Het gebed van Jabes (deel 2)

20

jan

Liza

Jabes bad tot de God van Israël: “Wilt U alstublieft goed voor mij zijn en mijn gebied steeds groter maken. Wilt U met mij zijn en mij beschermen tegen het kwaad, zodat ik geen verdriet zal hebben!” En God gaf hem wat hij had gevraagd.

Dit is het vervolg op de overdenking van gisteren: Het gebed van Jabes – deel 1. Mocht je die nog niet hebben gelezen, dan willen we je aanmoedigen om dat eerst te doen. Gisteren behandelden we een stukje context en het eerste deel van Jabes’ gebed. Vandaag gaan we verder!

2. En mijn gebied vergroten

Jabes leefde in de tijd dat Jozua het land Kanaän had veroverd. Iedere stam kreeg een eigen stuk land. Ik kan me zo voorstellen dat Jabes maar een klein stuk land kreeg toegedeeld en om zich heen mannen zag die veel meer land hadden (en dus meer vrucht konden dragen). Hij dacht na, wellicht maakte hij zelfs een berekening van hoeveel zijn land nu opbracht, en trok een conclusie: ik ben voor meer gebied in de wieg gelegd.

In ons geval betekent meer gebied niet per se meer land. (Begrijp me niet verkeerd: als je gezin te groot wordt voor jullie kleine appartement, mag je God heus wel letterlijk vragen om een groter gebied.) Maar ik geloof dat het dit betekent: je grenzen verleggen. Meer invloed uitoefenen op de mensen om je heen, meer mogelijkheden om mensen te bereiken met het evangelie. God zoekt naar mensen die meer willen doen voor zijn Koninkrijk, maar veel mensen schrikken hiervoor terug. Die aarzeling komt vaak door een optelsom die we maken in ons hoofd. Die som ziet er ongeveer zo uit:

Mijn talenten + ervaring + opleiding + mijn persoonlijkheid + mijn uiterlijk + mijn verleden + de verwachting van anderen = het gebied dat mij is toebedeeld.

Grappig vind ik het dan, dat het juist Gods specialisme is om door gewone mensen heen te werken. Dan gaat die optelsom er ineens heel anders uitzien:

Mijn bereidwilligheid + mijn zwakheid + Gods wil + Gods bovennatuurlijke kracht = mijn groeiende gebied. 

Sinds ik God vraag om meer gebied, gebeuren er toffe dingen. Niet alleen kan ik in mijn persoonlijke leven meer mensen vertellen over God, maar ook Zij Lacht krijgt meer gebied: we groeien als een speer en we krijgen veel bijzondere reacties van vrouwen die zijn veranderd, mede door deze blogs. Wow!

3. Laat Uw hand met mij zijn

Soms overvalt het mij: die alledaagse werkdruk. Ik kan dan ineens verschrikkelijk angstig worden van alle taken die mij te wachten staan die dag. Ik heb soms het gevoel alsof ik het niet aankan. Dan bid ik of de Heilige Geest mij vervult. Ik vraag om een zegen voor de taken die mij te wachten staan. Ik vraag of Gods hand met mij is. En dan zijn mijn taken niet ineens op bovennatuurlijke wijze voltooid, maar dan weet ik dat ik het mag doen met zíjn hand. In psalm 27:1 (BasisBijbel) staat:

De Heer is mijn licht en mijn redding.
Daarom ben ik voor niemand bang.
De Heer is mijn kracht.
Daarom hoef ik voor niemand bang te zijn.

In The Message (MSG) wordt de tweede helft van dit vers vertaald als:

So, with him on my side I’m fearless,
afraid of no one and nothing.

Dat vind ik mooi. No one and nothing. Niets en niemand. Als Gods hand bij je is, hoef je voor niets en niemand bang te zijn. Niet voor mensen, maar ook niet voor omstandigheden. Voor taken die op je wachten op een normale werkdag. Voor geldnood. Voor ziekte, dood, depressiviteit, en vul voor jezelf maar in waar jij op dit moment misschien zorgen om hebt. Als Gods hand met je is, hoef je niet bang te zijn. Hij is je kracht. Je licht. Je redding. Hij is aan jouw zij. En sterker nog: zijn hand rust op je. We lezen hierover in psalm 139:

Heer, U kent mij door en door.
U weet alles van mij, waar ik ook ben.
U weet alles wat ik denk.
U bent dag en nacht bij mij,
U weet alles wat ik doe.
U kent elk woord van mij,
nog voordat ik het heb gezegd.
U bent aan alle kanten om mij heen
en uw hand rust op mij.
Het is te wonderlijk om te begrijpen.
Het is te bijzonder, ik kan er niet bij.

4. Weer mij van het kwade, zodat mij geen smart treft

Dit laatste stukje van Jabes’ gebed is erg interessant (of nou ja, ik vind het eigenlijk net zo interessant als de rest van het gebed). Bid jij weleens het Onze Vader?

Onze hemelse Vader, laten alle mensen diep ontzag voor U krijgen. Laat uw Koninkrijk komen. Laat op aarde worden gedaan wat Ú wil, net zoals in de hemel wordt gedaan wat U wil. Geef ons vandaag het eten dat we nodig hebben. Vergeef ons wat we verkeerd doen, net zoals wij ook de mensen vergeven die verkeerd tegen óns doen. En stel ons niet op de proef, maar red ons van het kwaad. Want van U is het Koninkrijk en alle kracht en alle macht en alle hemelse majesteit, tot in eeuwigheid. Amen.

Het gaat me hierbij om het vetgedrukte stukje. In de meeste vertalingen staat in plaats daarvan:

En leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze.

Jezus leerde dit gebed aan zijn leerlingen en aan ons. Het is dus niet gek dat we God vaak vragen om ons te verlossen van onze beproevingen. Jabes bidt echter iets anders. Hij vraagt God om het kwade bij hem weg te houden. Dat is een groot verschil. Soms zijn we zo gewend om God te vragen om ons door de beproeving heen te helpen. Maar God is zó groot: hij kan de beproeving ook bij ons vandaan houden. 

Ervaar jij veel strijd in jouw leven? Bruce Wilkinson (2000) schrijft: ‘Satan verzet zich het meest tegen mensen die een grote bedreiging vormen voor hem en zijn koninkrijk.’ Als jij actief werkt aan Góds Koninkrijk van het licht, vorm je een bedreiging voor het koninkrijk van de duisternis. Heb je daar weleens aan gedacht? Satan doet er dan alles aan om jou bij God vandaan te houden.

Ik hoorde laatst: ‘(…) en als je dan toch bekeerd bent en een kind van God bent geworden, doet satan er alles aan om de vreugde uit jouw leven te halen.’ Hij bespeelt dan je gedachten, je gevoelens, je omstandigheden. Maar hoe meer we onze gedachten en gevoelens vullen met Gods waarheid, hoe minder grip satan op ons leven kan hebben. In Kolossenzen 1:13 staat:

Hij (de Vader) heeft ons gered uit de macht van de duisternis. En hij heeft ons overgeplaatst in het Koninkrijk van zijn Zoon, van wie Hij heel veel houdt.

Aan de slag!

Vandaag een andere opdracht dan anders. Dit is namelijk niet een opdracht voor alleen vandaag. Ik heb me zo lang beziggehouden met dit gebed en deze twee blogjes doen eigenlijk geen recht aan de invloed die dit gebed kan uitoefenen. Levens zijn veranderd door dit gebed. Sterker nog: miljoenen levens. Ik wil je het volgende meegeven:

 1. Verdiep je in dit gebed. Er is nog zoveel meer van te leren!
 2. Geloof dat dit gebed krachtig is. Geloof dat er dingen zullen gebeuren. Geloof dat er Jabes-ontmoetingen zullen ontstaan als je God vraagt om een groter gebied. Geloof dat God je kracht geeft op de momenten dat je het zelf niet aankunt. Geloof dat Hij de duivel op een afstand houdt. Geloof dat God gebeden verhoort.
 3. En bid het daarna. Niet alleen vandaag, maar iedere dag.

Wil mij toch overvloedig zegenen en mijn gebied vergroten; laat Uw hand met mij zijn; weer van mij het kwade, zodat mij geen smart treft!

Naar: Het gebed van Jabes – Bruce Wilkinson

Ik kan je ook aanraden om deze preek van Bruce eens te beluisteren. Hij duurt meer dan 1.5 uur, maar echt: worth it.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Wow! Dankjewel Liza!
  Een bevestiging, een bemoediging èn een aanmoediging ❣️

 2. Widdad schreef:

  Dank! Dit is wat ik precies nodig heb voor vandaag en ALTIJD. Dankbaar voor de mooie uitleg 🙏

 3. Mirjam schreef:

  Wat een verhelderende en opbeurende blog over een voor mij nog onbekend gebed! Dankjewel!

 4. Alien schreef:

  Wat was dit stukje een verhoring op ons gebed!. We moesten een beslissing nemen over een te ondernemen activiteit. We waren door opmerkingen gaan twijfelen of we het wel moesten gaan doen. We (samen met degene met wie ik het zou gaan organiseren) besloten er maandagavond (eindelijk…) voor te gaan bidden. En onafhankelijk van elkaar kregen we tijdens het bidden het gevoel dat we het stukje moesten lezen. Wat voelde dat als een antwoord! En om het nog duidelijker te maken voor ons appt even later iemand die ons wees op zijlacht. Dat ze iemand daar kende en die misschien wel wat kon betekenen voor ons.
  Zo bijzonder… dat we ondanks ons tekort schieten en twijfels zo gehoord en gezegend worden! Dat God van te voren al wist dat het stukje van die dag daarover moest gaan.. dank je wel dat je liet leiden door God !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap