Geduld is een hele lastige zaak

05

jan

Nicolien

Bij goede vrienden van mij staat het met vette letters op het whiteboard in de keuken: “Geduld!”. Ik moest lachen toen ik het zag staan, omdat het zó herkenbaar is. Geduld is een schone zaak hoor je mensen vaak zeggen. Dat is ook ongetwijfeld zo hoor, maar de realiteit is wel dat geduldig zijn soms zo ontzettend lastig is waardoor je juist ongeduldig wordt en je boos, gefrustreerd of gestrest raakt. Je komt het dagelijks tegen, geduld hebben en ook in allerlei situaties. Geduld voor je kindjes die alles lekker op hún tijd doen vlak voor schooltijd, geduld omdat die bus naar je werk/school weer te laat is of juist geduld tijdens beproevingen die je meemaakt. Maar wat leert de bijbel ons over geduld? Hoe wil Jezus graag dat wij omgaan met geduld?

Als we in de bijbel kijken en verzen lezen die over geduld gaan, wordt geduld ook vaak samen gezien met liefde. Blijkbaar liggen geduld en liefde heel dicht bij elkaar. Als je hierover gaat nadenken is dat ook eigenlijk heel logisch. Geduld hebben zou je ook kunnen omschrijven als “met liefde ergens op wachten”, of misschien iets vrijer vertaald “met respect ergens op wachten/acceptatie van de situatie”. Ook staat het voor volharding, volharding om vast te houden aan het doel dat je voor ogen hebt of juist het doel dat Hij met jou voor ogen heeft. Als we het voorbeeld van “geduld voor je kindjes” er even bij pakken zou je kunnen zeggen “ik respecteer/accepteer dat mijn dochter nog even op het laatste moment haar jas aantrekt en zich dan realiseert dat ze toch echt die ene knuffel moet meenemen die, natuurlijk niet geheel onwaarschijnlijk, onderin de mand ligt”. Dit is natuurlijk maar een heel basic voorbeeld, maar wat als we in een beproeving komen? Dan is het ook een taak om geduldig te blijven en op God te blijven vertrouwen, zoals beschreven staat in Kolossenzen 1:11 “..terwijl u met alle kracht bekrachtigd wordt, overeenkomstig de sterkte van Zijn heerlijkheid, om met blijdschap in alles te volharden en geduld te oefenen”. Geduld komt dus niet van de één op de andere dag, het is een leerproces dat behoorlijk pittig kan zijn. Toch vraagt de Heer om in blijdschap in alles te volharden en op Hem te vertrouwen. In Efeze 4:2 waarin staat “Wees steeds bescheiden, zachtmoedig en geduldig en verdraag elkaar uit liefde”. Ook dit is een opdracht van de Jezus, maar tegelijkertijd een hele lastige opdracht, want ook al klinkt het allemaal zo logisch en eenvoudig, dat is het natuurlijk in de praktijk helemaal niet. Wanneer je begint met het elkaar verdragen uit liefde, zullen geduld, zachtmoedigheid en bescheidenheid ook langzamerhand komen. Dat betekent alleen niet dat je achterover kan gaan leunen en dit maar op z’n beloop moet laten. Dat betekent wel dat je hier actief mee aan de slag moet, dat samen en in afhankelijkheid van Hem moet doen en dat zal niet altijd makkelijk gaan! In Galaten 5:22 wordt geduld juist genoemd als vrucht van de Geest. Oftewel: geduldig afwachten op Zijn timing en vertrouwen hebben dat Hij alles ten goede zal keren.

To do for today: Bid dat je vandaag wil proberen om geduldig te zijn en belijd dat je dat niet alleen kunt. Vraag of Hij je hierbij wil helpen. Probeer vandaag eens heel bewust met je geduld aan de slag te gaan. Je zal je dan realiseren dat dit nog een behoorlijke klus is. Misschien gebeurt het al wanneer je de voordeur uitstapt en je ziet dat je wéér je ruiten moet krabben omdat je voor de zoveelste keer bent vergeten dat verrekte dekje erop te doen. Wanneer je dan zo’n moment ervaart, denk dan even terug aan wat je net hebt gelezen. Respecteer en accepteer de situatie, want vaak kan je er op dat moment niet gelijk verandering in brengen. Door je leven met God te leven, kunnen wij juist met geduld, acceptatie en vertrouwen op een situatie reageren. Hij wil dat wij groeien in volharding en in vertrouwen, hou dit in gedachten, want het zal je helpen!

Deel deze overdenking

 1. Esther schreef:

  Alweer een prachtige blog.
  Dit is een dagelijkse zegen.

 2. Carmen schreef:

  In het begin merk ik altijd dat ik geduldig ben vanwege de uitdaging om geduldig te zijn, Geduldig zijn vanuit liefde is een nieuwe stap..

  • Nicolien schreef:

   Het was voor mij ook een eye-opener toen ik het schreef hoor om met liefde naar geduld te kijken! Succes hiermee, het komt vast goed, vertrouw maar op Hem!

 3. wiedy schreef:

  Mooie overdenkingen. Fijn dat jonge mensen hier zo mee bezig zijn. Ga zo door, dames!!!!!! Gods zegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap