Deel 1: God is de Koning! Of is hij mijn vriend?

04

nov

Belinda Bos

‘Vader, Vriend en Koning’ begon mijn dominee ooit eens zijn gebed. Huh? Hoe kan iemand nou een vader, een vriend, en een koning tegelijk zijn voor mij? Zoveel verschillende manieren om God aan te spreken, maar ook zoveel verschillende manieren om God te ervaren. Want elke manier van aanspreken heeft een totaal andere lading en kan een groot verschil betekenen in hoe jij God benadert, en wat God voor jou betekent.

‘Onze Vader, die in de hemelen zijt.’ Waarschijnlijk de meest bekende manier van het aanspreken van God: Vader. Hij is tenslotte de Vader van Jezus, de man die over ons allemaal zorg draagt en de enige waaraan Jezus echt onderdanig was. En dit was ook hoe Jezus hem aansprak, bijvoorbeeld vlak voor de kruisiging, als hij doodsbang is en hij om hulp vraagt:

Hij zei: ‘Lieve Vader, voor U is alles mogelijk. Laat Mij alstublieft niet de wijnbeker van uw straf leeg hoeven te drinken. Maar ik zal niet doen wat Ik Zelf wil, maar wat U wil.’
(Marcus 14:36, De BasisBijbel)

Jezus komt hier tot zijn Vader en is hem onderdanig, vraagt hem naar zijn wil. Hij zal altijd doen wat God van hem vraagt. Een gesprek tussen Vader en Zoon, waar de Zoon zijn angsten kwijt kan. Hoe anders is het beeld van God in het volgende Bijbelgedeelte:

Wie is hij, die koning vol majesteit? De Heer van de hemelse machten, hij is de koning vol
majesteit. (Psalm 24:10)

Een koning. Willem-Alexander bijvoorbeeld. Zou jij die zomaar aanspreken? Even vertellen hoe het met je gaat, even om hulp vragen? Ik niet. Een koning. Daar komt een bepaalde lading bij kijken. Het is iemand die ver boven je staat, waar je onderdanig voor moet zijn. Waar je afstand tot moet bewaren, en waar je bovenal heel veel respect voor moet hebben, omdat hij zoveel meer is dan dat jij bent. Een soort alleskunner, waar je misschien zelfs wel angst voor kunt hebben, omdat hij zo groots is.

En dan nog God mijn Vriend. Huh, mijn vriend? Een vriend is toch iemand die naast mij loopt? Gelijk aan mij staat? Met mij een dagje uitgaat, een wijntje met mij drinkt, of naast mij in college zit? Maar God kan dus ook mijn Vriend zijn! Maar spreek ik hem dan wel aan met genoeg respect, is de vraag die bij mij rijst. Want God en ik zijn toch ook verre van gelijk, en Hij staat toch ver boven mij verheven? Aan de andere kant: een vriend is iemand bij wie je je verhaal kwijt kunt. Die je opzoekt als het goed met je gaat, maar ook vooral als het minder goed met je gaat. En dat is God natuurlijk ook ten voeten uit! Degene waar je altijd bij terecht kunt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om God aan te spreken: Majesteit, Leider, Alfa en Omega, Maker, noem het maar op. Allemaal verschillende benamingen, en allemaal een andere manier om naar God te kijken. En dat kan een groot verschil maken voor hoe jij jouw geloof beleeft! Is God voor jou een Vader, waar je altijd bij terecht kunt? Waar je respect voor hebt, maar waar je ook altijd bij terecht kunt voor hulp, advies en een praatje? Of is hij vooral een Koning, waarvoor je op je knieën moet als je bidt, en waar je alleen met echt belangrijke dingen bij terecht kan? De dingen die er echt toe doen, zodat zo’n belangrijk Iemand niet zijn tijd hoeft te verdoen? Of is Hij een Vriend, die altijd naast je loopt. Als het goed gaat en als het minder goed gaat?

Misschien is Hij het wel gewoon allemaal! God, diegene waar ik altijd bij terecht kan, die altijd naast mij loopt, en mij in de gaten houdt. Waar ik heen ga, als ik verdrietig ben, eenzaam ben, of als ik mijn verhaal kwijt moet. Maar ook om Hem gewoon te danken. En het allerbelangrijkste: Hij is degene voor wie ik groot respect heb, omdat Hij alles kan en zo bijzonder is, en zo onmeetbaar veel meer is dan dat ik ben. Lieve God, U bent mijn Vader, mijn Koning, en mijn allergrootste Vriend.

Aan de slag!

Hoe spreek jij God aan? Kun jij je vinden in één van de bovenstaande omschrijvingen of spreken ze je allemaal aan? Zijn er soms andere namen die beter bij jouw Godsbeeld passen? En wat heeft dat voor gevolgen voor hoe jij jouw geloof ervaart of uitlegt aan anderen?

Download de dagtekst en deel ‘m op social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap