Hoe kun je het blijven bidden: Uw wil geschiede

16

mrt

Alina van Rijn

Bid jij vaak het ‘Onze Vader’? Dat prachtige gebed wat Jezus Zelf ons heeft gegeven? Ik bid het vaak. Want dit gebed omvat alles. Maar omdat ik het zo vaak bid, vergeet ik soms stil te staan bij de diepere betekenis van wat ik nu zeg. Vooral de woorden: ‘Uw wil geschiede’. Want ik zeg het, maar meen ik het ten diepste ook?

‘Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde.’
-Mattheüs 6:10 (HSV)

Uw wil geschiede

‘Uw wil geschiedde’ Het zijn prachtige woorden. Een belijdenis vol hoop, overgave en vertrouwen. Zijn wil geschiede. Eigenlijk staat er: ‘Geschieden moet de wil van U.’ In de hemel en ook op deze aarde. Dat zijn best zware woorden. Tenminste, als alles voor de wind gaat niet. Dan zegt ik het met hart en stem ‘Uw wil geschiede!’

Maar als het even zwaarder wordt?

Als de grond onder je voeten vandaan wordt geslagen?

Als alles in honderd duizend stukjes lijkt te vallen?

Uw wil geschiede…?

Dan wordt het wat lastiger.

Liever niet, Heere. Niet zo. Niet nu. Mag voor deze ene keer mijn wil geschieden?

Dat is natuurlijk ook eigenlijk wat de wereld zegt; Mijn wil geschiede! Mijn wil is wet en als het even anders gaat zitten we in de hoogte boom.

Maar Jezus vraagt ons het tegenovergestelde. Hij leert ons bidden met de Vaders doel voor ogen. Geschieden moet de wil van Hem. Ook als we het daarmee niet eens zijn.

Dat is moeilijk. Dat geeft wrijving. Ik weet het, want ik voel het ook.

En zeggen ‘Zijn wil geschiede’ is geen lijdzaam afwachten. Laten we dat scherp houden. Wat dit vraagt geen passieve, maar een hele actieve houding. Dat vraagt namelijk vertrouwen.

Maar Jezus vraagt ons het tegenovergestelde. Hij leert ons bidden met de Vaders doel voor ogen. Geschieden moet de wil van Hem. Ook als we het daarmee niet eens zijn.

Uw Koninkrijk kome

‘Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op aarde’ heeft alles te maken met de drie woorden daarvoor. Het heeft alles te maken met het komende Koninkrijk van God. Dat Koninkrijk zal aanbreken met de komst van Christus waarin Jezus zal terugkomen in heerlijkheid. De komst van het Koninkrijk van God zal de overwinning brengen op alles wat nu tegen de wil van God ingaat. Al het handelen van God heeft als doel het komende Koninkrijk. Daar werkt Hij naartoe. En wij als het goed is ook. Want dat is toch ook ons hoogste doel? Zijn Koninkrijk hier op aarde, en nog meer; Zijn eeuwige Koninkrijk.

Uw wil geschiede…

Nee, niet altijd makkelijk en zeker niet altijd te begrijpen. Zeg het toch maar. In vertrouwen, mét die lach, mét die hoop en mét die vragen en die tranen.

Aan de slag!

Luister het lied; Thy will be done.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel Alina ! Prachtig!
  Uw wil geschiede, geen lijdzaam afwachten maar vertrouwen❣️

 2. pieternella schreef:

  Goedemorgen, dank Alina. Wat herkenbaar , Jezus zelf bad ook in de hof (als mens zonder zonde) Niet Mijn wil maar U wil geschieden. Daar ook aan vast te mogen houden. Hij weet wat van zijn maaksel zij te wachten. Wat kan het mij bedroeven steeds weer herinnerd te worden aan mijn zonden en tekort komingen.
  Maar Hij geeft moed en krachten en houd mij (ons) vast. En daarom U WIL GESCHIEDEN.
  Een fijne dag allen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap