Hoe de zwakke Simson ons inspireert om een held te zijn

26

okt

Esmeralda van Dijke

‘Simson is een sterke held, als hij doet wat God vertelt.’ Vroeger op de basisschool zongen we al over die sterke held, Simson, een richter van Israël. De man die een leeuw in stukken scheurde en de Filistijnen versloeg. Een held om naar op te kijken, om te bewonderen, waar je misschien wel respect voor hebt. Maar wat maakte Simson nu eigenlijk tot een held? Waren dat zijn overwinningen of had hij ook gebreken?

Dat Simson een geloofsheld zou worden, werd al duidelijk voor zijn geboorte. Manoach, de vader van Simson, en zijn vrouw konden geen kinderen krijgen. Op een dag kwam de Engel van de Heer bij hen en vertelde zijn vrouw het volgende:

Want je zal in verwachting raken en een zoon krijgen die voor de Heer zal zijn. Zijn haar mag nooit geknipt worden. Al vanaf het moment dat hij in jou ontstaat, zal de jongen voor God zijn. Hij zal een begin maken met de bevrijding van Israël uit de macht van de Filistijnen.
(Richters 13:5, BasisBijbel)

Misschien heb je zelf ook wel een held waar je naar op kijkt. Iemand van wie je levenslessen leert of die je inspireert. Als je in eerste instantie naar de headlines van Simsons leven kijkt, stapelen alle glorieuze overwinningen zich op: hij verslaat een leeuw met zijn blote handen, hij vangt driehonderd vossen, hij verslaat duizend man met de kaak van een ezel, hij tilt stadspoorten op en zet ze zestig kilometer verder op een berg neer. En telkens bij zo’n overwinning lezen we dat de Geest van de Heere vaardig over Hem werd. Wauw, wat een voorbeeld, wat een held, toch?

De zwakke held

Maar ook Simson was een mens, ook hij had gebreken. Daar kom je achter als je de volledige geschiedenis leest. Simson is dol op de Filistijnse vrouwen. Hij laat zich misleiden door zijn kersverse vrouw wanneer zij het antwoord van het raadsel doorvertelt aan bruiloftsgasten met als gevolg dat Simson dertig man doodslaat uit woede. Hij eet onreine honing, geeft toe aan zijn verlangens, bezoekt de hoeren en Delila weet hem zelfs te ontfutselen hoe hij zijn kracht kan verliezen, met alle gevolgen van dien. Zijn fouten kosten hem zijn kracht, zijn waardigheid, zijn ogen, en uiteindelijk wordt hij aan een rad vastgebonden om meel te malen en bespot te worden door mensen.

God gebruikt onze fouten voor Zijn plan

Dat is ook Simson. Een kant die je liever niet hoort over je held. Een strijdbare held? Die er zo’n zootje van maakt in zijn leven? Dat kan je geen held noemen, toch? En juist in deze geschiedenis zijn de fouten die Simson maakt, voor mij overtuigend dat Simson een held is en dat ik dat ook mag zijn. We lezen door de hele geschiedenis heen dat, ook bij zijn (in onze ogen) foute keuzes en handelingen, dit de leiding van de Heere was. Misschien is ons levensdoel niet zo duidelijk als de openbaring die Manoach en zijn vrouw kregen. Toch mogen we weten dat we ons leven in mogen zetten voor de Heer en dat Hij ons aanmoedigt om onze uiterste best te doen. En als we dan fouten maken onderweg en voor de duizendste keer weer onderuit gaan en de verkeerde kant op dwalen, dan houdt God nog steeds van ons en zet Hij soms zelfs die fouten in om alsnog zijn plan te voltooien. Net als bij Simson.

Want op de laatste dag van zijn leven, toen er een feest was waar drieduizend mensen aanwezig waren om hun goden te danken dat ze van Simson af waren, vroeg Simson nog één keer om geweldige kracht om zo het recht te laten spreken. God gaf hem die kracht zodat Hij zelfs in zijn laatste ademtocht, zijn leven gaf voor God. En dát is wat Simson een strijdbare held maakt.

Aan de slag!

Ik hoop dat dit je moed geeft en kracht, zodat jij vandaag een strijdbare held kunt zijn voor de mensen in jouw omgeving en voor onze Jezus. Daarbij wil ik je bemoedigen dat het niet erg is als je een fout maakt. Laat die angst los, wij mensen zijn niet perfect en zullen dat nooit worden. Leef in de overtuiging dat God van je houdt en je wil helpen, ook al bega je dezelfde zonden. Belijd ze aan de Heer en geef je opnieuw over aan Hem. Want zoals Simson zijn leven gaf voor God, zo gaf Jezus zijn leven voor jou en mij en heeft hij alle zonden teniet gedaan waardoor jij vandaag mag stralen als een schitterend juweel en een licht mag zijn voor Koning Jezus. Shalom!

Klik hier als je op een leuke manier de geschiedenis van Simson wilt ontdekken!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap