Het avontuur van de bruid – het verhaal van Rebekka

25

okt

Gastblogger

Alles wat vertrouwd is, laat ze achter zich om een huwelijksverbond aan te gaan met een man die ze nog nooit heeft gezien. Ze laat haar oude leven achter zich en gaat het nieuwe avontuur aan. Zou ze gelijk al kriebels in haar buik hebben gevoeld toen de knecht sprak over de vader die een bruid zocht voor zijn zoon? Spannend moet ze het toch wel gevonden hebben. Vast en zeker heeft ze gefantaseerd over hoe hij er uit zou zien of wat ze zou moeten zeggen als ze hem dan eindelijk ontmoet. Vandaag wil ik je meenemen naar het verhaal van Rebekka (Gen. 24). Zij gaat op reis om de bruid te worden van een man die ze nog nooit gezien heeft. Lees mee en ontdek hoe haar avontuur lijkt op het avontuur van jou en mij.
In Genesis 24 lezen we dat Abraham zijn knecht erop uit stuurt om een bruid te zoeken voor zijn zoon Izaäk. De vrouw voor Izaäk mag niet uit het land Kanaän komen, maar moet komen uit het land waar Abraham oorspronkelijk vandaan komt. Deze vrouw moet dan haar land verlaten om mee te gaan naar Kanaän. Het is niet de bedoeling dat Izaäk in haar land gaat wonen. De knecht belooft Abraham hier voor te zorgen en gaat op weg. Onderweg vraagt de knecht God om hulp. Als de knecht bij een waterput komt, ontmoet hij daar Rebekka, een zeer knap meisje én nog maagd. Die avond gaat de knecht mee naar het huis van Rebekka en doet daar zijn verhaal, hoe wonderlijk hij Rebekka gevonden heeft en dat hij zeker weet dat zij de juiste vrouw voor Izaäk is. Haar ouders geven toestemming voor het huwelijk en zo gaat Rebekka met de knecht mee op weg naar haar aanstaande man, de man die ze nog nooit gezien heeft.

Rebekka een schaduwbeeld van de gemeente

Rebekka is een schaduwbeeld van de gemeente (de kerk) en Izaäk als beeld van Jezus. Izaäk, de zoon die in de gedachten van Abraham al geofferd was, maar door Gods voorzienigheid toch gespaard bleef. Jaren later geeft God Zijn eigen Zoon als offerlam. De knecht van Abraham is het beeld van de Heilige Geest. De Heilige Geest is ook op zoek naar mensen die de bruid van Jezus willen zijn. Op het moment dat wij “ja” zeiden tegen Jezus hebben wij ons oude leven achter ons gelaten om een nieuw leven met Hem te beginnen. Sindsdien zijn we op reis met de Heilige Geest. Ook wij hebben ja gezegd zonder Jezus ooit echt gezien te hebben. Maar: we weten dat het goed is, we zijn het avontuur aangegaan en wachten op de dag dat wij als bruid van Christus stralend voor Hem mogen staan.

Ik zie het al helemaal voor me hoe het bij Rebekka gegaan zou kunnen zijn. Dat zij van de knecht verhalen hoort over de vader en zijn zoon. Dat Rebekka, terwijl ze onderweg zijn naar het voor haar onbekende land, de knecht het hemd van zijn lijf vraagt over hoe Izaäk dan wel niet zou zijn. Hoe hij eruit ziet en wat hij graag doet. Dat terwijl de knecht vol lof over Izaäk vertelt er in het hart van Rebekka liefde voor hem opvlamt. Dat er een passie voor haar man ontstaat zonder dat ze hem ooit gezien heeft.

Zie jij de gelijkenis in jouw geloofsleven? Door in gesprek te gaan met de Heilige Geest en door het lezen van Gods woord leren wij meer en meer over Jezus. De Heilige Geest leert ons Jezus kennen. Ik weet niet wat dat met jou doet, maar bij mij groeit nog steeds de passie voor Hem. Hoe meer ik leer wat Zijn liefde voor mij inhoudt, wat Hij gedaan heeft voor mij om Zijn liefde te bewijzen en welke uitwerking dit heeft in mijn leven, hoe meer ik van Hem ga houden.

Hoe meer ik besef dat Hij van mij houdt, hoe meer ik ook van Hem kan gaan houden, ook al heb ik Hem nog nooit echt gezien.

De ontmoeting

Ik fantaseer dat het bij Rebekka ook zo gegaan is. Dat zij onderweg, terwijl ze hoorde hoe geweldig Izaäk zou zijn, steeds meer liefde voor hem kreeg zonder hem ooit gezien te hebben.
In vers 64 lezen we dan:

Toen Rebekka Izaäk zag, liet ze zich snel van haar kameel af glijden
 (BasisBijbel)

Hoe zul jij reageren als je straks oog in oog staat met Jezus en Hem eindelijk mag kennen zoals Hij jou altijd gekend heeft?

Ik vergeet het volgende moment nooit meer; het was op een conferentie en al de hele dag had ik zulke mooie dingen gehoord over de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Ik was weer opnieuw zo onder de indruk van wie Hij is en ik stond daar vol overgave met nog vele andere broeders en zussen Hem te aanbidden. Ineens hoorde ik een sjofar, meters hoge kippenvel verscheen op mijn armen, tranen in mijn ogen en mijn buik maakte een draai en mijn hart een sprongetje. Zou dit het moment zijn? Zou ik Hem nu echt gaan ontmoeten? Al snel kwam ik tot het besef dat het niet een hemelse sjofar was en dat Jezus nog niet terugkwam om Zijn bruid te halen. Toch heel even ervoer ik in mijn lijf iets van een reactie, zou ik zo reageren als ik straks echt oog in oog met Jezus zou staan?

Ik kan er alleen maar over fantaseren hoe het zal zijn, maar ik denk dat het al mijn voorstellingsvermogen ver te boven gaat.

Aan de slag!

Fantaseer jij er wel eens over hoe het zal zijn als je straks oog in oog staat met Jezus?
Sluit nu gewoon eens even je ogen terwijl je luistert naar dit lied.
(En voor het gehele Bijbelverhaal, klik hier.)

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Lieve Carola,
  Ontzettend bedankt weer voor een prachtig en bemoedigend begin van deze dag ??? om onze Heer & Heiland meer en meer lief te hebben als de ware Koning van ons hart ♥️. Was nog niet bekend met deze mooie uitleg – veel dank daarvoor ? en ook voor het prachtige persoonlijke stukje met ons te delen ?
  Gods rijke zegen voor jou ?? en veel liefs ♥️ kim

 2. Bep schreef:

  Dankjewel Carola, wat en prachtige vergelijking. De Heilige Geest die de liefde in ons hart werkt voor Jezus, die we nooit gezien hebben. Als kind lerde ik al van mijn ouders dat je zonder de Heilige Geest niet kan geloven(abstract), maar deze vergelijking maakt het heel reëel. Dank je wel voor je bemoediging.
  Gods zegen gewenst.

  • carola schreef:

   Inderdaad Bep, we hebben de Heilige Geest zo nodig in ons leven. Wat mooi dat je dat als kind al geleerd heb, ze kunnen het maar jong genoeg al weten!
   Fijn dat je er zo door bemoedigd was. Gods zegen ook voor jou.
   Liefs Carola

 3. Ruchama schreef:

  Bedankt voor deze mooie uitleg. Het nummer ‘I can only imagine’ heeft me veel bemoedigd de afgelopen dagen, nu mijn vader is overleden. Bijzonder om precies dat lied ook nu weer te luisteren. Wat zie ik uit naar die dag!

  • petra schreef:

   Het kriebelt, wat komt het dan ineens allemaal dichtbij. In Genesis al voor ons uitgebeeld dat de Heer voor ons komt, op ons wacht, ons voorbereid en dat we ons door de Heilige Geest mogen laten leiden tot de dag dat Hij komt. Wauw, Thanks Carola.

  • carola schreef:

   Lieve Ruchama,

   Wat mooi en verdrietig om te lezen. Gecondoleerd met overlijden van je vader. Wat een mooie naam heb jij trouwens, je weet vast wel de betekenis :De Heer zal zich over je ontfermen.
   Dat zal Hij nu ook zeker doen.
   Gods zegen en liefs Carola

  • carola schreef:

   Lieve Ruchama,

   Wat mooi en verdrietig om te lezen. Gecondoleerd met overlijden van je vader. Wat een mooie naam heb jij trouwens, je weet vast wel de betekenis :De Heer zal zich over je ontfermen.
   Dat zal Hij nu ook zeker doen.
   Gods zegen en liefs Carola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap