Februari, de maand van de liefde. Middenin de Bijbel popt bijna uit het niets een soort Shakespeare op in de vorm van Hooglied. Al dichtend spreken twee geliefden elkaar toe. Een heel ander boek dan wat we gewend zijn van de Bijbel. Maar Hooglied is ook ook een boek dat ons leert over de schoonheid […]
Februari, de maand van de liefde. Middenin de Bijbel popt bijna uit het niets een soort Shakespeare op in de vorm van Hooglied. Al dichtend spreken twee geliefden elkaar toe. Een heel ander boek dan wat we gewend zijn van de Bijbel. Maar Hooglied is ook ook een boek dat ons leert over de schoonheid van verlangen en intimiteit.
Wat zijn je voeten mooi in je sandalen, koningskind! Je heupen draaien sierlijk rond, de schepping van een kunstenaar.Je navel is een ronde kom, die gevuld is met kruidige wijn. Je buik is een bergje tarwe, dat door lelies wordt omzoomd.
Je borsten zijn kalfjes, als de tweeling van een gazelle.Je hals is als een toren van ivoor, je ogen als de vijvers van Chesbon, bij de poort van Bat-Rabbim. Je neus is als een toren van de Libanon, die uitkijkt over Damascus.Je hoofd rijst op als de Karmel, omkruld door purperen lokken, waarin een koning ligt verstrikt.
Wat ben je mooi, wat ben je bekoorlijk, liefde en verrukking, dat ben jij.Als een palm is je gestalte, je borsten zijn als druiventrossen.
Ik dacht: Laat ik die palm beklimmen, ik wil zijn bladeren grijpen. Laten jouw borsten als trossen van de wijnstok zijn, je adem als de geur van appels,je tong als zoete wijn waarin mijn kussen baden, mijn lippen en tanden gedompeld zijn.Ik ben van mijn lief, en hij verlangt naar mij. – Hooglied 7:2-11 (NBV)
Taboe op intimiteit
Als tiener vond ik het heel raar dat er een boek als Hooglied in de Bijbel stond. Ik vond de liefde zo fysiek uitgelegd, er wordt vrijuit geschreven over borsten en elkaar begeren, dat kan toch niet in de Bijbel staan?! Als je opgroeit met het idee dat intimiteit iets is wat niet mag (en daardoor denkt dat het dus iets is wat niet goed is), dan is Hooglied ineens een heel βvrijβ boek in de Bijbel.
Ik kan me voorstellen dat er veel christenen zijn die zich ongemakkelijk voelen bij het boek Hooglied.
Maar God heeft die intimiteit, de begeerte naar elkaar, heel bewust gemaakt. Als iets moois. Helaas hebben wij als mensen er iets van gemaakt wat heel vaak niet meer mooi is. Zoiets intiems wordt door de eeuwen heen namelijk heel gemakkelijk met βzomaar anderenβ gedeeld.
Wat heerlijk om zo gezien te worden als de vrouw uit Hooglied gezien wordt door haar man. Wat zal ze zich mooi hebben gevoeld! In bovenstaande verzen zien we een stukje van hoe hij naar haar kijkt. Hij bekijkt haar letterlijk van top tot teen (of eigenlijk van teen tot top) en omschrijft wat hij ziet en ervaart. Hij verlangt naar haar. Hij vindt haar mooi en bekoorlijk. Hij voelt liefde en verrukking.
Als je wel eens verliefd bent geweest dan weet je dat je in het begin (bijna) alles aan die ander mooi vindt. Je begeert de ander, verlangt ernaar om samen te zijn. Ben je inmiddels al wat jaren verder, dan is de kans groot dat deze verliefdheid niet meer zo sterk aanwezig is als in het begin.
Verlangen naar intimiteit
In de meeste huwelijken zie je dat in verloop van tijd de welbekende βsleurβ erin komt. Je man wordt meer je zakenpartner en je huishouden heeft misschien inmiddels wel een aardige werksfeer gekregen, of je raakt een soort van gewend aan elkaars aanwezigheid, het is niet meer zo spannend als dat het ooit was.
In vers 11 zegt de vrouw: βIk ben van mijn lief, en hij verlangt naar mij.β
Hierin klinkt heel mooi door dat alleen zij twee bij elkaar horen. Zij is van hem, en hij verlangt alleen naar haar.
Verlang je weer naar intimiteit? Naar gezien worden door je partner of wil je graag weer die begeerte voelen richting hem? Je bent niet alleen! Hooglied geeft geen tips om dit verlangen aan te blijven wakkeren, helaas. We lezen alleen over de aanwezigheid van het fysieke verlangen naar elkaar. God heeft de liefde (ook) zo bedoeld. Ga op zoek naar hoe je (weer) de schoonheid van intimiteit kunt ontdekken! God wil jou/jullie hierbij helpen.
Aan de slag!
Denk eens na over manieren om weer dichterbij het verlangen naar elkaar te komen. Maak de stapjes klein en praktisch, zodat het ook haalbaar is.
Dankjewel Suzanne heel mooi.
Mijn Man en ik zegen elke dag en soms wel meerder keren per dag dat we van elkaar houden .
God staat in ons midden en daar komt niemand tussen.
Het is heel belangrijk om lieve woorden naar elkaar uit te spreken .
Liefs Yvonne
In onze besloten Facebookgroep met meer dan tweeduizend leden kun je je aansluiten bij een Zij Lacht (bijbelstudie)groep, of je kunt er zelf een starten!
EΓ©n reactie op “Hooglied – de schoonheid van intimiteit”
Dankjewel Suzanne heel mooi.
Mijn Man en ik zegen elke dag en soms wel meerder keren per dag dat we van elkaar houden .
God staat in ons midden en daar komt niemand tussen.
Het is heel belangrijk om lieve woorden naar elkaar uit te spreken .
Liefs Yvonne