Hoe kun jij God volgen in je luisteren, handel en wandel?

15

jun

Irene Poot

Recent las ik een stuk in de Bijbel dat ik niet begreep. Maar later ontdekte ik dat dit stukje – gek genoeg – heel relevant is! Het ging namelijk over God volgen en hoe je dat volledig kan doen. Ontdek vandaag hoe jij God volledig kunt volgen in jouw leven!

De inwijding van Gods priesters

Als Mozes met de Israëlieten in de woestijn is, krijgen ze de opdracht om een tempel te bouwen. God kiest Mozes’ broer Aäron en zijn zonen om priesters te worden. Voordat zij priester kunnen worden, moeten ze eerst een uitgebreid inwijdingsritueel doen.

Als onderdeel van dit hele ritueel, brengt Mozes offers aan God. Eerst is er het reinigingsoffer, waar Aäron en zijn zonen worden gereinigd van hun zonden. Dan komt het brandoffer om God groot te maken en te eren. En als laatste is er het wijdingsoffer. Met dit offer wijden de priesters zich aan God en laten ze zien dat ze God volgen.

God volgen

Vervolgens liet hij de andere ram naderbij komen, de ram van het wijdingsoffer. En Aäron met zijn zonen legden hun handen op de kop van de ram. Men slachtte hem, en Mozes nam een deel van zijn bloed, en streek het op de rechteroorlel van Aäron, op de duim van zijn rechterhand en op de grote teen van zijn rechtervoet. Hij liet ook de zonen van Aäron naderbij komen. En Mozes streek een deel van het bloed op hun rechteroorlel, op de duim van hun rechterhand en op de grote teen van hun rechtervoet. Daarna sprenkelde Mozes dat bloed rondom op het altaar.
– Leviticus 8: 22-24 (HSV)

Hier lees je over het wijdingsoffer. Dit offer is net iets anders dan de andere twee, want hier smeert Mozes bloed op de mannen. Bloed op hun rechteroorlel, hun rechterduim en hun rechter grote teen.

Door dit te doen, wijdt Mozes alles van Aäron en zijn zonen aan God. Door dit te doen laten zij zien dat zij in alles God willen volgen. In hun luisteren (oorlel), hun handel (duim) en hun wandel (grote teen). Als zij met deze drie dingen God zullen volgen, kunnen zij echt priesters van God zijn.

Jouw luisteren, handel en wandel

In onze tijd hebben we natuurlijk geen tempels of priesters meer zoals toen. Nu kunnen we gewoon zelf bij God komen en God volgen. Nu zijn wij zelf de priesters van God, die anderen helpen om bij God te komen.

Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninkrijk van priesters, een heilige natie, een volk dat God zich verworven heeft om de grote daden te verkondigen van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen naar zijn wonderlijke licht.
–  1 Petrus 2:9 (NBV)

Maar is jouw leven gewijd aan God? Hoe volg jij God in je luisteren, je handelen en wandelen?

Tegenwoordig heb je zoveel meningen, adviezen en tegeltjeswijsheden die om je oren vliegen. Het kan dan heel makkelijk zijn om hiernaar te luisteren. Om adviezen of een bepaalde visie op het leven over te nemen die het beste uitkomt voor jou. Maar luister je nog wel naar God? Luister je naar wat God tegen je zegt en van je vraagt in bijvoorbeeld de Bijbel. Of zoek je toch vaak nog een tweede mening, die beter in jouw straatje past? Volg jij God in jouw luisteren?

God volgen in je handelen gaat om wat je doet. Dus luister je niet alleen naar God, maar doe je hier ook wat mee? Breng je jouw geloof in de praktijk? Is bijvoorbeeld jouw werk of studie eerlijk? Of is het een manier om makkelijk geld te verdienen ten koste van anderen? Of als God vraagt om niet kwaad te spreken, stop je dan met roddelen of voelt het stiekem toch nog heel fijn? Volg jij God in jouw handelen?

En als laatste, hoe kan je God volgen in jouw wandelen? Oftewel, in de weg die je gaat, de keuzes die je maakt en hoe je met mensen en de wereld omgaat. Zoek je daarin wat God van jou vraagt en hoe je Hem daarin kunt volgen? Of ga je toch liever je eigen gang en richt je je eerder op wat je zelf wilt? Volg jij God in jouw wandelen?

Wil jij je vandaag wijden als priester van God in je luisteren, handel en wandel?

Aan de slag!

 • In welke van de drie (luisteren, handelen of wandelen) zou je nog het meest willen groeien? Vraag God vandaag om jou daarin te helpen en ga er deze week bewust mee aan de slag.

Luister naar het nummer wat bij jouw keuze aansluit:
Luisteren: 2nd Opinions – Casting Crowns
Handelen: Let them see you – JJ Weeks Band
Wandelen: Follow you – Leeland & Brandon Heath

Deel deze overdenking

 1. Xxx schreef:

  Een mooie ontdekking! Dank je wel!

 2. Anoniem schreef:

  Mooi geschreven
  Ik bid al zolang om richting en herstel en echt contact met Hem maar ga alleen maar achteruit.

  Hoe horen jullie Hem…een paar jaar geleden had ik een nieuwe kans en plannen om meer bij en uit te dr a gen maar…

  Misschien investeer ik te weinig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap