I raise a Hallelujah – ontdek de kracht van lofprijzing (deel 1)

02

mei

Gastblogger

Het is midden in de nacht als ik wakker word van de storm die rondom het huis te keer gaat. Direct moet ik denken aan een lied dat we in de kerk hebben gezongen: ‘I’m gonna sing in the middle of the storm, louder an louder, You’re gonna hear my praises roar.’ Omdat ik mijn man niet wakker wil maken, zing ik die nacht alleen maar in gedachten een loflied voor God die altijd alles onder controle heeft! Mijn hart vult zich met dankbaarheid en liefde voor Hem en al snel val ik weer heerlijk in slaap. Ik hou ervan om God lof toe te zingen, om Hem te eren voor wat Hij gedaan heeft. Nu is lofprijzing gemakkelijk als alles goed gaat, maar lofprijzing te midden van moeilijkheden kan soms best lastig zijn. Ik wil je uitdagen, als jij het moeilijk hebt, zing je lied voor Hem en ontdek de kracht van lofprijzing. 

Het gevaar van lofprijzing, ondanks moeilijkheden, kan zijn dat we onszelf gaan overschreeuwen. Lukraak wat krachtige christelijke termen als ‘prijs de Heer’ en ‘Halleluja’ eruit gooien. Maar lofprijzing is niet zomaar je probleem overschreeuwen, wegdrukken of ontkennen. Het is je probleem wel degelijk onder ogen komen, en tegelijkertijd geloven dat God altijd groter is. 

Vandaag en morgen wil ik jullie meenemen naar het verhaal van koning Josafat, uit 2 Kronieken 20. Koning Josafat was koning van Juda, en over hem kunnen we lezen:

‘De Heer was met Josafat, omdat hij net zo leefde als zijn voorvader David.’  

Morgen neem ik jullie mee naar het gedeelte dat koning Josafat en het volk, door middel van gejuich en lofgezang, de overwinning behaalden (vers 16-30). Maar vandaag gaan we kijken naar wat hieraan voorafging (vers 1-15) en mogen we hier mooie lessen uithalen.  

1. Zet je zinnen op het zoeken van God

Op een gegeven moment wordt Juda aangevallen. Toen het bericht dat er een troepenmacht op Juda af kwam, Josafat bereikte, werd hij bang. Herkenbaar toch? Dat we door angst overvallen kunnen worden als we in moeilijke situaties terecht (dreigen te) komen. Angst heeft vaak het gevolg dat het ons verlamt. Josafat gaat direct met zijn nood naar God en schakelt hulptroepen in om mee te bidden:

“Josafat werd bevreesd en zette er zijn zinnen op om de HEERE te zoeken. Hij riep een vasten uit in heel Juda. En heel Juda werd bijeengeroepen om bij de HEERE hulp te zoeken. Zij kwamen zelfs uit alle steden van Juda om de HEERE te raadplegen.”
(2 Kronieken 20:3, HSV) 

Wat is jouw eerste stap als je in een moeilijke situatie zit of dreigt te komen? Laten we Josafats voorbeeld volgen en ons richten op God en zijn aangezicht zoeken. Schakel daarnaast eventueel mensen in om met je mee te bidden. 

2. Breng je nood bij God in gebed 

Josafat zoekt Gods aangezicht en begint te bidden.  We zien dat Josafat in gebed (vers 6-12, HTB)… 

 • … God gaat aanbidden en lofprijzen; 

“O Here, God van onze voorouders, de enige God in de hemel, Heerser over alle koninkrijken op aarde, U bent zo machtig en hebt zoveel kracht. Wie kan het tegen U opnemen?”

Begin je gebed met aanbidding en lofprijzing, dank God om wie Hij is en wat Hij gedaan heeft. Het helpt om geloof en vertrouwen te laten groeien.

 • … God herinnert aan zijn belofte;  

“O onze God, hebt U de vroegere inwoners van dit land niet verdreven toen uw volk hier aankwam? En hebt U dit land niet voor altijd aan de nakomelingen van uw vriend Abraham gegeven? Uw volk vestigde zich hier en bouwde deze tempel voor U, in oprecht vertrouwen dat wij in een tijd als deze – waarin wij oog in oog met oorlog, ziekten of hongersnood staan – voor deze tempel en voor U kunnen gaan staan, want U woont hier in deze tempel.” 

Ook wij mogen in onze beproevingen en zorgen God herinneren aan de beloften die Hij gedaan heeft. Hij zal ons nooit verlaten en altijd bij ons zijn, in elke situatie.

 • … zijn nood bij God neerlegt en belijdt dat hij God nodig heeft;  

“Wij roepen tot U dat U ons zult horen en ons zult redden. Kijk wat de legers van Ammon, Moab en het gebergte Seïr doen. U wilde niet dat onze voorouders die landen zouden binnenvallen toen zij uit Egypte kwamen. Daarom trokken zij eromheen en vernietigden hen niet. Maar kijk nu eens wat onze beloning is. Zij komen hier met de bedoeling ons te verjagen uit het land dat U ons hebt gegeven. O onze God, wilt U hen veroordelen? Wij hebben immers niet de kracht het tegen dit grote leger op te nemen? Wij weten niet wat wij moeten doen, maar onze ogen zijn op U gericht.’”   

Vertel God wat je nodig hebt en verwacht het van Hem alleen. Zo mooi dat Josafat ook zegt: “[…] maar onze ogen zijn op U gericht.” Hij kiest ervoor om zich niet te laten beïnvloeden door de omstandigheden die hij ziet, maar zijn ogen te richten op God. Zo mogen wij ook onze ogen gericht houden op Jezus. 

3. Vertrouw erop dat God voor je zal strijden

Blijven vertrouwen kan soms zo moeilijk zijn, maar de belofte die God aan Josafat geeft is ook voor jou vandaag: 

“Wees niet bang! Laat de angst voor dit grote leger je niet verlammen. Want dit is niet uw strijd, maar de strijd van God.”
(2 Kronieken 20:15, HTB) 

Aan de slag!

Vandaag las je het eerste deel van de overdenking over koning Josafat en de weg naar overwinning door middel van lofprijzing. Als we aan lofprijzing denken, denken we al snel aan het zingen van een lied. Maar Josafat prijst God ook in zijn gebed. Als jij je gebed begint met aanbidding en lofprijzing en God vertelt hoe goed Hij is, en je dank uitspreekt voor wat Hij gedaan heeft, zul je ook merken dat je boven je omstandigheden wordt uitgetild. Er groeit geloof om staande te blijven ondanks de situatie.  

Laten we samen bidden: 

Dank U wel Vader God, voor wie U bent! 

U bent de schepper van Hemel en aarde, U bent machtig en krachtig. 

U bent vol van liefde en genade, en in Uw liefde gaf U zelfs Uw eigen Zoon voor mij. 

Jezus dank U wel, voor wat U voor mij heeft gedaan! Dat U mij strijd gestreden heeft en als overwinnaar nu troont aan de rechterhand van de Vader. Dank U wel dat U mij beloofd heeft dat U altijd met mij zult zijn. 

Ik leg mijn problemen voor U neer (breng ze maar bij Hem).

Ik heb U nodig Heer, ik weet niet wat ik moet doen, behalve mijn ogen op U gericht houden. 

U wijst mij de weg en gaat voor mij uit en U bent mijn voorbeeld in het geloof.  

In Jezus’ naam. Amen.

Deel deze overdenking

 1. Monique schreef:

  WoW juiste timing
  De laatste tijd zit dit lied mijn hoofd
  I’m gonna sing in the middle of the storm…
  Daar houd ik mij aan vast
  Louder And louder you gonna hear my praises roar
  Amen

 2. Liza de Jonge schreef:

  Prachtig Carola! ♥️

 3. Nicolien schreef:

  Heel mooi!

 4. Ada schreef:

  Bedankt!

 5. Isabella schreef:

  Wow. goeie timimg voor mij nu .Een week waarin ik in een jetlag zit. wat me zwaarvalt en tegelijkertijd het lijkt als of ik storm terecht kom nu ik net thuis kom. Maar nog mooier voor dat op missie ging was ik heel veel met de kracht van aanbidding bezig. Hoe mooier is het om het nu weer op te pakken.

 6. Martine van der Vis schreef:

  Waauw heel tof! Ik lees dag later maar voor vandaag zo bemoedigend. Dankie!

 7. Carola schreef:

  Bedankt voor jullie reacties lieve dames!
  God weet altijd de juiste timing, dus tof om te horen dat hij jullie op juiste moment met deze blog kon bemoedigen 🙏
  Lieve groetjes
  Carola

 8. Carola schreef:

  *Hij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap