Lectio divina – Bijbellezen als monniken

01

mei

Annika

Sta jij er eigenlijk weleens bij stil hoe je de Bijbel leest? Misschien gebruik je wel een leesplan of een bijbels dagboekje, lees je uit de Zij Lacht-Bijbel, of sla je af en toe een willekeurige pagina in de Bijbel open. Vandaag wil ik je uitdagen om eens een stuk uit de Bijbel te lezen op de manier zoals de monniken eeuwenlang gedaan hebben. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder! 

Een tijdje geleden was ik op een bijbelstudie-avond, waar we manieren van Bijbel lezen bespraken. Een van de manieren die voorbij kwam was Lectio Divina, een manier van biddend Bijbellezen, met als doel om dichter bij het hart van God te komen. Vandaag wil ik jullie graag meenemen in het ontdekken van deze manier van Bijbel lezen.  

Lectio Divina bestaat uit vier onderdelen: lectio (lezen), meditatio (mediteren), oratio (bidden), en contemplatio (stilte). Laten we het vandaag proberen met Psalm 121.

1. Lectio (lezen) 

Lectio bestaat uit het aandachtig lezen van de tekst, een of twee keer, net zolang tot je goed begrijpt wat er staat.  

“Ik kijk omhoog naar de bergen. Daar zal mijn hulp vandaan komen. Mijn hulp komt van de Heer, die de hemel en de aarde heeft gemaakt. Hij zal ervoor zorgen dat je niets overkomt. Je Beschermer slaapt nooit. De Beschermer van Israël rust niet en slaapt niet. Hij let altijd op. Net als je schaduw is de Heer altijd heel dicht bij je. Hij zal je altijd beschermen. Overdag zal de zon je niet steken, ‘s nachts zal de maan je geen kwaad doen. Tegen elk kwaad zal de Heer je beschermen. Hij bewaart je leven. De Heer zal je beschermen waar je ook bent, waar je ook gaat, nu en voor altijd.”
(Psalm 121, BasisBijbel)

2. Meditatio (mediteren)

Met meditatio wordt het overdenken van de tekst bedoeld. Je richt je aandacht op het stuk tekst wat voor jou het meest eruit springt, wat blijft hangen en waar je je door geraakt voelt. Je mag erover nadenken, voelen wat het voor je betekent en je afvragen of en waarom dit stuk tekst van toepassing is op omstandigheden in jouw leven. Wat raakt je aan dit stuk tekst? 

“Je Beschermer slaapt nooit. De Beschermer van Israël rust niet en slaapt niet. Hij let altijd op. Net als je schaduw is de Heer altijd heel dicht bij je.”

Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn, dat God er altijd is. Hoe moeilijk de omstandigheden waarin je zit ook zijn, God is altijd bij je. Net zoals je schaduw.  

3. Oratio (bidden)

God kan door bijbelteksten tegen ons spreken. In deze derde stap gaan we met Hem in gesprek. We kunnen ervoor bidden, aan God vertellen wat we mooi vinden in het stuk tekst, of misschien juist wat we moeilijk vinden. We kunnen God vragen om hulp, of Hem juist bedanken voor wat Hij ons geeft.  

“Lieve God, dank U wel dat U altijd bij mij bent. Dat ik op U kan vertrouwen, dat u altijd op mij let en nooit slaapt. Dank U wel dat U mij niet alleen laat.” 

4. Contemplatio (stilte)

Nu is het tijd voor stilte, tijd om te overdenken wat we hebben gelezen. Tijd om stil te worden in de aanwezigheid van God. Hierdoor kunnen we ons verbonden voelen met God, alsof we alles wat we hebben gelezen, overdacht en gebeden op ons in laten werken. Tijd om stil te zijn…  

Aan de slag!

Probeer deze manier van Bijbellezen vandaag eens uit, de psalmen zijn een goede start om mee te beginnen. Wat vind je van deze manier van Bijbellezen? Vind je het prettig, of zijn er juist dingen die je er lastig aan vindt? Laat het ons weten! 

Wil je meer weten over deze manier van Bijbel lezen? Kijk dan eens op deze website.

Naar: ‘De Bijbel, God ontmoeten in Zijn woord‘.

PS. Wist je al dat we in november samen met vriendinnen van Zij Lacht naar het klooster gaan? Hier brengen zusters dagelijks Lectio Divina in praktijk!

Deel deze overdenking

  1. Joan schreef:

    Dankjewel ❤️.
    Tip:
    Boek: Jos Douma, Anselm Grun e.a.: Samen luisteren in de stilte. Lectio divina. 40 plekken, 40 oefeningen.
    Was echt een eye opener, supermooi. Las ik tijdens de 40-dagentijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap