:

   Graag gedaan Janneke, en ja mensen zullen nu wel eens raar op hun neus kijken als jij ineens meer voor jezelf op komt. Maar inderdaad God houd ontzettend veel van jou. Ik bid je een goed herstel toe! En het mooie is in deze tijd mag jij idd leren wie jij nu werkelijk bent in Jezus en ook steeds meer het hart van God gaan ontdekken.
   Liefs Carola

 2. Kim schreef:

  Lieve Carola,
  heel erg bedankt en Gods rijke zegen :’) Veel liefs <3

 3. Ilse schreef:

  Jouw woorden raken me diep, want het is erg herkenbaar voor mij.
  Dankjewel voor je mooie woorden! Precies wat ik nu nodig had!

 4. Inge schreef:

  Ik ben al een tijdje bezig met het zoeken naar God’s leiding en vergeving. Ook ik ben mijn leven lang al een people pleaser en kwam mensen en hun behoeften op de eerste plaats en daarna probeerde ik mezelf te overtuigen dat het God’s wil was.
  Het is fijn om te lezen dat ik hierin niet alleen sta. Dat andere mensen hier ook mee worstelen. En om jullie ervaringen te lezen.
  Ik ben God zo dankbaar dat Hij mijn ogen heeft geopend en dat ik elke dag, steeds een beetje meer, mag ervaren dat Hij mij overvloedig liefheeft en dat Zijn genade en liefde genoeg is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap