Goede voornemens overboord?

01

feb

Matthea van den Berg

Eigenlijk heb ik elk jaar weer dezelfde voornemens. Meer tijd met God, meer sporten, gezond eten, meer tijd met gezin, vrienden, familie doorbrengen enzovoorts. Je herkent het misschien wel. Als je dit leest begint februari en zijn, volgens de statistieken, de meeste voornemens al weer gesneuveld… Toch maak ik ze elk jaar weer. Het geeft me een soort houvast. Ik vind het een prettig idee om een nieuwe start te kunnen maken. Het geeft richting aan wat ik belangrijk vind.

Boek van wijsheid

Het bijbelboek Spreuken staat vol met wijsheden. Een heel aantal van die wijsheden leest een beetje als goede voornemens. Net als mijn eigen goede voornemens geeft dit ook richting aan hoe ik wil leven.
Soms scherp:
Als je niet luistert naar kritiek, blijf je dom, maar als je luistert naar goede raad, word je wijs.
– Spreuken 15:32 (BGT)

Of wijs:
Wijsheid is meer waard dan zilver, en inzicht is kostbaarder dan goud.
– Spreuken 16:16 (BGT)

Of liefdevol:
Goede mensen zijn veilig bij de Heer, net zo veilig als in een stad met een sterke toren.
– Spreuken 18:10 (BGT)

Het bijbelboek Spreuken is een verzamelwerk van korte spreuken die tot doel hebben de lezer kennis, praktische, levenswijsheid en moreel besef op allerlei gebied bij te brengen. Het boek bevat verschillende verzamelingen van spreuken, afkomstig van dichters uit verschillende tijden. Veel spreuken worden aan Salomo toegeschreven. Hij is de koning die zich bezighield met wetenschap en levenskunst.

Richting

Toen ik bij mijn huidige werkgever voor een sollicitatiegesprek kwam was het eerste wat ik zag toen ik binnenkwam: ‘Een vriendelijke blik maakt mensen blij, en een goed bericht geeft mensen kracht.’ (Spreuken 15:30)
Hier moet ik zijn, dacht ik. Inmiddels werk ik er al een tijdje, maar iedere keer als ik er langs loop, lees ik het. Het herinnert mij aan wat belangrijk is. Het geeft richting aan wat ik belangrijk vind in mijn werk en tegelijkertijd gaat het verder dan werk.
Het bijbelboek Spreuken nodigt niet zo uit om hele hoofdstukken uit te lezen, maar vers 30 (van hoofdstuk 15) komt uit een gedeelte dat gaat over luisteren en is de moeite van het lezen waard.

Spreuken gaat over de omgang met mensen in allerlei verhoudingen en situaties, goede manieren, eerlijkheid en betrouwbaarheid in het zakendoen, en de juiste levenshouding. Bij dit alles staan bescheidenheid, geduld, mildheid en zorgvuldig gedrag voorop. Bij de vraag wat en wie wijs is, speelt het ontzag voor God een grote rol. Steeds dezelfde motieven keren terug: wijsheid, kennis en inzicht, rechtvaardig zijn, goddeloosheid, en ook de voorstelling van het leven als een weg.

In het boek Spreuken zijn drie onderdelen te onderscheiden.
Hoofdstuk 1–9 bevat ouderlijke raadgevingen. Hoofdstuk 10–29 bevat losse spreuken over uiteenlopende onderwerpen. Hoofdstuk 30–31 bestaat weer uit enkele grotere eenheden, waaronder, last but not least, een loflied op de sterke vrouw.

‘Ontzag voor God maakt ons tot sterke vrouwen.’

Sterk

Ik mag graag denken dat dit loflied bewust aan het einde van het bijbelboek staat. Zo van: wat er ook gebeurt, de rij wordt gesloten door sterke vrouwen. Zo doen wij dat!
Aan het begin van de overdenking had ik het over goede voornemens. Vaak zijn dat dingen die je beter of anders wil doen. Wij, vrouwen, hebben de lat vaak hoog liggen. Het kan altijd beter. Op allerlei vlakken hebben we het waar te maken, wat dat dan ook moge betekenen. Het ‘gevaar’ van Spreuken zit ‘m in die lat. Sommige verzen leggen de lat nog hoger dan je zelf misschien al deed. Ook bij het laatste hoofdstuk zou je kunnen denken: ‘Dit gaat niet over mij, want ik ben geen sterke vrouw.’ En toch, in vers 30 van hoofdstuk 30 (NBV) staat:

Een vrouw met ontzag voor de HEER moet worden geprezen.

Niet het harde werken, niet onze wijze woorden, niet onze liefdevolle lessen, maar wanneer wij ontzag hebben voor God, dan maakt dát ons tot sterke vrouwen. Ons ontzag voor God geeft ons kracht en waardigheid en maakt ons meer waard dan edelstenen.

Je hebt niets aan een vrouw die alleen maar lief en mooi is, want haar schoonheid zal verdwijnen. Maar een vrouw met eerbied voor de Heer moet je waarderen. Beloon haar voor haar harde werken, geef haar de eer die ze verdient.
– Spreuken 31: 30-31 (BGT)

Spreuken is niet het boek van de onhaalbare kaart. Spreuken is een richtingwijzer.
Ik neem me voor ze wat vaker te lezen…

Aan de slag!

Welke spreuk is jouw goede voornemen? Schrijf het op en zet het op een plek waar je vaak langsloopt. Schrijf erbij: ‘Ik ben een sterke vrouw!’

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap