Drie redenen waarom jij op Assepoester lijkt

31

jan

Liza

Je zou het haast niet denken, als je je bedenkt dat ik deze website heb opgericht speciaal voor vrouwen, maar echt: vroeger was ik ontzettend jongensachtig. En dan bedoel ik écht jongensachtig. Kleren konden me niet minder interesseren, ik droeg bijna iedere dag een pet, ik klom in bomen, ik bouwde hutten, verzamelde sprinkhanen (ja, echt) en ving kikkers. Bovendien vond ik het ontzettend raar dat mijn moeder make-up droeg: “Maar je bent toch al mooi?” Om het helemaal af te maken: mijn lievelingsfilm was Tarzan. Ja, zo’n soort meisje was ik.

Mijn zusje daarentegen was heel anders. Ze had blonde, lange krullen, ze droeg jurkjes, speelde met poppen, zat op ballet en drie keer raden wat háár favoriete film was. Juist: Assepoester. Ik begreep nooit wat meisjes zo interessant vonden aan deze film. Een pompoen die een koets werd en een hond die werd “gebibbidi-bobbedi-bood” tot een lakei – nee, dat vond ik allemaal erg ongeloofwaardig (alsof een jongetje dat met apen kan praten zo geloofwaardig is). Anyways, toen ik een maand of wat geleden Cinderella (2015) keek, zag ik het verhaal van Assepoester ineens vanuit andere ogen en het viel me op hoeveel lessen we uit dit welbekende sprookje kunnen halen. Laten we het verhaal van Cinderella eens vergelijken met jóu.

1. Je bent een geliefde dochter

Oké, Cinderella’s vader komt niet zoveel voor in de film, maar wat erg duidelijk is: hij houdt ontzettend veel van zijn dochter. Ze is zijn oogappel, zijn prinsesje. Guess what: jij hebt óók een Vader die bizar veel van jou houdt. Je weet dit wel. Natuurlijk. Ikzelf weet het ook wel, maar het is voor mij soms net zoiets als de wetenschap dat sporten goed voor me is. Ik weet het ergens diep van binnen best, maar ik besef het vaak niet genoeg om mijn hele levensstijl hiervoor om te gooien. In Romeinen lezen we iets over de grootheid van Gods liefde voor ons:

Het is al heel bijzonder als iemand zijn leven wil geven om een góed mens te redden. Misschien heeft iemand daar nog de moed voor. Maar Christus heeft zijn leven voor ons gegeven toen we nog sléchte mensen waren. Daarmee bewijst God hoeveel Hij van ons houdt.
Romeinen 5:7-9a

Deze tekst brengt Gods liefde ineens heel dichtbij. Want denk eens logisch na: niemand zou toch sterven voor een slecht mens? It makes no sense. Toch deed Jezus dit. Waarom? Omdat Hij van ons hield.  Hoe vaak besef jij ten volste dat God van jou houdt? Dat Hij Zijn Zoon gaf? Realiseer jij je dat Hij Jezus nog steeds had gestuurd om voor jóu te sterven, zelfs als je de enige persoon was op deze aarde? Het is echt zo. Jij bent jouw Vaders oogappel. Hij is de allergrootste Koning. En hoe noem je een dochter van een koning? Precies, een prinses. Probeer dit eens helemaal tot je door te laten dringen.

2. Je bent een slaaf

Cinderella werd door haar stiefmoeder en stiefzusjes niet gezien als familie, ze was eerder een dienstmeisje. Ze moest zich de hele dag uitsloven: ze was hun sloofje. Of misschien zelfs een slaafje? Bij slavernij moeten we al snel denken aan mensenhandel, of aan seksslaven. Maar voor de meeste mensen staat slavernij veel dichterbij. Veel mensen zijn zelf slaven: er is iets in hun leven waar ze niet meer zonder kunnen. Ben jij ergens slaaf van? Denk er eens over na: is er iets in jouw leven waar jij niet zonder kunt? Voor mij was dit echt een eye-opener toen Koen, mijn vriend, een tijdje geleden tegen mij zei: “Liz, jij bent verslaafd aan positieve woorden. Kun je ook zonder?”. Ik had zoveel bevestiging nodig van mensen, dat ik bijna niet meer zonder kon. Ik moest echt leren dat het veel belangrijker is om bevestiging van God te krijgen dan van mensen.

Maar goed nieuws, een slaaf zijn is niet altijd negatief. Ken je het lied “Prijs Adonai” van opwekking? Weet je eigenlijk wel wat je zegt, als je God Adonai noemt? Adonai (אדוני) betekent  ‘mijn Heer’ of ‘meester’. Dit was de titel voor heren (meesters, eigenaren) van slaven. Heb je al eens op deze manier naar Gods naam Adonai gekeken? Als je God Adonai noemt, zeg je eigenlijk: “ik ben Uw slaaf. Ik ben helemaal van u. Ik wil dat U Heer bent over mijn hele leven. Ik wil dat U mij vertelt wat U wilt dat ik doe.” In 1 Korintiërs 7:23 staat:

Want God heeft je voor een hoge prijs gekocht. Maar gedraag je nooit als een slaaf van mensen, maar bedenk je wel dat je een slaaf van Christus bent.

3. Je mag (leren te) vergeven

Bekijk het volgende fragment uit de film Cinderella eens. Het duurt slechts een halve minuut.

https://www.youtube.com/watch?v=G-4WFhtLOoQ

Dit is voor mij één van de grootste verschillen met de tekenfilmversie. Cinderella vergeeft haar stiefmoeder en ze spreekt deze krachtige woorden uit. Ik wil je vandaag aanmoedigen om Cinderella’s voorbeeld te volgen. Staat er nog iets tussen jou en iemand in op dit moment? Heb jij iemand nog niet helemaal vergeven? Of heb je dit nog nooit uitgesproken? Doe dat dan! Als je het moeilijk vindt, kan het helpen om de woorden op te schrijven. Je zult zien hoeveel het jou gaat helpen. Onlangs was ik in het Corrie ten Boomhuis en ik was diep geraakt door de woorden die Corries vader tegen Corrie zei: “Als iemand jou iets aan heeft gedaan, kun je voor twee dingen kiezen. Je kunt bitter worden, of je kunt beter worden.” Als jij iemand niet vergeeft, word je boos. Je hart vult zich met haat en je raakt verbitterd. Als je ervoor kiest om de persoon in kwestie wél te vergeven, zul je zelf ook vrij zijn.

Aan de slag!
Ik daag je uit om de drie vergelijkingen uit de film Cinderella nog eens door te lezen. Probeer jezelf ook eens wat kritische vragen te stellen en geef daar antwoord op. Dit mag in je hoofd, maar het is soms sterker om deze gedachten op te schrijven. Je kunt ze dan op een later moment teruglezen, misschien juist als je deze woorden zo hard nodig hebt. Ik help je op weg met het stellen van een paar vragen, maar stel jezelf ook gerust extra vragen.

– Besef jij hoeveel God van jou houdt? Hoe doe je dit?
– Ben jij ergens slaaf van? Waarvan? Wat ga je eraan doen om hier vanaf te komen?
– Je bent ook een slaaf van Christus. Wat betekent dit voor jou?
– Is er iemand die jij nog niet (hardop) hebt vergeven? Doe dit dan, het liefst vandaag nog.

En ten slotte: Als je de film Cinderella nog niet hebt gezien: ik kan ‘m je van harte aanraden als je vroeger, net als mijn zusje, gek was op de tekenfilm.

Deel deze overdenking

 1. Mirai schreef:

  Heel mooi stuk Liza! Afgelopen zondag nog gehad over waarom Jezus stierf, dit sluit heel erg aan. Bedankt. Voor het delen.

 2. Lisa schreef:

  Fantastische film!
  Have courage and be kind !

 3. Francine schreef:

  Mooi stuk en heel goede vragen! Ik ga er binnenkort nog even goed voor zitten, het er met Papa over hebben en het opschrijven. Bedankt voor de inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap