Een (niet-technisch) fotografielesje in geloof

10

jun

Inge Kooiman

Ik houd ervan om uit dagelijkse momenten lessen te halen. Zo neem ik je vandaag mee in de wereld van fotografie en wat dat met geloven te maken heeft. Een niet-technisch, of in ieder geval zo min mogelijk (haha), lesje in geloof!

Wanneer je een foto maakt, gebruikt je camera (eenvoudig gezegd) drie elementen: sluitertijd, diafragma en ISO. Wanneer je deze drie instellingen goed op elkaar afstemt, krijg je de juiste belichting van een foto. Als je er eentje verandert, zal je foto overbelicht worden of juist te donker. Ik zal daar verder geen héél technisch verhaal over gaan vertellen, want het allerbelangrijkste is dat het onderwerp van een foto scherp is. De focus moet goed zijn! Als het onderwerp van de foto niet scherp is, maar de achtergrond bijvoorbeeld wel, dan heb ik er een potje van gemaakt. Je moet dus goed opletten waar je de camera op laat focussen.

Ik vind het altijd leuk om in een foto met die focus te spelen, om op een onderwerp in de foto alle aandacht te leggen. Op die manier neem ik de kijker mee in mijn verhaal: “Hier wil ik dat je naar kijkt! De rest is ook belangrijk, maar dít is het allerbelangrijkste!” Dat doe ik door onder andere het diafragma goed in te stellen. Het diafragma is als het ware de pupil van je camera.

Zoals de pupillen in je ogen

Let maar eens op: wanneer het donker is, staan de pupillen van je oog wijder, zodat er meer licht in je ogen valt. Wanneer het een zonnige zomerdag is, knijp je niet alleen met je ogen, maar zijn ook je pupillen een stuk kleiner om overbelichting te voorkomen.

Een hoog F-getal (bijvoorbeeld F22) betekent dat het diafragma heel klein is: de pupil wordt dichtgeknepen en er valt dus weinig licht naar binnen. Ook zorgt het ervoor dat de achtergrond in je foto scherp is. Een klein F-getal betekent dat het diafragma wijd openstaat, zodat er veel licht door je pupil naar binnen kan vallen. Dat in combinatie met je brandpuntsafstand, maakt dat je achtergrond wazig wordt.

Are you still in there? 😉

De foto’s uit de webshop laten het goed zien:

Zie je dat het mokje wel scherp is en de trui niet scherp is? Ik wil graag dat je kijkt naar het mokje en de tekst. Het zou heel gek zijn als ik op de trui van het model had gefocust; het mokje is veel belangrijker.

Je zou het kunnen vergelijken met hoe je eigen ogen focussen. Probeer het maar eens zelf: steek je hand recht voor je uit. Kijk nu naar je hand. Merk je dat je ogen zich richten op je hand en dat alles daaromheen wazig wordt?

Wanneer je daarna verder weg kijkt, zie je dat je hand wazig wordt. Je ogen focussen er niet meer op.

Ok, wat heeft dat dan te maken met geloof?

Ik neem je mee naar Mattheus 14:

“Onmiddellijk daarna zei Jezus tegen de leerlingen dat ze alvast voor Hem uit naar de overkant moesten varen. Zelf wilde Hij eerst de mensen naar huis sturen. Daarna ging Hij helemaal alleen de berg op om te bidden. Toen het avond werd, was Hij daar alleen.

De boot was intussen midden op het meer. Ze hadden veel last van de golven, want ze hadden de wind tegen. Om ongeveer 4 uur ‘s morgens kwam Jezus naar hen toe, lopend over het meer. Toen de leerlingen Hem over het meer zagen lopen, raakten ze in paniek. Ze riepen: “Een spook!” en ze schreeuwden van angst. Onmiddellijk zei Jezus tegen hen: “Rustig maar! IK BEN  het, wees maar niet bang.” Petrus antwoordde: “Heer, als U het bent, beveel mij dan om over het water naar U toe te komen!” Jezus zei: “Kom!” (BasisBijbel)

En daar gaat Petrus. Over het water. Dwars door de storm, met zijn blik gericht op Jezus. En hij loopt totdat we bij vers 30 aangekomen zijn: “Maar toen hij op de wind ging letten, werd hij bang en hij begon te zinken. Hij schreeuwde: “Heer, red mij!””

Zie je wat er gebeurt? Waar Petrus eerst alleen zijn blik op Jezus heeft, glijdt zijn focus weg en ineens ziet hij de hoge golven. Hij ziet de wind over het water gieren en de spetters en de golven op zich afkomen. Hij kijkt niet meer naar Jezus, maar gaat letten op de omstandigheden. En ineens is Jezus niet meer de focus van Petrus!

Focus

En wat is het herkenbaar. Het ene moment staan we sterk in ons geloof en is alle focus op Jezus. Niets liever willen we dan bij Hem te zijn en ons laten leiden door zijn Geest. En dan ineens zijn daar alle omstandigheden, die ervoor zorgen dat we om ons heen gaan kijken. Of we willen het zelf doen, willen lopen op eigen kracht, we worden afgeleid door omstandigheden of zonden. We modderen maar wat aan. Misschien worden we wel afgeleid door wat andere mensen doen of zeggen. En weg is onze focus: we zinken weg.

Gelukkig is daar Jezus: Hij redt Petrus. En Hij wil ook jou redden. Elke keer wanneer je focus weer weg is. Zelfs wanneer je je hoofd de andere kant hebt opgedraaid.

Turn your eyes upon Jesus! Dat is geen technisch en moeilijk verhaal, het is heel eenvoudig: pak zijn hand aan. Laat je focus vandaag op Hem zijn. Niet op anderen, niet op omstandigheden. En ook niet op jezelf. Kijk naar Hem! Laat Hem jouw focus zijn.

Aan de slag!

Waar is jouw blik op gericht? Op Jezus? Of op jezelf? Misschien wel op anderen of op omstandigheden? Staan er dingen in de weg die de focus op Jezus vertroebelen?

Kijk vandaag eens een aantal keer naar je hand en doe de focus-oefening. Bedenk je tijdens die oefening waar jouw blik het afgelopen uur op gericht is geweest. Moet je je focus verleggen?

Deel deze overdenking

 1. Iris schreef:

  Bij de drie elementen van fotografie moest ik denken aan de drie ‘elementen’ van het geloof; Vader, Zoon en Heilige Geest. Samen met deze 3 elementen kunnen wij de focus goed krijgen, onze focus op onze Jezus!
  Bedankt voor de mooie blog, weer een inspiratie voor vandaag 🙂

 2. Jannette schreef:

  Heel mooi!
  Dit bemoedigt me en spoort me aan om in lastige omstandigheden op Jezus te blijven focussen.
  Dankjewel!

 3. Sabine schreef:

  Heel goed geschreven. Je slaat de spijker op zijn kop!

 4. Hendrike schreef:

  Wauw mooi! Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap