Een licht in deze wereld

04

jan

Stefanie

Als je op het nieuws kijkt zie je veel pijn, verdriet en onvrede. De wereld om ons heen is onrustig door mensen die zich superieur voelen aan anderen en door alle haat en oorlogen. Het geweld komt steeds dichterbij. De afgelopen jaren zijn er meerdere aanslagen gepleegd in grote steden in Europa, waar vele onschuldige mensen zijn omgekomen. Er komen hordes vluchtelingen naar het westen, op zoek naar een veilige plek om een nieuw bestaan op te bouwen. En ook op zulke momenten is de naastenliefde soms ver te zoeken. Wij kunnen dan wel niet zorgen voor wereldvrede, maar wij kunnen wel een licht zijn in deze duisternis. Wij kunnen een lichtpuntje zijn. Jíj kan een lichtpuntje zijn!

Johannes 8
12 Jezus begon weer les te geven. Hij zei: “IK BEN het licht voor de mensen. Iemand die Mij volgt, hoeft nooit meer in het donker te leven. Hij zal wandelen in het licht dat leven geeft.”

Jezus zegt hier dat Hij het licht voor de wereld is. Hij werd door Zijn Vader vanuit de hemel naar de aarde gestuurd. Jezus was een lichtpunt in deze donkere wereld. Hij had oog voor de verschoppelingen van de maatschappij, was een luisterend oor voor wie dat nodig had, Hij genas zieken en bracht de boodschap van hoop. Overal waar Hij kwam bracht Hij een stukje hemel op aarde. Als christenen zijn wij geroepen om in de voetsporen van Jezus te treden. Dit betekent dus dat wij, net als Jezus, een lichtpunt mogen zijn. Hij die zelf het licht voor de wereld is, geeft ons de opdracht om op dezelfde manier ons licht te laten schijnen voor de mensen.

Matteüs 5
14 Jullie zijn het licht voor de wereld. Een stad die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. 15 En als je een olielamp aansteekt, zet je er daarna geen emmer overheen. Nee, je zet hem hoog neer, zodat iedereen in huis licht heeft. 16 Laat op dezelfde manier jullie licht schijnen voor de mensen. Laat hun de goede dingen zien die jullie doen. Dan zullen ze jullie hemelse Vader ervoor prijzen.

Marianne Williamson schrijft dat wij als kinderen van God bestemd zijn om ons licht te laten schijnen en de glorie van God te laten zien. “We are all meant to shine, as children do. We were born to make manifest the glory of God that is within us. It’s not just in some of us; it’s in everyone.” Hoe meer wij ons richten op Jezus en ons laten vervullen met de Heilige Geest, hoe meer we de vrucht van de Geest kunnen uitdragen en een licht kunnen zijn voor de wereld om ons heen, want door de Geest ontstaan liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid en zelfbeheersing (Galaten 5:22).

Ik wil jou vandaag uitdagen om een lichtpuntje te zijn en op die manier iets van Gods liefde te verspreiden. Dit begint heel klein. We hoeven niet de hele wereld te verbeteren. Beter gezegd, dat kunnen we ook niet. Je licht laten schijnen begint bij de mensen in je naaste omgeving. Wat kan jij vandaag betekenen voor de mensen in je naaste omgeving? Voor je familie, vrienden, collega’s, buren of mensen uit de kerk? Hoe kan jij iets van Gods liefde aan hen laten zien? Bid of God je vandaag wil helpen om in de voetsporen van Jezus te treden en een stralend licht te zijn voor de mensen om je heen, op die manier verspreid jij een stukje hemel op aarde!

lichtpuntjes-sukha-amsterdam

Bronnen
Afbeelding en tekst ‘Lichtpuntjes’: Sukha, Amsterdam
Marianne Williamson – A Return To Love: Reflections on the Principles of A Course in Miracles

Deel deze overdenking

 1. Elize schreef:

  Wat een mooie blog! Dankjewel!

 2. Ellen schreef:

  Héél mooi geschreven Stefanie!
  Ik wens jullie Gods liefdevolle zegen, Zijn inspiratie en ook Zijn nabijheid bij het schrijven van jullie blogstukjes!
  Complimenten voor jullie mooie blog!

  Lieve groet:
  Ellen

 3. Eline schreef:

  dankje wel voor deze blog. ik ga eind okotber hier over spreken in een gezinsdienst en je schrikft precies wat ik ga preken. mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap