Een vergelijking van onze groentetuin met Gods wijngaard

02

aug

Gastblogger

Ooit kwam ik in de supermarkt om broccoli te halen. Maar broccoli in de supermarkt; waar ligt dat eigenlijk? Versvak? Vriesvak? Ik had geen idee, want wij hebben thuis zelf een groentetuin! Heel idyllisch zijn wij best wel zelfvoorzienend, met een groentetuin vol met bonen, wortels, een nectarineboom, druiven en nog tig andere dingen. Maar een groentetuin kost veel werk. Zaaien, extra sproeien, onkruid wieden, vogels weghouden. En in tijden van droogte kun je je voorstellen dat we iets vaker naar de supermarkt moeten voor onze groenten. In de Bijbel lezen wij over hoe God Zijn volk met een wijngaard vergelijkt en hoe Hij hiervoor zorgt. En daarin zijn er veel vergelijkingen met onze groentetuin! 

De Heer zegt: ‘Ik, de Heer, zal voor Mijn wijngaard zorgen. Ik zal hem elke dag water geven. Ik zal hem dag en nacht bewaken, zodat niemand hem kwaad kan doen. Ik ben niet langer woedend op Mijn wijngaard. Wie zal Mij durven aanvallen? Ik zal elke vijand vernietigen, net zoals je dorens en distels uitrukt en verbrandt. Laten ze liever naar Mij toe komen om hulp. Laten ze vrede met Mij sluiten.”
In de toekomst zal het volk Israël wortel schieten, zoals een jonge wijnstruik. Israël zal groeien en bloeien en de hele aarde vullen met zijn vruchten.
– Jesaja 27: 3-6 (BB)

Ik zal voor Mijn wijngaard zorgen

God benoemt hier hoe belangrijk Zijn volk voor Hem is. Het is Zíjn wijngaard, waar Híj voor zal zorgen. Hiermee legt Hij een grote verantwoordelijkheid bij Zichzelf. Hij zal ervoor zorgen dat de wijngaard, het volk zal bloeien. Zo is het ook een klein beetje met de groentetuin. Als je ervoor kiest om een groentetuin te nemen, dan komt er opeens een verantwoordelijkheid op je schouders. Je kunt het niet even een weekje laten rusten. Zo zorgt God ook voor ons. Hij legt Zijn werk niet even een weekje naast Zich neer, maar zorgt voor ons, dag in, dag uit.

Ik zal hem elke dag water geven

God geeft ons dagelijks voeding. In de vorm van eten natuurlijk, maar ook in de vorm van geestelijke voeding. Door Zijn Woord, Zijn liefde, de kerk en zoveel meer! Door deze dagelijkse voeding kunnen wij groeien en bloeien.

Ik ben niet langer woedend op Mijn wijngaard

God is een rechtvaardig God. Uit liefde voor ons stelt Hij grenzen. Zo is hij ook woedend geweest op Zijn volk, doordat het over deze grenzen heen ging. Maar Hij gaf ook Zijn Zoon, voor vergeving van onze zonden. De weg is vrijgemaakt, onze zonden zijn gedragen. Dat betekent overigens niet dat God niet meer boos op ons kan zijn. Nog steeds stelt Hij de grenzen, bijvoorbeeld door de tien geboden. En nog steeds hebben wij ons hieraan te houden.

Ik zal elke vijand vernietigen, net zoals je dorens en distels uitrukt en verbrandt

Net zoals wij het onkruid uit de groentetuin proberen te houden, zo beschermt God Zijn wijngaard tegen het kwaad. Daardoor zijn wij veilig. Hij vernietigt het kwaad en de vijanden. Hij zorgt voor ons! Daardoor kunnen wij groeien en bloeien in Zijn wijngaard, in Zijn Naam.

Laten ze liever naar Mij toe komen om hulp. Laten ze vrede met Mij sluiten

Iedereen is welkom in Gods wijngaard, zolang er vrede wordt gesloten. Dat doet mij denken aan de tuin van mijn oma. Tuinieren is haar ding niet; ze laat alles groeien wat opkomt. Juist omdat ze al deze variaties en bloemen zo mooi vindt. De distels en dorens worden eruit gerukt, maar de mooie bloemen mogen blijven en daar geniet ze met volle teugen van. Zo is het ook in Gods wijngaard. Alles en iedereen is welkom, zolang je bij de wijngaard en dus Gods volk wilt horen. Israël zal groeien en bloeien en de hele aarde vullen met zijn vruchten.

Wat een belofte en wat een hoop klinkt er in deze zin door! Waar het wellicht soms kan lijken alsof er alleen maar kwaad is, het christendom alleen maar minder wordt en de weerstand alleen maar groter, doet God ons deze grote belofte. Zijn volk zal groeien en bloeien en de aarde vullen met Zijn vruchten. En aan deze hoop mogen wij ons vasthouden.

Aan de slag!

Net zoals we voor een groentetuin of bloementuin zorgen, zo zorgt God voor Zijn wijngaard, oftewel Zijn volk. Welke les kun jij leren uit deze gelijkenis? Of welke hoop kun jij putten uit deze tekst?

Deze overdenking verscheen eerder op Zij Lacht en is geschreven door oud-schrijfster Belinda Bos.

Deel deze overdenking

  1. Joan schreef:

    Wauw. Supermooi. Love it! Dankjewel!

  2. Marjan schreef:

    Wat een mooie, bemoedigende overdenking. Het bevestigt weer hoe groot en liefdevol onze HEER is. Hij laat niet los, wat Hij begonnen is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap