Geloven doe je samen

23

sep

Eline

Als er één ding is wat ik heb geleerd sinds ik tot geloof ben gekomen, is het dat je niet alleen gelooft. Zonder de vrienden die ik maakte toen ik ging studeren was ik nooit zo goed voorbereid het geloof ingegaan. En zonder mijn kerk, vrienden en studentenvereniging zou ik nooit zo zeker staan in mijn geloof als dat ik nu doe. Ik zal nooit weten of ik tot serieus geloof was gekomen zonder de mensen die ik heb mogen ontmoeten, maar ik weet wel dat zij mij ontzettend hebben gesteund en gesterkt.  


Het is bijzonder moeilijk om zonder mensen om je heen te leven. Zelfs als je heel erg je best doet, is het nog vrijwel onmogelijk om mensen volledig te ontwijken. Maar aan de andere kant, is het leven ook heel moeilijk als je geen mensen om je heen hebt. Je zult het volgende vast wel eens gehoord hebben: mensen zijn sociale wezens. Dit geldt op vele gebieden. Zeker op het gebied van geloof. Lees verder om te leren waarom het belangrijk is om samen te geloven.

Ik merk dat het soms echt niet makkelijk is om te geloven. God voelt soms ontzettend ver weg, stille tijd nemen lijkt af en toe een hele klus. Het zijn dingen die ik niet met mijn niet-gelovige vrienden kan bespreken, want zij begrijpen het simpelweg niet. Voor dit soort problemen moet je samen geloven. Een mede-gelovige begrijpt wat je doormaakt, omdat het meestal problemen zijn die (bijna) alle christenen wel eens ervaren.

Een gemeente zijn is ontzettend belangrijk om deze moeilijkheden in het geloof te bespreken en op te lossen. Ook Paulus beschrijft dat we een gemeente moeten vormen waarin wij elkaar steunen en helpen. Zo lezen we:

10 Ik moedig jullie aan, broeders en zusters, om één te zijn met elkaar. Dat zeg ik jullie namens onze Heer Jezus Christus. Zorg ervoor dat jullie geen ruzie met elkaar maken. Wees één en streef naar hetzelfde doel.
(1 Korintiërs 1:10, BasisBijbel)

Volgens Paulus moeten we één zijn met elkaar. Dit kan alleen als wij elkaar liefdevol behandelen en elkaar steunen. Alleen door elkaar te ondersteunen kunnen we als gemeente groeien.

3 Want jullie doen en denken nog precies als de ongelovige mensen. Want als jullie jaloers zijn en ruzie maken, dan zijn jullie toch nog net als de ongelovige mensen? Dan zijn jullie toch nog helemaal niet veranderd?
(1 Korintiërs 3:3, BasisBijbel)

Als wij niet met liefde en respect met elkaar omgaan, wat is dan het verschil tussen ons en diegenen die God niet kennen? Dat is de vraag die Paulus ons hier voorlegt. Wij mogen Gods liefde ontvangen, maar we moeten wel opletten dat wij deze liefde ook met elkaar delen. Door elkaar te helpen en steunen en goed met elkaar om te gaan!

Een welbekend beeld uit de Bijbel is de vergelijking van de gemeente met een lichaam.

12 Want een lichaam is één geheel, maar bestaat wel uit verschillende lichaamsdelen. Al die lichaamsdelen vormen samen één lichaam. Zo is het ook met Christus. 13 Want we zijn allemaal in één Geest ondergedompeld, zodat we samen één Lichaam werden. Het maakt niet uit of we Joden zijn of van een ander volk zijn. Het maakt ook niet uit of we slaven zijn of vrije mensen. We zijn allemaal vol van dezelfde Geest.
(1 Korintiërs 12:12-13, BasisBijbel)

Meer “één” zijn dan een lichaam “één” is, kan bijna niet. Een lichaam bestaat uit allerlei verschillende onderdelen die los van elkaar niks kunnen. Je voeten ondersteunen de rest van je lichaam als je staat. Je handen helpen je lichaam zich te wassen. Je ogen helpen je lichaam de wereld te verkennen. Het lichaam is een groot samenwerkingsverband. Zo moet dat ook zijn in een gemeente. Er zullen mensen zijn die meer Bijbelkennis hebben dan anderen, help dan de anderen door hun vragen te beantwoorden. Er zullen mensen zijn die meer ervaring hebben met bidden, help dan de anderen door samen te bidden of tips te geven. Wij mogen elkaar niet veroordelen als gemeente. Niemand is belangrijker dan een ander om de talenten of ervaring die hij of zij bezit.

29 Zo kan dus niemand bij God over zichzelf opscheppen. 30 Want alles wat we nu zijn, hebben we alleen aan Hem te danken. Want alleen door Jezus Christus hebben we nu Gods wijsheid. En alleen dankzij Hem zijn we vrijgesproken van schuld en zijn we gered. Alleen door Hem horen we nu bij God. 31 Daardoor is het waar wat er in de Boeken staat: “Als iemand zo graag trots wil zijn, laat hij dan trots zijn op de Heer en niet op zichzelf.” (1 Korintiërs 1:29-31, BasisBijbel)

Dus wees trots op de Heer en alles wat Hij voor ons maakt en doet. Wees trots op Zijn schepping.
Wees trots op elkaar.

Aan de slag!
Luister vandaag naar het lied: we are one in the spirit. Hierin wordt gezongen dat wij als christenen samen voor God gaan. Samen werken, samen het pad van God bewandelen en samen geloven.

Download de dagtekst en deel ‘m op social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

  1. Bep schreef:

    Helemáál waar Eline. Gister en vandaag beleef ik dit samen met 600 zusters uit Nederland op de jaarlijkse vrouwenconferentie in Lunteren. Samen bidden, samen zingen, samen opgebouwd worden door intensieve Bijbelstudies, samen aan de koffie en de maaltijd en God loven, want Hij is goed voor ons. Ook kun je vóór je laten bidden, pastoraat ontvangen. Kijk op vrouwenconferentie.nl . Gezegende dag allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap