Een lesje discussiëren van Elihu!

06

jun

Sanne van Heukelum

Soms zijn we het ergens niet mee eens. Ik vind het persoonlijk best lastig om dat aan te geven en tegelijkertijd liefdevol te blijven. In 1 Tessalonicenzen 5:12 staat dat je elkaar terecht mag wijzen wanneer je ordeloos leeft. Discussiëren en het ergens niet mee eens zijn, is in essentie niet verkeerd. Jezus was het ook met veel dingen niet eens. En voordat je nu, net als Hem, je eigen marktplein omver gaat gooien, denk ik dat het goed is om te kijken hoe we op een goede manier discussie kunnen voeren.

Wees als Elihu

Elihu? Misschien heb je nog nooit van zijn naam gehoord. Er ging bij mij tenminste geen lichtje branden. Afgelopen periode heb ik besteed aan het lezen van het boek Job. In dit boek staan Job en zijn vrienden recht tegenover elkaar. Job zegt: “Ik ben onschuldig, maar lijd wel, dus God is onrechtvaardig.” En zijn vrienden zeggen: “Jij moet iets fout hebben gedaan waardoor je dit lijden verdient, want God is rechtvaardig.” Zo ontstaat er een hele dialoog die hoofdstukken voortduurt.

En dan komt Elihu.

Toen ontstak de woede van Elihu, de zoon van Baracheël, de Buziet, uit het geslacht van Ram. Tegen Job ontstak zijn woede, omdat die zichzelf rechtvaardigde tegenover God. Zijn woede ontstak ook tegen zijn drie vrienden, omdat zij geen antwoord vonden, maar Job toch schuldig verklaarden.
– Job 32:2-3 (HSV)

Wacht op je beurt

Elihu is een jongeman. In vers 4 wordt benoemd dat Job en zijn vrienden ouder waren en dat Elihu daarom had gewacht tot zij uitgesproken waren. Hij heeft ondertussen aandachtig geluisterd, maar nu de rest tot zwijgen is gekomen, neemt hij het woord:

Ik ben boordevol woorden en mijn hart popelt van ongeduld.
– Job 4:18 (NBV)

Meestal zijn wij als mensen haantje de voorste om onze mening ergens over te geven. Velen van ons hebben een mening over onderwerpen en het is soms ook lastig om die voor ons te houden of niet meteen eruit te gooien. Geduld hebben is soms best wel lastig. Elihu leert ons hier een mooie les: wacht tot je alles gehoord hebt, luister aandachtig en doe dan je verhaal. Dan kan je alle argumenten van daarvoor meenemen en tot een goede conclusie komen.

Samen onderzoeken wat juist is

Laten we samen onderzoeken wat juist is, laten we met elkaar vaststellen wat goed is.
– Job 34:4 (NBV)

Aan het eind van het pleidooi benoemt Elihu dit nog. Elihu gebruikt de wijsheid die hij heeft gekregen ook om samen te onderzoeken wat goed is. Hij geeft zijn mening, maar geeft ruimte voor de andere mannen om ertegenin te gaan als ze het oneens zijn. Hij geeft ruimte om te discussiëren, niet om gelijk te krijgen, maar om samen dichter bij de waarheid te komen.

Aan de slag!

Wees vandaag bewust van welke woorden je spreekt. Plak een notitiememo op een plek waar je vandaag vaak kijkt, met ‘woorden’ erop, zodat je hieraan herinnerd wordt.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap