Hoe de wijsheid van Salomo de wereld veranderde (en hoe jij dit opnieuw kan doen!)

12

nov

Esmeralda van Dijke

Stel, je mag een wens doen, een wens die ook daadwerkelijk uitkomt en die je dromen in vervulling kan laten gaan. Wat zou je wensen? Onsterfelijkheid? Een eindeloze geldstroom? Of wereldvrede misschien? Salomo koos voor wijsheid. Een bijzondere keus als je net koning bent geworden van heel Israël en alles mag wensen wat je wilt. Toch veranderde deze keuze zijn leven ten goede, want vervolgens staat er in de Bijbel: ‘en het was goed in de ogen van de Heere, dat Salomo dit gevraagd had’. Salomo werd de meest wijze man ter wereld, er was nog nooit iemand geweest met zoveel wijsheid en er zou ook nooit meer iemand komen met zoveel wijsheid als Salomo.

In de huidige maatschappij draait het om presteren en de beste zijn. Al vanaf dat je een baby bent, word je beoordeeld en mag je presteren, want wanneer zette jij je eerste stapjes? En wanneer begon je voor het eerst te praten? Op de basisschool zijn er al IQ-testen en alles draait erom dat je de meeste wijsheid bezit, omdat je er anders niet bij zou horen of niet op topniveau kan presteren. Toen ik van het VWO naar de HAVO switchte, omdat ik toch niet naar de universiteit wilde, is er geen één docent geweest die achter deze keuze stond, want ze waren het er gezamenlijk over eens dat ik mijn toekomstkansen weggooide. Alles draait om wijs zijn en worden. Als je daar soms net zo moe van wordt als ik, wil ik het volgende met je delen over de wijsheid van Salomo. Hij leert ons verschillende aspecten van het wijs zijn die je zelf goed kunt toepassen in je leven.

1. Ontzag voor de Heer

Maar alle wijsheid begint bij een diep ontzag voor de Heer. Wie geen ontzag heeft voor God, wil niets van wijsheid weten. (Spreuken 1:7, BasisBijbel)

Een van de eerste dingen die Salomo beschrijft in het boek Spreuken is dat alle wijsheid begint bij de Heer, samen met Hem kunnen we écht wijs worden.

2. Prioriteiten

Daarnaast wist Salomo dat hij als koning niet perfect was en hij gebruikte zijn wijsheid om mensen aan te stellen die hem konden helpen met leidinggeven, ieder in zijn eigen vakgebied. Zo waren er priesters, kanseliers, schrijvers en opzichters. Salomo besteedde veel taken uit zodat hij zich bezig kon houden met een van zijn levensdoelen: een tempel bouwen voor de Heere. Ben jij iemand die alles zelf doet of lukt het je om taken waar je minder goed in bent uit te besteden aan mensen die dit wel kunnen?

3.Teamwork

Een tempel bouwen gebeurt niet een-twee-drie. Salomo moest hier een plan van aanpak voor maken. En een van zijn eerste acties was om een verbond te sluiten met koning Hiram van het land Tyrus. Dit land had namelijk enorm goede houthakkers die voor de houtaanvoer konden zorgen. Salomo zou in zijn plaats voor voldoende voedsel zorgen voor het huis van Hiram. Uitstekend teamwork toch? Ook hierin zien we dat Salomo niet alleen aan de macht staat, hij werkt samen en laat iedereen meehelpen. Hoe pak jij een grote opdracht aan?

Er valt nog veel meer te leren van de wijsheid van koning Salomo, maar wat ik je als laatste mee wil geven, is dat Salomo tijdens de inwijding van de tempel een gebed uitspreekt waarin hij pleit voor de vergeving van het volk Israël en al zijn vreemdelingen (!). Het maakt niet uit waar de vreemdelingen vandaan komen als ze maar van de Naam van de Heer horen, zodat alle volken van de aarde de Naam van de Heer kennen en vrezen. Wauw! Hoe vaak bidden wij voor onze naasten op zo’n intense manier? Wat wensen wij vreemdelingen, allochtonen en vluchtelingen toe?

Door de intieme relatie met de Heere God en met zijn wijsheid bracht Salomo het volk Israël vrede en voorspoed. Iedereen had zijn eigen taak naar zijn eigen talenten. Er werd samengewerkt en Salomo had het beste met iedereen voor. Al die, en nog vele andere, kenmerken maakten Salomo tot de meeste wijze man van het universum.

Aan de slag

Tijd om zelf met deze wijsheden aan de slag te gaan! Wat kan jij veranderen aan je manier van leidinggeven of samenwerken? Bedenk hoe je de wijsheid van Salomo toe kunt passen in jouw leven en vraag de Heer om hulp! Uiteindelijk is Hij degene die jou echte wijsheid kan geven. Laten we daarnaast met elkaar bidden voor ons volk én alle vreemdelingen, bijvoorbeeld door het gebed van Salomo uit te spreken. Zodat iedereen op aarde de Heere Jezus mag leren kennen, hoe mooi zou dat zijn!

Klik hier om het gebed van Koning Salomo te lezen.

Download de dagtekst en deel ‘m op social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

 1. Rianne schreef:

  Wauw wat bijzonder om dit vandaag te lezen. Ik ben gister begonnen in het boek ‘Het werkt! Bijbelse wijsheid voor dummies’ van Bill Hybels. Dit boek gaat helemaal over het boek Spreuken en hoeveel wijsheid daar in zit voor vandaag de dag! Toffe bemoediging voor mij dat ik juist bezig ben en aanmoediging voor anderen om misschien ook dat boek erbij te pakken 🙂 Zegen!

  • Esmeralda schreef:

   Wauw wat gaaf om te horen! Een mooie knipoog van God ? veel zegen gewenst met het lezen en leren! & dankjewel voor de aanvulling, ik ben benieuwd naar het boek! X

 2. Kim schreef:

  Wow dankjewel!! ^^ <3

 3. I’d like to find out more? I’d care to find out some
  additional information.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap