Hoe God vrijheid geeft door geboden

14

mrt

Nienke Alblas

Gods verbond stond al vast met Zijn volk vóór Gods regels voor hen bekend waren. Eerst leefde hij in nauwe verbondenheid met Adam en Eva, zoals we lezen in Genesis. Vervolgens gaat het verhaal verder bij Abraham, Isaak en Jakob. Na een worsteling met God krijgt Jakob een nieuwe naam: Israël. Hij krijgt vele zonen en het volk van Israël groeit. Na een lange periode van slavernij bevrijdt God de Israëlieten. Ze worden door de woestijn heen naar het beloofde land geleid. Waar God via Mozes zijn regels geeft.

Wanneer Hij zich tot Mozes richt begint hij met de woorden: ‘Ik ben de HEERE, uw God, die uit het land Egypte, uit het slavenhuis, geleid heeft. (Exodus 20:1 HSV) 
Vervolgens komt hij met een set aan leefregels die wij ook wel kennen als de Tien Geboden. Maar wacht eens even? Regels geven toch geen vrijheid? Waarom zegt God ons te bevrijden om ons vervolgens regels op te leggen? Ik geloof dat regels ons juist vrijheid bieden. Hoe dan? Dat zal ik je uitleggen aan de hand van Exodus 20:1. 

Ik ben de HEER 

Wat ik mooi vind aan het begin van deze tekst, is dat God zichzelf hier lijkt te herhalen. Sommigen zeggen ook wel dat de HEERE, ofwel JHWH, betekent: Ik ben die Ik ben. Eigenlijk staat hier dan: Ik ben die Ik ben die Ik ben. God is helemaal God, drie-enig. Hij verandert niet, maar wijst continu door naar Zichzelf. Hier zit veel kracht en leven in. Door jezelf te zijn, verwijs je alleen maar naar jezelf. Is God niet net zo puur? Omdat Hij God is, verwijst Hij naar zichzelf. Naar zijn eigen volmaaktheid en HEERlijkheid. Wij mogen daarin op Hem lijken, puur naar onszelf verwijzen. En door zo puur te zijn, verwijzen we ook weer naar God. 

Uw God 

God spreekt hier niet zomaar tot mensen maar tot zijn eigen volk. Hij zegt niet dat iedereen dit moet doen om te verdienen bij Hem te horen. Nee, hij zegt hier dat Hij al hun God ís. Hij heeft zijn verbond met Israël gesloten en Hij blijft trouw. Hij wil graag een goede band met ons hebben. Wanneer je een goede vriendin hebt, dan wil je geen dingen doen die haar pijn doen. Je houdt rekening met haar grenzen. Als zij zegt dat ze het waardeert als je op tijd bent, dan probeer je op tijd te komen wanneer je een afspraak maakt. Niet omdat ze anders niet meer vriendinnen wil zijn, maar omdat je van haar houdt. Zo mogen we ook kijken naar Gods regels. 

Ik heb je uit de slavernij bevrijd 

Slaven hebben geen eigen wil, zij mogen enkel doen wat hun meester zegt. God heeft ons echter niet als slaven gemaakt. Hij creëerde ons naar Zijn evenbeeld en God is geen slaaf. Hij is die Hij is. Pas had ik met vrienden een gesprek over grenzen en regels. Ik ben zelf opgegroeid met weinig regels. Soms vroeg ik mij af: Maakt het dan niets uit als ik dingen doe die eigenlijk niet goed voor me zijn? Gods regels zijn niet om je beperkingen op te leggen, maar juist om je te leiden naar wat goed voor je is. Om aan te wijzen hoe je vrij van pijnlijke dingen kan leven. Zo brengen Gods regels vrijheid in plaats van slavernij. 

Vrijheid 

Door ons aan Gods regels te houden verdienen we niets, maar ontvangen we heel veel. Ik geloof dat we door te luisteren naar wat God van ons vraagt vrijheid ontvangen. Vrijheid van pijn en angst. Als we het verkeerd doen, dan zijn we nog steeds vrijgemaakt van de slavernij. We zijn immers vrijgemaakt van de blijvende effecten van de zonde door Jezus. We zijn vergeven voor de dingen die we verkeerd doen. Onze vriendschap is niet over, wanneer we een foutje maken.  

Aan de slag! 

Hoe kijk jij naar regels? En hoe ga jij om met Gods regels? Bieden deze regels voor jou vrijheid of krijg je het al benauwd bij het idee? Neem even de tijd om hierbij stil te staan.  

Bid vervolgens het volgende gebed: 

Heer, help mij om te zien hoe uw regels vrijheid bieden. Ik geloof dat ik geen slaaf meer ben, maar vrijgekocht ben door Jezus. Dank U wel dat U mij bevrijd heeft. Help mij zo om in uw vrijheid te leven en dit door te geven aan de mensen om mij heen. Zodat we zo kunnen genieten van onze vriendschap met U. In Jezus’ naam. 

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Bedankt Nienke voor deze duidelijke blog. Ik geloof ook dat Christus ons vrijgekocht heeft en we niet meer onder de wet leven maar uit genade.
  De wet ( allerlei regels) roept weerstand bij veel mensen omdat het zwaar is om daaraan te voldoen en het vaak tot mislukken leidt. Maar omdat Jezus gestorven is aan het kruis zijn we ‘ vrij’ van de wet en hebben we een nieuwe wet a.h. w. De wet van de liefde!
  En vanuit de liefde tot God steel je niet, gun je de ander het beste, houd je van je medemens etc. En dat is een heel ander uitgangspunt. Dat is de vrijheid door Jezus offer voor ons allemaal.

  Door uw genade Vader mogen wij voor U staan , niet door rechtvaardige daden , maar door het bloed van het Lam! Prijs de Heer

 2. Hannie schreef:

  Ja, Nienke en Renee ♡
  Ik moet sterk aan de Bergrede denken én aan Ps 119.

  Blessings Hannie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap