Een vrouw van grote invloed – ben jij die vrouw?

29

aug

Gastblogger

Eén van mijn favoriete verhalen uit de Bijbel is het verhaal van koningin Esther. Een wees, opgevoed door haar oom en “mooi van gestalte en knap om te zien.” (Esther 2:7- HSV)
Niet alleen was zij een vrouw met grote invloed, maar ook een vrouw met moed. Bereidwillig om God te volgen, ondanks het risico dat dat met zich meebracht. Mijn leven lijkt geenszins op dat van koningin Esther, maar ik leer graag van de lessen die zij leerde. Ik geloof dat wij vrouwen bedoeld zijn om ieder in onze eigen omgeving van grote invloed te zijn en God te laten zien in wie we zijn, hoe we dingen aanpakken en wat we doen. Maar hoe doe je dit?

Esther verwierf gunst in de ogen van een ieder die haar zag.
– Esther 2:15 (HSV)

Als je het woord ‘gunst’ opzoekt in het woordenboek, betekent het ‘gunstige gezindheid’. Een gunstige denkwijze of stemming. Gunst verwerven is dus ‘iemand gunstig stemmen tot opzichte van jou’. Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar bij mij verloopt dit lang niet altijd zoals bij Esther. Het is zelfs zo, dat in onze maatschappij vrouwen soms éxtra hun best doen ten opzichte van mannen om in de gunst te komen.

Gunst

Esther verwierf gunst zodra ze het huis van de koning binnen kwam. Ook bij de koning verwierf Esther meer genade en gunst dan de andere meisjes. In de Bijbel lezen we wel vaker, dat mensen gunst bij mensen verwierven. Ik denk dat God hiermee laat zien, dat zijn invloed altijd groter is dan wij beseffen. We zijn allemaal mensen en als we met natuurlijke ogen naar situaties kijken, zien we dat er veel afhankelijk is van hoe mensen je zien, of je een klik met iemand hebt, of die leuke baan je gegund wordt…

Esther kwam het huis van de koning binnen met geen flauw idee van waar ze aan begon. Er waren vele vrouwen met haar het huis van de koning binnen gehaald, allemaal mooi, want daar waren ze op geselecteerd. Wat maakte Esther zo bijzonder? Ik denk dat het antwoord op deze vraag simpel is: ze bracht God met zich mee.

Mensen hebben een plan

Esther wordt gekroond tot koningin. Zomaar ineens is ze de vrouw van koning Ahasveros. Esther moet zich ontzettend gevleid en bijzonder hebben gevoeld. Een gewoon meisje dat zomaar ineens koningin geworden is. In de tijd dat Esther geniet van haar nieuwe status, bedankt Haman op de achtergrond een plan. Hij kan het niet hebben dat Mordechai niet voor hem buigt. Wie denkt hij wel niet dat hij is! En hij bedenkt, op eigen houtje, een plan. Een plan gebaseerd op zijn gekrente gevoelens. Hoe vaak zijn wij Haman? Het loopt niet zoals we gedacht hadden, we zijn teleurgesteld, we zijn gekwetst en we willen het op onze manier oplossen.

God heeft een plan

Beeld je niet in dat jij als enige van alle Joden zult ontkomen, omdat je in het huis van de koning bent. Want als je je in deze tijd in diep stilzwijgen hult, dan zal er vanuit een andere plaats verlichting en verlossing voor de Joden komen, maar jij en het huis van je vader zullen omkomen. En wie weet of jij niet juist voor een tijd als deze tot deze koninklijke waardigheid gekomen bent.
– Esther 4: 13-14 (HSV)

Esther heeft de koning één ding niet verteld: haar afkomst. Het is de koning niet bekend, dat Esther van Joodse komaf is. Haar oom heeft haar nadrukkelijk gezegd, dit niet te vertellen. Als Mordechai haar vraagt om -ongevraagd- naar de koning te gaan en te pleiten voor de Joden, is haar eerste reactie dat wat hij van haar vraagt, haar dood betekent.
Ik kan me dit helemaal voorstellen. Maar God heeft een plan. Een plan dat verder gaat dan wat Esther kan bedenken. Hoe spannend moet het voor haar geweest zijn om God juist nu te volgen? Het moment waarop ze haar verhaal bij de koning neerlegt alleen al, moet precies het juiste moment zijn. En niet alleen haar eigen lot, maar dat van alle Joden ligt nu in haar handen.

Ik denk dat het gevoel dat Esther op dit moment had, precies het tegenovergestelde is van hoe wij ons vaak voelen. Onze invloed voelt zo klein, maar niets is minder waar. Ieder van ons heeft een eigen cirkel van invloed. Mensen bij wie we gunst verworven hebben, die nergens hun verhaal nog neerleggen. Mensen met pijn of teleurstelling in hun hart, bij wie er nog nét één opening is. Ik geloof dat wij geroepen zijn om net als koningin Esther, te doen wat binnen onze mogelijkheden ligt.

Dat zal voor de één meer zijn dan voor de ander, maar hiermee bereiken we de mensen in onze omgeving, met wie wij in aanraking komen. En jouw cirkel, is niet mijn cirkel, maar samen bereiken we een hoop mensen en schijnen we Het Licht de wereld in. En door al onze stappen af te stemmen met God, zal Hij zorgen dat we gunst verwerven bij mensen, waar we het zelf niet verwachten. Ook in je eigen gezin, familie of vriendenkring kun je van grote invloed zijn door de dingen die je doet, maar ook hoe je ze aanpakt. Wees die vrouw van invloed!

Aan de slag!

  • Daag jezelf deze week uit. Ga in op de ingevingen die je krijgt, hoe klein ze ook zijn. Verstuur een berichtje aan die vriendin die door je gedachten schiet, stuur een kaartje aan die vriend die je lang niet gezien hebt. Jouw invloed is groter dan je denkt!
  • Luister naar het lied ‘Esther’ van Matthijn Buwalda


Schrijfster
Deze overdenking is geschreven door Priscilla Noordzee-Isenia. Zij is 28 jaar oud. In het dagelijks leven werkt ze als professional in de jeugdhulpverlening, maar haar hart ligt bij muziek maken en zingen. Ze kan ontzettend genieten van de kleine dingen en is dol op cappuccino. Zij lacht bij het zien van een strand en het horen van de zee.

Deel deze overdenking

  1. Ilse schreef:

    Prachtig Cil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap