Een hoopvolle toekomst in de hemel

29

dec

Alies

Urenlang kan ik erover dagdromen: hoe zou de hemel eruit zien? De hemel, is dat het paradijs, de mooiste plek die er is? Is het eigenlijk wel een plek? Zouden we er hele dagen zingen? Of zouden daar alle oma’s kunnen touwtje springen? Misschien kunnen we wel eindeloze wandelingen maken met Jezus of theedrinken met de hoofdpersoon uit je favoriete Bijbelverhaal. In de Bijbel is er best veel over de hemel geschreven. Dagdromen is leuk, maar wat in de Bijbel staat is waar. Lees je mee?

Ons aardse lichaam vs. een hemels lichaam

In 2 Korintiërs staat iets over wat er met ons lichaam gebeurt. Lees maar mee:

Want we weten dat we maar tijdelijk in dit lichaam wonen. Net zoals je maar tijdelijk woont in een tent. Die aardse tent (= ons lichaam) zal op een dag worden afgebroken. Maar daarna geeft God ons in de hemel een eeuwig huis, dat niet door mensen is gemaakt (= ons hemelse lichaam). En we verlangen er heel erg naar om dat hemelse lichaam als een stel nieuwe kleren aan te trekken. Want we willen niet een geest zonder lichaam zijn. Zolang we nog in dit aardse lichaam wonen, hebben we veel te lijden. Toch verlangen we er niet naar zonder lichaam te leven. Maar we verlangen ernaar in een béter lichaam te wonen. We willen graag ons nieuwe hemelse lichaam aantrekken. Want dan wordt het sterfelijke (de tijdelijke tent, ons lichaam) vervangen door het leven (het eeuwige huis, ons hemelse lichaam). Dat is waar God ons voor heeft gemaakt. Daarvoor heeft Hij ons ook zijn Geest gegeven. Want de Geest is de voorproef en het bewijs van wat nog zal komen. Daarom zijn we altijd vol goede moed.
(2 Korintiërs 5:1-6, Basisbijbel)

Ik vind dit zo’n prachtige tekst. We mogen weten dat God ons gemaakt heeft voor het eeuwige leven! En hoor jij ook de belofte die doorklinkt in de zin: ‘Zolang we nog in dit aardse lichaam wonen, hebben we veel te lijden’? Als we het sterfelijke achter ons laten en dat vervangen door het leven, als we eeuwig bij God zijn, laten we al het lijden achter ons. Dat klinkt me goed in de oren; er wacht een hoopvolle toekomst op ons in de hemel!

Trouwen in de hemel

In Marcus 12:25 staat dat we in de hemel (of als we uit de dood opstaan) niet trouwen. Jezus zegt dit naar aanleiding van een vraag van de Saduceeërs (zij geloven niet in de hemel), die zich afvragen bij wie een vrouw zal horen in de hemel als ze met meerdere mannen getrouwd is geweest. Jezus antwoordt dat we niet zullen trouwen als we uit de dood opstaan en dat de Sadduceeërs er blijkbaar niets van begrepen hebben. Best een gek idee toch, dat je nu met iemand getrouwd kan zijn en dat dat in de hemel niet meer zo is, of zoiets? Ik kan me er moeilijk iets bij voorstellen, als ik eerlijk ben.

Jezus ging ons voor

Je kent het verhaal vast van de hemelvaart van Jezus. Voordat hij naar de hemel ging, moest hij natuurlijk eerst sterven. En in die periode voor zijn sterven, zo lezen we in Johannes, vertelde Jezus heel veel aan zijn leerlingen. Hij vertelde hen bijvoorbeeld onder andere dat hij voor ons een plek voorbereidt in de hemel. Dat staat in Johannes 14:1-4.

Mooier dan je kan dromen

Lees je mee in Openbaring 21? Daar staan van vers 1 tot en met vers 5 de volgende, hoopvolle woorden:

En ik zag een nieuwe hemel  en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde bestonden niet meer. En de zee was er niet meer. En ik (Johannes) zag de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, uit de hemel neerdalen, bij God vandaan. Ze zag er uit als een bruid die zich voor haar bruidegom heeft mooi gemaakt. Vanuit de hemel hoorde ik een stem luid zeggen: “Dit is de plaats waar God voortaan bij de mensen zal wonen. Zij zullen zijn volk zijn en God Zelf zal bij hen zijn. Hij zal hun God zijn. Hij zal alle tranen van hun ogen afvegen. En de dood zal er niet meer zijn. Niemand zal nog verdrietig zijn, treuren of pijn hebben. Want de eerste dingen zijn voorbij.” En Hij die op de troon zit, zei: “Ik maak alles nieuw!” Tegen mij zei Hij: “Schrijf dit op. Want mijn woorden zijn waar. Ik zal doen wat Ik heb gezegd.”
(BasisBijbel)

Laatst las iemand in mijn kerk de bovenstaande tekst voor. Hij raakte ontroerd tijdens het lezen en de tekst drong nog dieper tot me door. Wat een belofte staat hierin! Het jaar 2017 is bijna afgelopen. We kunnen terugkijken op alles wat er is gebeurd en vooruitkijken naar wat er gaat komen. Misschien heb je een zwaar jaar gehad, of misschien kijk je liever niet vooruit omdat de toekomst er niet rooskleurig uitziet. Probeer dan nog verder te kijken, naar Jezus, de Bron van onze hoop. Met Hem kunnen we vreugdevol zijn, zelfs in ons lijden. Met Jezus is onze toekomst hoopvol, ongeacht onze omstandigheden.

Oh en dagdroom eens over de hemel, het kan niet gek genoeg: het is er mooier dan we ons ooit kunnen voorstellen!

Aan de slag!

– Herken je bij jezelf een verlangen naar de hemel (zoals in 2 Korintiërs 5:2 staat) of herken je dat juist totaal niet?

– Pak een pen en papier en schrijf of teken hoe je denkt of hoopt dat de hemel eruit ziet.

– Misschien is er iemand in jouw omgeving die een heel ander beeld heeft van de hemel of iemand die niet in een hemel gelooft, of geloof je er zelf niet zo in. Ga deze week eens het gesprek aan met iemand die daar anders in staat dan jij. Wie weet wat je leert!

– Wat is jouw favoriete Bijbeltekst over de hemel? Deel het met ons, dat vinden we leuk!

Deel deze overdenking

 1. Bep schreef:

  Als je goed leest in het stuk uit Openbaring 21, lees je over het nieuwe Jeruzalem dat uit de Hemel neerdaalt (naar de nieuwe aarde) en de engel zegt dat God daar bij ons zal wonen. Dus ik denk niet dat wij naar de Hemel gaan, maar naar de nieuwe Aarde en daar net als Adam en Eva met God zullen wandelen en leven. Een belangrijke tekst die ik daarover met jullie wil delen staat in 2 Petrus 3: 13, Wij verwachten naar Zijn belofte nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, waarop gerechtigheid woont.Mooi om in deze verwachting het jaar af te sluiten. Weer een stapje dichterbij de wederkomst. Allemaal een goed uiteinde gewenst en een verwachtingsvol 2018.

  • Deborah schreef:

   Inderdaad! Ik ben het daar ook mee eens dat er een nieuwe hemel én aarde komt.
   De hemel is namelijk alleen voor God en zijn zoon Jezus, wij, als “aardse” mensen kunnen daar-geloof ik- niet wonen. Wij mogen op de mooie nieuwe aarde leven, waar God tóch bij ons kan zijn!
   Verder wel een mooie blog om over na te denken!?

 2. Erik van Rossum schreef:

  De hemel is fantastisch! Een geweldig boek over de hemel is het boek ‘Stel je de hemel eens voor’ (John Burke) waarin bijna-dood-ervaringen worden getoetst aan de Bijbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap